4 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Ελβετός που 8 μήνες το χρόνο ζει σαν άνθρωπος των σπηλαίων

Πηγή: florentrivere.blogspot.com

Πόσοι άνθρωποι θα ήταν πρόθυμοι ν' αφήσουν τις ανέσεις του δυτικού πολιτισμού και να ζήσουν σαν άνθρωποι του σπηλαίου στην άγρια φύση των αχανών δασικών εκτάσεων του Καναδά; Ο πιο γνωστός, σύγχρονος, ιδεαλιστής ερημίτης, ο Κρίστοφερ ΜακΚάντλες, η ζωή του οποίου έγινε βιβλίο και ταινία (In The Wild), έπεσε θύμα των κακουχιών της παγωμένης Αλάσκα και τελικά πέθανε. Αντίθετα, ο 30χρονος Ελβετός Κιμ Πας (Kim Pasche), έχει βρει τον τρόπο να ανταπεξέρχεται στις αντιξοότητες και ελπίζει να πείσει την κοπέλα του να τον ακολουθήσει.

Το πρώτο του ταξίδι στα δάση του βόρειου Καναδά, ο Κιμ το έκανε σε ηλικία 22 ετών. Δεν ήταν μια απλή εκδρομή αναψυχής, αλλά σκοπός του ήταν να ζήσει - στο μέτρο του δυνατού - όπως οι άνθρωποι των προϊστορικών χρόνων. Όλοι τον αποκαλούσαν τρελό, όμως οκτώ χρόνια μετά έχουν αλλάξει γνώμη. 
Ο Κιμ περνά οκτώ μήνες στα καλυμμένα από χιόνια δάση του βόρειου Καναδά (στην περιοχή μεταξύ των Βορειοδυτικών Περιοχών και του Γιούκον), ενώ τον Απρίλιο επιστρέφει για τέσσερις μήνες στην Ελβετία, όπου εργάζεται ως καθηγητής επιβίωσης, προκειμένου να βγάλει τα προς το ζην. Δεν είναι η αγαπημένη του περίοδος του χρόνου, αλλά δεν μπορεί να παραβλέψει ότι η σύγχρονη εποχή έχει κάποιες απαιτήσεις. Τον Αύγουστο, όταν αρχίζει να χειμωνιάζει, επιστρέφει στην απομόνωσή του.
Σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα "Le Temps" ο Κιμ Πας αυτοχαρακτηρίζεται "πειραματικός αρχαιολόγος", καθώς ακολουθεί τα χνάρια των αυτοχθόνων κατοίκων, επιχειρώντας να γυρίσει όσο το δυνατόν πιο πίσω στο χρόνο, στην εποχή των τελευταίων κυνηγών, δηλαδή πριν από 10.000 χρόνια, όταν οι άνθρωποι εγκατέλειψαν το συγκεκριμένο τρόπο ζωής και άρχισαν να εγκαθίστανται σε συγκεκριμένες περιοχές και να καλλιεργούν τη γη - ή όταν η ανθρωπότητα αποφάσισε "να μεταμορφώσει το περιβάλλον αντί να προσαρμοστεί σ' αυτό", όπως το θέτει ο σύγχρονος άνθρωπος των σπηλαίων.
Πώς ζει την καθημερινότητά του, μόνος του στα χιονισμένα, καναδικά δάση; Τρώει μούρα, καρπούς των φυτών που ευδοκιμούν στην περιοχή και ζώα που κυνηγά ο ίδιος μ' ένα τόξο, που έφτιαξε μόνος του. Κυνηγά κυρίως άγρια πρόβατα, καριμπού, λύκους, σκαντζόχοιρους και πέρδικες, όχι όμως αρκούδες, με τις οποίες έχει κάνει ένα είδος άτυπης συμφωνίας: "Δεν μου επιτίθενται και δεν τις ακουμπώ".
Στη συνέχεια σφαγιάζει τα ζώα, μαυρίζει τα δέρματα και με μια βελόνα από τα κόκαλα του θηράματός του ράβει τα ρούχα που φοράει. Η απομάκρυνση από τις ανέσεις του δυτικού πολιτισμού είναι πλήρης, κάτι που φυσικά δεν ενοχλεί τον Κιμ Πας, ο οποίος δηλώνει στην ελβετική εφημερίδα ότι σχεδόν έχει επιτύχει το σκοπό του, δηλαδή "να κυκλοφορώ στο δάσος γυμνός και να ζω εκεί σε πλήρη απομόνωση".
Έχει φτιάξει μόνος του μια καλύβα, μέσα στην οποία κοιμάται δίπλα σε μια εστία φωτιάς από τον Αύγουστο μέχρι το Νοέμβριο, όταν ο καιρός χειροτερεύει. Τότε μετακινείται σε μια ξύλινη καλύβα, όπου συνδυάζει στοιχεία του σύγχρονου πολιτισμού, ένα όχημα για τα χιόνια (snowmobile), με τα πιο πρωτόγονα κανό για τις μετακινήσεις του. Εκεί ζει μέχρι τον Απρίλιο, οπότε γυρνά πίσω στην Ελβετία για τέσσερις μήνες. 
Εν τω μεταξύ, ύστερα από πολλές προσπάθειες, ο Κιμ Πας έπεισε επιτέλους την κοπέλα του να τον συνοδέψει στην επιστροφή του στην άγρια φύση του Καναδά - τώρα που γράφεται το συγκεκριμένο ποστ, ο φίλος μας βρίσκεται ήδη εκεί. Πόσο εύκολο θα είναι να την πείσει να μείνει μαζί του; Ο ίδιος παραδέχεται ότι "ίσως και να είναι το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει ποτέ".
Το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει στους υπόλοιπους ανθρώπους, που έχουν βολευτεί στις ανέσεις του σύγχρονου πολιτισμού; "Προσπαθούμε να βρούμε νόημα σε ό,τι μας συμβαίνει. Νομίζουμε ότι η φύση είναι εχθρός μας. Στο δάσος έμαθα ότι τα πράγματα δεν χωρίζονται σε καλά ή κακά, απλά υπάρχουν". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου