26 Αυγούστου 2013

Πάμπλουτοι, που δεν σκοπεύουν ν' αφήσουν τις περιουσίες τους στα παιδιά τους μετά θάνατον


Πόσοι άνθρωποι δεν έχουν ευχηθεί κάποια στιγμή στην ζωή τους να ήταν απόγονοι του Λάτση ή του Βαρδινογιάννη. Η απλή λογική λέει ότι ένας πλούσιος μπαμπάς αρκεί για να εξασφαλίσει κανείς το μέλλον του, ιδίως από τη στιγμή που ο μπαμπάς αποδημήσει σ' άλλον κόσμο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι πάμπλουτοι, μπροστά στους οποίους ο Βαρδινογιάννης ή ο Λάτσης φαίνονται μικρομεσαίοι, οι οποίοι έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να αφήσουν ένα πολύ μικρό μόνο μέρος της αμύθητης περιουσίας του ή ακόμη και τίποτα στους απογόνους του. Άλλοι επειδή έχει ξυπνήσει ο φιλάνθρωπος μέσα τους κι άλλοι γιατί δεν εμπιστεύονται τα παιδιά τους ή δεν θέλουν να τα κακομάθουν.

Γουόρεν Μπάφετ
Τον Ιούνιο του 2006, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Fortune ο Αμερικανός μεγιστάνας υποσχέθηκε να χαρίσει το 83% της περιουσίας του στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Γκέιτς, ιδρυτής του οποίου είναι ο Μπίλι Γκέιτς. Τον Ιούνιο του 2010, ο Μπάφετ επανήλθε γράφοντας ένα άρθρο για λογαριασμό του ίδιου περιοδικού, στο οποίο υποσχέθηκε να παραχωρήσει ποσοστό "μεγαλύτερο του 99%" της ατομικής του περιουσίας σε φιλανθρωπίες "κατά τη διάρκεια της ζωής μου ή μετά θάνατον". Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά του Γουόρεν Μπάφετ, καθώς όπως ο ίδιος παραδεχόταν στο εν λόγω άρθρο, "έχουν ήδη λάβει σημαντικά ποσά για προσωπική χρήση και θα λάβουν ακόμη περισσότερα στο μέλλον".


Πιέρ Ομιντιάρ.
Αν δεν τον γνωρίζετε, πρόκειται για τον ιδρυτή του eBay, ο οποίος έγινε δισεκατομμυριούχος στα 31 του. Το Μάρτιο του 2013 η προσωπική του περιουσία υπολογιζόταν σε 8.7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το Forbes τον κατέτασσε στην 123η θέση των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, δεκαοκτώ θέσεις ψηλότερα σε σχέση με το 2012.
Ήδη, ο Πιέρ Ομιντιάρ και η σύζυγός του, Παμ, είναι οι μεγαλύτεροι δωρητές χρημάτων στην προσπάθεια για την καταπολέμηση του παγκόσμιου τράφικινγκ, έχει χαρίσει σημαντικά ποσά σε διάφορους φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως το ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς, ενώ σύμφωνα με το περιοδικό Forbes προτίθεται μετά το θάνατο του ν' αφήσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του επίσης σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, παρά στα τρία παιδιά του. 
Βέβαια, ας κρατάμε και μια επιφύλαξη, πρώτον γιατί ο Ομιντιάρ είναι μόλις 46 χρονών και κανείς δεν προβλέπεις τις εξελίξεις στο ίντερνετ, ενώ δεν υπάρχει κάποια άλλη αμεσότερη πηγή (π.χ. μια δήλωση του ίδιου) που αν επιβεβαιώνει την πληροφορία. Είναι πολύ πιθανό, πάντως, κρίνοντας και από τη μέχρι τώρα στάση του, ο Ομιντιάρ να σκέφτεται το ενδεχόμενο μιας πολύ γενναιόδωρης δωρεάς. 


Μπίλ Γκέιτς
Το Σεπτέμβριο του 2010, ο mr. Microsoft, που για πολλά χρόνια είχε το "άγγιγμα του Μίδα" σε ό,τι αφορούσε το διαδίκτυο, ενώ παραμένει ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου με περιουσία 67 δισ. δολαρίων (εκτίμηση Μαρτίου 2013, σύμφωνα με το Forbes), είχε δηλώσει ευθαρσώς σε συνέντευξή του στη βρετανική "Sun" ότι δεν θεωρεί καλή ιδέα ν' αφήσει την περιουσία που δημιούργησε τόσα χρόνια στα παιδιά του. "Αυτό δεν θα ήταν καλό ούτε για τα παιδιά μου ούτε για την κοινωνία", δήλωσε τότε.


Τζίνα Ράινχαρτ
Πρόκειται για την πλουσιότερη γυναίκα της Αυστραλίας, η οποία δεν έκανε καμία μεγαλόστομη δήλωση περί φιλανθρωπίας μετά θάνατον, αλλά απλά θεωρεί τα παιδιά της ανίκανα να διαχειριστούν την περιουσία της. Τους τελευταίους μήνες τα ΜΜΕ της Αυστραλίας δημοσιοποίησαν έγγραφα με τα οποία η Ράινχαρτ επιθυμούσε ν' αποκληρώσει τα παιδιά της, επειδή "κανένα... δεν έχει την απαιτούμενη δεξιότητα, τη γνώση, την εμπειρία, την κρίση ή υπεύθυνη εργασιακή ηθική να διαχειριστεί ένα καταπίστευμα..."


Τσάκι Τσαν
Τον Απρίλιο του 2011, ο πασίγνωστος ηθοποιός ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται ν' αφήσει την περιουσία του στο γιο του Τζέισι, όχι όμως επειδή τον θεωρεί.. άχρηστο, όπως πιστεύει η Ρέιχναρτ για τα δικά της παιδιά. "Αν είναι ικανός, μπορεί να βγάλει τα δικά του χρήματα. Αν δεν είναι, απλά θα ξοδέψει τα δικά μου", φέρεται να δήλωσε ο Τσαν.


Ναϊτζέλα Λόσον
Στην ίδια λογική με τον Τσάκι Τσαν κινείται και η Βρετανίδα σεφ Ναϊτζέλα Λόσον, που μπορεί στην Ελλάδα να παραμένει άγνωστη, ωστόσο είναι εξαιρετικά διάσημη στη Βρετανία και τις άλλες χώρες της βρετανικής κοινοπολιτείας και φυσικά είναι πάμπλουτη. "Είμαι αποφασισμένη ότι τα παιδιά μου δεν θα έχουν οικονομική ασφάλεια. Το να μη χρειάζεται να κερδίζουν χρήματα καταστρέφει τους ανθρώπους", δήλωσε η σεφ στην εφημερίδα "Metro" το Φεβρουάριο του 2008 και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στη χώρα της.


Άντριου Λόιντ Βέμπερ.
Το 2008, ο μουσικοσυνθέτης παραδέχτηκε ότι είχε αρχίσει να σκέφτεται τα της διαθήκης του και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν ήθελε ν' αφήσει πίσω του πολύ πλούσια παιδιά κι εγγόνια. Αντίθετα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η περιουσία του θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί κατά τρόπου "που να ενισχύει τις τέχνες".



Σχετικά θέματα:
Αγάπη που μετριέται σε... χρήμα! Πανάκριβα δώρα διάσημων ανδρών στις αγαπημένες τους! (γιατί υπάρχουν και οι όχι και τόσο φιλάνθρωποι πλούσιοι)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου