2 Οκτωβρίου 2013

Όσον αφορά το κρασί, το μέγεθος μετράει


Αν σας αρέσει ν' απολαμβάνετε το κρασί σας σε κολωνάτο ποτήρι, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε, καθώς κινδυνεύεται να καταναλώσετε σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ απ' ό,τι αν το απολαμβάνατε σ' ένα πιο συνηθισμένο. Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα, στο οποίο μπορεί να καταλήξει κανείς, βάσει έρευνας, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Substance Use and Misuse".

Βέβαια, οι συνεργάτες του αμερικανικού ινστιτούτου δεν ασχολήθηκαν με την μπύρα, αλλά το κρασί και κατά πόσο η κατανάλωσή του επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως το μέγεθος του ποτηριού. Όπως διαπιστώθηκε, όταν τα υποκείμενα της έρευνας έπιναν κρασί από πλατιά ποτήρια, κατανάλωναν μεγαλύτερη ποσότητα κατά 12% σε σχέση με όσους απολάμβαναν το κρασί τους σε στενά ποτήρια. 
Εξάλλου, μια άλλη διαπίστωση των ερευνητών ήταν ότι στην αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ συμβάλει και ο τρόπος που κρατάει κανείς το ποτήρι του. Όταν οι πότες αγκαλιάζουν ηδονικά με τις παλάμες τους τα ποτήρια του κρασιού, καταναλώνουν επίσης κατά 12% περισσότερο κρασί συγκριτικά με όσους αφήνουν τα ποτήρια στο τραπέζι. 
Και μπορεί άλλοι παράγοντες, όπως το μέγεθος του τραπεζιού ή αν το κρασί συνοδεύεται από κάποια συγκεκριμένη τροφή, δεν φαίνεται να επηρεάζουν εξίσου, ωστόσο οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το λευκό κρασί είναι πιο "επικίνδυνο", αφού οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα εμφάνιζαν την τάση να βάζουν στα ποτήρια τους κατά 9% περισσότερο λευκό κρασί.
Γιατί, όμως, το μέγεθος του ποτηριού επηρεάζει την ποσότητα κατανάλωσης του κρασιού; Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η εξήγηση είναι πολύ απλή. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν με το μάτι την πραγματική διαφορά, αλλά παρασύρονται από τα φαινόμενα. Το ψηλό, στενό ποτήρι φαντάζει μεγαλύτερο από το πιο κοντό και πλατύ, χωρίς όμως αυτό ν' ανταποκρίνεται και στην πραγματικότητα. Έτσι, δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι το πρώτο περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ, με αποτέλεσμα ο πότης να είναι πιο προσεκτικός.



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου