20 Οκτωβρίου 2013

Το μυστήριο που περιβάλλει τη σουηδική Πομπηία

πηγή: livescience.com

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στη Σουηδία τα τελευταία χρόνια, που έτυχε εκτενούς δημοσιότητας στη χώρα, καθώς περιβάλλεται από ένα μυστηριώδες, μαζικό έγκλημα, ενώ τα σουηδικά ΜΜΕ έχουν αποκαλέσει το εύρημα ως τη "σουηδική Πομπηία", παρόλο που δεν εμπλέκεται κάποιο ηφαίστειο στην υπόθεση.

Στο νησί Öland, που βρίσκεται στις νοτιοανατολικές ακτές της Σουηδίας και αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους ντόπιους, εδώ και τρία χρόνια διεξάγονται ανασκαφές από Σουηδούς αρχαιολόγους, οι οποίοι μελετούν την Περίοδο των Μεταναστεύσεων της Σκανδιναβίας, που χρονολογείται μεταξύ 400 και 550 μ.Χ., δηλαδή τέσσερις αιώνες πριν την εποχή των Βίκινγκ. 
Εκείνη την εποχή οι νεκροί καίγονταν κι έτσι το τελευταίο που θα περίμενε ένας αρχαιολόγος θα ήταν να βρει ανθρώπινα οστά. Φαντάζεστε λοιπόν την έκπληξη των αρχαιολόγων, όταν ξέθαψαν όχι ένα και δύο, αλλά πέντε καλοδιατηρημένα πτώματα μέσα σε μια μόνο καλύβα, ενώ ο αριθμός των πτωμάτων αυξάνεται όσο συνεχίζονται οι έρευνες. 
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι οι αρχαιολόγοι δεν ανακάλυψαν κάποιο - έστω πρόχειρο - νεκροταφείο. Πρόκειται για τα σπίτια αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι για κάποιον μυστήριο λόγο έχασαν ξαφνικά την ζωή τους, ενώ ζούσαν την καθημερινότητά τους. Όλες οι ενδείξεις συμφωνούν ότι ο θάνατος ήταν βίαιος, συνέπεια κάποιας εχθρικής επιδρομής, χωρίς να μπορεί προς το παρόν τουλάχιστον να προσδιοριστεί ποιος ήταν ο εισβολέας. Το μόνο σίγουρο είναι πως αποκλείεται το ενδεχόμενο ώστε το κίνητρο των επιδρομέων να ήταν η ληστεία, αφού μέσα στις καλύβες βρέθηκαν άθικτα πολύτιμα κοσμήματα.
Τα ευρήματα είναι τόσο καλοδιατηρημένα, ώστε δίνουν μια πολύ καθαρή εικόνα για το πώς ήταν η καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής εκείνη την εποχή. Αυτός είναι και ο λόγος που τα σουηδικά ΜΜΕ αναφέρονται στις ανασκαφές του νησιού Öland ως "σουηδική Πομπηία". Το Πανεπιστήμιο του Lund ήταν που γνωστοποίησε πρώτο τα εντυπωσιακά ευρήματα της αρχαιολογικής ανασκαφής φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους αρχαιολόγους, οι οποίοι δεν ήταν προετοιμασμένοι για τόση δημοσιότητα, ενώ δημοσιοποιήθηκε κι ένα βίντεο (στα αγγλικά), το οποίο δίνει πληροφορίες σε συνδυασμό με εικόνες σχετικά με το μυστήριο της σουηδικής Πομπηίας (youtube.com/LundUniversity).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου