30 Αυγούστου 2013

Αναστατωμένοι οι Αμερικανοί γονείς από την εμφάνιση της Μάιλι Σάιρους στα MTV VMA - Η επιστολή μιας μητέρας: "Θα πολεμήσω ή θα πεθάνω για να μη γίνεις σαν εκείνη"


Η ακατανόητη εμφάνιση της Μάιλι Σάιρους στα MTV Video Music Awards, που κινείται στην ίδια παρακμιακή λογική του εξίσου ακατανόητου βίντεο-κλιπ για το τραγούδι "We Can't Stop", αν μη τι άλλο πέτυχε το σκοπό της, καθώς μονοπωλεί τις συζητήσεις στην Αμερική. Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι οι Αμερικανοί περισσότερο ασχολούνται με τη νεαρή τραγουδίστρια, που την τελευταία χρονιά έχει βαλθεί ν' ανατρέψει κάθε υποψία ότι ήταν μια συνηθισμένη, καλή κοπελίτσα, παρά με την κρίση στη Συρία και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης. 

Προσωπικά, δεν θα έμπαινα στη λογική να κρίνω αν ήταν χυδαία ή όχι η εμφάνιση, όμως γενικά δεν μ' εντυπωσιάζει η υπερβολή, που καταλήγει να φαίνεται σαν παρωδία. Δεν είναι σέξι όποιος το φωνάζει ή βγάζει συνέχεια τη γλώσσα του ένα μέτρο έξω από το στόμα - όχι για την ατομική μου αισθητική. Ποιος ξέρει, άλλωστε, ίσως η Μάιλι να ήθελε απλά να παρωδήσει την όλη υπερπροβολή του "σέξι στυλ" παριστάνοντας μ' έναν τόσο ακραίο και για πολλούς αποκρουστικό τρόπου, ίσως πάλι όντως να το θεωρούσε "funny" ή απλά να ήθελε να προκαλέσει. 
Σε κάθε περίπτωση, η Μάιλι Σάιρους προκάλεσε αναταραχή μεταξύ των Αμερικανών γονέων, οι οποίοι πανικόβλητοι προειδοποιούν τις κόρες τους να μην προσπαθήσουν να μιμηθούν την πρώην "Χάνα Μοντάνα". Μία από τις αναστατωμένες μανάδες είναι και η Κιμ Κέλερ από  το Φρίσκο του Τέξας, η οποία έγραψε στο μπλογκ της (roadkillgoldfish.com) ανοιχτή επιστολή στην κόρη της, που είναι ακόμη μαθήτρια του Δημοτικού, προειδοποιώντας τη: "Η Μάιλι Σάιρους να σου γίνει μάθημα". 
Η ανάρτηση/ανοιχτή επιστολή της Κέλερ έγινε viral, ενώ ασχολήθηκαν μαζί της ακόμη και τα mainstream δίκτυα. Πόσο δίκαιο έχει η συγκεκριμένη μητέρα ή μήπως πρόκειται για μια ακόμη έξαλλη μητέρα σε απόγνωση; Γράφει:
"Ναι, αυτό είναι που συμβαίνει, όταν συνέχεια ακούς ότι είσαι καταπληκτική. Αυτό είναι που συμβαίνει όταν οι άνθρωποι σε κολακεύουν για κάθε τουίτ και για κάθε φωτογραφία στο Instagram. Αυτό είναι που συμβαίνει όταν κανείς υπεύθυνος ενήλικας δεν σου έχει πει ποτέ "όχι", δεν σ' ανάγκασε ν' αλλάξεις ρούχα πριν να βγεις από το σπίτι ή ποτέ δεν σε χτύπησε στον πισινό για σκόπιμη απειθαρχία.
Αν σκεφτείς ποτέ να κάνεις κάτι σαν αυτό, σου υπόσχομαι ότι θα τρέξω και θα χορέψω προκλητικά (twerk), ώστε να δεις πόσο γελοίο φαίνεται το twerking. Θα σου κλείσω το στόμα με ταινία, ώστε η γλώσσα σου να μην κρέμεται σαν ένα ξαναμμένο τσοπανόσκυλο. Θα ρίξω σκαμπίλι σε κάθε άνδρα στον οποίο θ' αποφασίσεις να χορέψεις στη λεκάνη του - αφού πρώτα σε χτυπήσω στον πισινό, επειδή ξέχασες πώς φέρεται μια κυρία σε δημόσιο χώρο.
Γιατί θα το έκανα αυτό; Επειδή σ' αγαπώ και θέλω να σέβεσαι τον εαυτό σου. Η Μάιλι Σάιρους δεν είναι έξυπνη ή κουλ ή σέξι. Είναι ένα απεγνωσμένο κορίτσι, που φωνάζει για προσοχή: Δώσε μου σημασία. Πες μου ότι είμαι όμορφη. Δες πόσο καυτή είμαι. Ξέρω ότι όλοι οι άντρες με θέλουν. Όλα τα κορίτσια θέλουν να γίνουν σαν εμένα...."
Και καταλήγει:
".. Λυπάμαι αν ευχόσουν να είχες μια φίλη αντί για μαμά και υπόσχομαι ότι πιθανόν θα χειροτερέψει όταν πας στο γυμνάσιο.
Αγαπημένη κόρη μου, πρόκειται να πολεμήσω ή να πεθάνω προσπαθώντας να σε κρατήσω μακριά από το να γίνεις σαν τις Μάιλι Σάιρους του κόσμου.
Μπορείς να μ' ευχαριστήσεις αργότερα".





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου