7 Σεπτεμβρίου 2013

Τραγούδια για τις Παρασκευές


Αρκετά τραγούδια γράφτηκαν εμπνευσμένα από τις Παρασκευές - κυρίως ξένα. Είναι μια μέρα ιδιαίτερη, αφού συνήθως επιφέρει ευεξία και καλή διάθεση ακόμη και στους πιο μουρτζούφληδες, αν και δεν λείπουν και τα πιο παραπονιάρικα τραγούδια για όσους έχουν μεγάλο καημό στα στήθια. Δεν πρέπει να μας προξενεί εντύπωση που τα τελευταία είναι ελληνικής παραγωγής. Δεν θα μπορούσαν να χωρέσουν όλα τα τραγούδια (ξένα και ελληνικά) που έχουν γραφτεί για την Παρασκευή, οπότε η αναφορά είναι ενδεικτική και όσο το δυνατόν καλύπτει διαφορετικά μουσικά είδη.


Παραδοσιακό: Μια Παρασκευή
Ένα παραδοσιακό τραγούδι για την πονεμένη ιστορία μιας κοπέλας που πήρε τους δρόμους παρασκευιάτικα, επειδή οι δικοί της την έδιωξαν. Τι μας διδάσκει αυτό το τραγούδι; Ότι η Παρασκευή ήταν μια εξίσου αμαρτωλή μέρα και για τους προγόνους μας, αν και ζούσαν σε πιο συντηρητικές κοινωνίες - εξ ου και οι γονείς της κοπέλας την έδιωξαν απ' το σπίτι!


Στέλιος Καζαντζίδης - Την Παρασκευή το βράδυ  (1972)
Ένα τραγούδι για όσους πονούν την Παρασκευή κι αντί να θέλουν να ξεφαντώσουν σε κάποιο κλαμπ, τους πιάνει το παράπονο ή χώρισαν πρόσφατα και επικαλούνται το.. χάρο. Ένα τέτοιο τραγούδι μόνο ο Καζαντζίδης θα μπορούσε να το έχει τραγουδήσει (σε στίχους Πυθαγόρα και μουσική Χρήστου Νικολόπουλου)


One - Παρασκευή βράδυ  (2000)
Το ελληνοκυπριακό ποπ συγκρότημα που στην αλλαγή του αιώνα προσπάθησε να μιμηθεί τα αντίστοιχα αμερικάνικα και βρετανικά - τότε με επιτυχία, αλλά σήμερα ακούγονται ξεπερασμένοι - περιείχε στο ρεπερτόριο του πρώτου του άλμπουμ κι ένα τραγούδια για τα βράδια της Παρασκευής με τυπικούς στίχους ενός ελληνικού ποπ τραγουδιού: σε θέλω, χάδι, φωτιά, βραδιά, αγκαλιά. 



The Cure - Friday I' m In Love  (1992)
Πρόκειται για κάτι σαν το στρουμφοτραγούδι των ενηλίκων, με τη διαφορά ότι η αγαπημένη μέρα των Cure είναι η Παρασκευή, επειδή είναι η μέρα - ή μήπως η βραδιά; - του έρωτα!


The Easybeats - Friday On My Mind   (1966)
Στην ίδια λογική του "θαψίματος" όλων των προηγούμενων ημερών της εβδομάδας κινείται και το συγκεκριμένο τραγούδι. Άλλωστε, το ανέμελο σαββατοκύριακο ξεκινάει από την Παρασκευή, όταν οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας κάνουν στην άκρη και ξεκινάει το πάρτι!


Nancy Sinatra - Friday's Child  (1965)
Ωραία μελωδία, που θα την εκτιμήσουν κυρίως όσοι αγαπούν τα 60s. Ό,τι πρέπει για τις πολύ νυχτερινές ώρες της Παρασκευής - ουσιαστικά ξημερώματα Σαββάτου - όταν γυρνάς στο σπίτι και πέφτεις πτώμα στην πολυθρόνα για να πάρεις μια ανάσα από το χανγκόβερ.



The Specials - Friday Night, Saturday Morning  (1991)
Επιτέλους κι ένα τραγούδι που κατάλαβε ότι στην πραγματικότητα η Παρασκευή δεν σταματάει τα μεσάνυχτα, αλλά συνεχίζεται μέχρι το πρωινό του Σαββάτου. Ποτά, πάρτι με φίλους και ελπίδα για κάνα ραντεβουδάκι της τελευταίας στιγμής ή μια νέα γνωριμία.



Katy Perry - Last Friday Night (T.G.I.F)   (2010)
Το πιο πρόσφατο χρονικά τραγούδι που είναι εμπνευσμένο από την πάρτι διάθεση μιας παρασκευιάτικης νύχτας και ένα από τα πιο γνωστά, που αναφέρονται στη συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας.



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου