17 Αυγούστου 2013

Είναι αντιγραφή το νέο τραγούδι της Κέιτι Πέρι;


Οι κατηγορίες για αντιγραφές τραγουδιών δεν είναι μόνο ελληνικό ή.. βαλκανικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο. Συμβαίνουν ακόμη και στη "Μέκκα" της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας, που είναι οι ΗΠΑ, ακόμη και σε παγκόσμιες σταρ, όπως η Κέιτι Πέρι.

Στις 12 Αυγούστου κυκλοφόρησε το νέο single της Αμερικανίδας τραγουδίστριας με τίτλο "Roar", που αποτελεί προάγγελο του νέου της άλμπουμ, η κυκλοφορία του οποίου αναμένεται τον Οκτώβριο. Αμέσως, τα σόσιαλ μίντια πήραν φωτιά, καθώς πολλοί άρχισαν να κατηγορούν την Πέρι ότι αντέγραψε το λιγότερο γνωστό τραγούδι της επίσης λιγότερο γνωστής Αμερικανίδας τραγουδίστριας Σάρα Μπαρέιγ (Sara Bareilles) με τίτλο "Brave", που κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλιο.
Έχουν ομοιότητες τα δύο τραγούδια; Ναι, έχουν. Είναι διαφορετική η ενορχήστρωση, αλλά οι ομοιότητες είναι αρκετές, ειδικά στο ρεφρέν. Θα μπορούσε η Κέιτι Πέρι να γνωρίζει ένα τραγούδι μέτριας επίδοσης στο αμερικανικό τσαρτ, μιας τραγουδίστριας με μία μόνο επιτυχία στο ενεργητικό της κι αυτή πριν 5 χρόνια; Όχι απλά θα μπορούσε, αλλά για την ακρίβεια η Κέιτι Πέρι γνώριζε και έτρεφε σε εκτίμηση τη μουσική της Μπαρέιγ, όπως είχε γράψει η ίδια στο τουίτερ σε ανύποπτο χρόνο, τον περασμένο Μάιο.
Εν τω μεταξύ, έγινε λόγος ακόμη και για αντιγραφή του βίντεο κλιπ, κάτι που δεν αποδεικνύεται από πουθενά, από τη στιγμή που το μοναδικό βίντεο-κλιπ του "Roar", που είναι διαθέσιμο στο youtube τουλάχιστον, είναι το lyrics video, το οποίο φυσικά δεν μοιάζει καθόλου μ' εκείνο του "Brave", που παρεμπιπτόντως είναι ένα από τα καλύτερα και πιο αισιόδοξα της χρονιάς. Άλλωστε, η αισιοδοξία και η θετική ενέργεια είναι κοινό στοιχείο στους στίχους και των δύο τραγουδιών.
Όσον αφορά την Κέιτ Μπαρέιγ, περιορίστηκε να συμβουλεύσει μέσω τουίτερ τους θαυμαστές της να δείξουν "όλοι αγάπη", γράφοντας τα σχετικά emoticons. Προσωπικά, θεωρώ το τραγούδι της Μπαρέιγ καλύτερο και πιο δυνατό απ' ό,τι το "Roar", που στιχουργικά αποτελεί τη συνέχεια του "Part of Me", εκφράζοντας τη διάθεση για νέο ξεκίνημα, μετά την ήττα ενός απρόσμενου χωρισμού.
Ακούστε τα δύο τραγούδια και συγκρίνετέ τα.
Το "Brave" της Sara Bareilles...

... και το "Roar" της Κέιτι Πέρι..





Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου