5 Σεπτεμβρίου 2013

Θερινά σχολεία για τους υποσιτιζόμενους μαθητές (στην Ισπανία)


Η Ισπανία είναι ακόμη μια χώρα της Ευρώπης που αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, αν και συγκριτικά με την Ελλάδα η διαφορά είναι τεράστια. Ωστόσο, ειδικά στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας θα μπορούσε κανείς βάσιμα να ισχυριστεί ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη ακόμη κι απ' τη χώρα μας, καθώς η ανεργία προσεγγίζει το 36%.

 Όπως είναι φυσικό, μεταξύ των θυμάτων της οικονομικής κρίσης είναι και πολλά παιδιά, που υποσιτίζονται, επειδή οι γονείς τους δεν έχουν δουλειά ή είναι υποχρεωμένοι ν' ανταποκριθούν σε πολλές οικονομικές υποχρεώσεις. Προκειμένου να βοηθήσει κάπως την κατάσταση, η αριστερή τοπική κυβέρνηση της περιφέρειας της Ανδαλουσίας προχώρησε στο άνοιγμα 56 θερινών σχολείων για 4.000 μαθητές, 
Ο πρωταρχικός στόχος της περιφέρειας ήταν να εξασφαλιστεί η παροχή τροφής στα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP η αρμόδια για θέματα κοινωνικής πολιτικής της Ανδαλουσία. Έτσι, οι μαθητές παίρνουν πρωινό, μεσημεριανό κι ένα ενδιάμεσο σνακ, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται για τα μαθήματα της νέας τους τάξης - το τερπνόν μετά του ωφελίμου δηλαδή. 
Αντίστοιχα σχολεία έχουν ανοίξει και σε άλλες επαρχίες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως στα Κανάρια νησιά και στην Εξτρεμαδούρα, ενώ συνολικά στην Ισπανία το καλοκαίρι λειτούργησαν εκατό θερινά σχολεία, στα οποία φιλοξενήθηκαν περίπου 10.000 μαθητές. 
Και καθώς ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που οι γονείς πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και ν' αγοράσουν στα παιδιά τους τ' απαραίτητα σχολικά είδη, ομάδες πολιτών, γνωστοί στις τοπικές κοινωνίες και ως "σύγχρονοι Ρομπέν των δασών", έχουν επιλέξει έναν ανορθόδοξο τρόπο βοήθειας. Για παράδειγμα, στη Σεβίλη μια ομάδα ακτιβιστών έκανε επιδρομή σε σουπερμάρκετ της περιοχής, ενόσω αυτό ήταν ανοιχτό, αρπάζοντας τετράδια και στυλό, τα οποία στη συνέχεια μοίρασαν σε παιδιά άπορων οικογενειών. 



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου