30 Αυγούστου 2013

Έρευνα: Οι άνδρες χάνουν την αυτοπεποίθησή τους πλάι σε μια πιο πετυχημένη γυναίκα

Όλοι υποψιάζονταν ότι οι άνδρες γενικά κομπλάρουν ότι βρίσκονται δίπλα σε μια γυναίκα πιο επιτυχημένη από τους ίδιους, πιο πλούσια, πιο έξυπνη κλπ. Μία έρευνα του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια απλά το επιβεβαιώνει διαπιστώνοντας ότι η αυτοπεποίθηση των ανδρών εξαρτάται από την επιτυχία ή την αποτυχία της συντρόφου τους - η έρευνα έγινε μόνο σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.
Στην έρευνα συμμετείχαν 32 ζευγάρια προπτυχιακών φοιτητών του πανεπιστημίου, που κλήθηκαν ν' απαντήσουν σ' ένα τεστ, που υποτίθεται ότι θα μετρούσε την ικανότητά τους να επιλύουν προβλήματα και την κοινωνική ευφυία τους. Στην πραγματικότητα, το τεστ ήταν απλά μια πρόφαση, ενώ οι ερευνητές δεν αξιολόγησαν καμία μορφή ευφυίας των συμμετεχόντων. 
Αυτό που έκαναν ήταν απλά να τους πουν αν οι επιδόσεις των συντρόφων τους ήταν καλύτερες ή χειρότερες από τις δικές τους. Για την ακρίβεια, άλλους τους ενημέρωσαν ότι οι σύντροφοί τους συγκαταλέγονταν στο τοπ 12%, ενώ σε άλλους είπαν ότι η επίδοσή του άλλου τους μισού βρισκόταν μεταξύ του χειρότερου 12%.
Στις σχετικές ερωτήσεις, όλοι φάνηκαν ότι είχαν μείνει ανεπηρέαστοι από τις "πληροφορίες" αυτές. Ωστόσο, οι επιστήμονες προχώρησαν σ' ένα δεύτερο τεστ, γνωστό ως Implicit Association Test, που μετράει το βαθμό αυτοσεβασμού και αυτοπεποίθησης με έμμεσο τρόπο (π.χ.  με ποιο επίθετο θα συνέδεε ο ερωτώμενος τη λέξη "εγώ" κλπ.).
Διαπιστώθηκε ότι στις μεν γυναίκες δεν υπήρχε καμία ουσιαστική διαφορά μεταξύ όσων πίστευαν ότι οι σύντροφοί τους ήταν πανέξυπνοι και όσων νόμιζαν το ακριβώς το αντίθετο, όμως δεν ίσχυε το ίδιο και για τους άνδρες. Εκείνοι, στους οποίους οι επιστήμονες είχαν πει ότι οι σύντροφοί τους ανήκαν στο καλύτερο 12%, προέκυψε ότι είχαν χαμηλότερη αυτοπεποίθηση από τους υπόλοιπους.
Πώς, όμως, εξηγείται αυτό; Σύμφωνα με τους ερευνητές, Κέιτ Ράτλιφ και Σιγκεχίρο Όισι, μάλλον όλα οφείλονται στα κοινωνικά στερεότυπα της γυναίκας που πάντοτε βρίσκεται πίσω από έναν πετυχημένο άνδρα και όχι το αντίστροφο. Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι άνδρες φοβούνται πως μια πιο πετυχημένη από τους ίδιους γυναίκα, τελικά θα τους παρατήσει για να βρει κάτι αντάξιο της.
Ποιος είπε ότι η φαινομενική ισότητα των δύο φύλων έχει ξεριζώσει βαθιές αντιλήψεις και προκαταλήψεις αιώνων; 


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου