19 Σεπτεμβρίου 2013

Τα χρυσόψαρα ξεχωρίζουν τον Μπαχ από τον Στραβίνσκι


Μπορεί να θεωρούμε ότι τα χρυσόψαρα είναι από τα πιο άμυαλα ζώα του πλανήτη, ειδικά έτσι όπως τριγυρνούν άσκοπα μέσα στη γυάλα, όμως έχουν υψηλό μουσικό γούστο και μπορούν να ξεχωρίσουν τα έργα δύο σπουδαίων συνθετών, του Μπαχ και του Στραβίνσκι.

Τα παραπάνω προκύπτουν από επιστημονική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας θα δημοσιευτούν στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού Behavioural Processes. Ερευνητές από το ιαπωνικό Πανεπιστήμιο Κέιο εκπαίδευσαν μια ομάδα ψαριών να ροκανίζουν μια μπάλα γεμάτη τροφή την ώρα που παιζόταν μουσική του Μπαχ. Έτσι, τα ψάρια συνέδεσαν την τροφή (δηλ. το "βραβείο" τους) με μια συγκεκριμένη μουσική. Όταν οι ερευνητές έβαζαν την άγνωστη στα ψάρια μουσική του Στραβίνσκι, εκείνα παρέμεναν απαθή, δηλαδή ήταν σε θέση να ξεχωρίσουν τη διαφορά στο ερέθισμα.
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες ήθελαν να ελέγξουν αν τα ψάρια δείχνουν κάποια ιδιαίτερη προτίμηση στον έναν από τους δύο συνθέτες. Όταν βρίσκονταν στη μια μεριά του ενυδρείου άκουγαν συνθέσεις του Μπαχ, στο κέντρο δεν ακουγόταν καμία μουσική, ενώ στην άλλη άκρη τα ψάρια γίνονταν ακροατές συνθέσεων του Στραβίνσκι. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε τα χρυσόψαρα περνούσαν ίδιο χρόνο στις δυο άκρες του ενυδρείου, χωρίς να επιλέγουν μουσικό στρατόπεδο, κάτι αναμενόμενο για τους επιστήμονες, αφού τα ψάρια δεν έχουν αναπτυγμένη την ακουστική λειτουργία για τη μεταξύ τους επικοινωνία.


Πηγή: Livescience.com

Σχετικά θέματα:
Όλα όσα δε γνωρίζατε για τα ψάρια
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το πρώτο "αόρατο ψάρι".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου