9 Οκτωβρίου 2013

Ο "πόλεμος της ώρας" μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων


Δεν τους έφταναν τα μύρια όσα προβλήματα έχουν να επιλύσουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, φέτος προέκυψε και ο "πόλεμος της ώρας", αφού τα ρολόγια δείχνουν διαφορετική ώρα στο κράτος του Ισραήλ και στα - τυπικά υπό ισραηλινή κατοχή - παλαιστινιακά εδάφη. Ο λόγος; Η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να συγχρονίσει φέτος για πρώτη φορά την αλλαγή της ώρας με τα ευρωπαϊκά κράτη.

Στην Ευρώπη, η χειμερινή ώρα επιστρέφει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (φέτος στις 27 του μηνός), οπότε τα ρολόγια γυρίζουν μια ώρα πίσω. Στις αραβικές χώρες αυτό γίνεται ένα μήνα νωρίτερα, δηλαδή στα τέλη Σεπτεμβρίου (φέτος, αυτό έγινε στις 27.09). Μέχρι και το 2012 το Ισραήλ συγχρόνιζε τα ρολόγια του παράλληλα με τα υπόλοιπα κράτη της Μέσης Ανατολής. Φέτος, όμως, τα πράγματα άλλαξαν, καθώς η κυβέρνηση της χώρας έκρινε ότι η ισραηλινή οικονομία θα κέρδιζε 85 εκατομμύρια δολάρια, αν η επιστροφή στη χειμερινή ώρα γινόταν ένα μήνα αργότερα από το συνηθισμένο, παράλληλα με τις ευρωπαϊκές χώρες. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όταν αποφασίστηκε η αλλαγή αυτή - μόλις τον περασμένο Ιούνιο - "Τώρα το Ισραήλ είναι η χώρα του γάλατος, του μελιού και του ήλιου". 
Εν τω μεταξύ, στα παλαιστινιακά εδάφη τα ρολόγια έχουν ήδη γυρίσει μία ώρα πίσω. Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι που εργάζονται σε ισραηλινές επιχειρήσεις, όπως και τα παιδιά που πρέπει να ταξιδέψουν μέχρι το Ισραήλ για να πάνε σχολείο, πρέπει να ρυθμίζουν το πρόγραμμά τους σύμφωνα με την επίσημη ώρα του Ισραήλ. Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Οι εργαζόμενοι, τα παιδιά, οι γονείς τους, όσοι τέλος πάντων πρόκειται να μεταβούν στο Ισραήλ, πρέπει να ξυπνούν μια ώρα νωρίτερα, ώστε να βρίσκονται στον προορισμό τους στη σωστή ώρα. 
Ανοχή δεν υπάρχει. Για παράδειγμα, την πρώτη μέρα μετά την αλλαγή της ώρας στα παλαιστινιακά εδάφη, όσοι Παλαιστίνιοι εργάτες άργησαν μια ώρα να φτάσουν στη δουλειά τους απειλήθηκαν με απόλυση σε περίπτωση που αργούσαν για δεύτερη φορά. Εξάλλου, τα παιδιά που τα απογεύματα παρακολουθούν μαθήματα π.χ. μουσικής, χορού κλπ. στο Ισραήλ, πολλές φορές είναι υποχρεωμένα να χάνουν ώρες διδασκαλίας, καθώς πρέπει να γυρίσουν νωρίτερα στην περιοχή τους, αφού πρέπει να πέσουν για ύπνο νωρίτερα. Και φυσικά, δεν λείπουν ενδοοικογενειακά δράματα, σε περιπτώσεις όπου π.χ. η γυναίκα εργάζεται στα παλαιστινιακά εδάφη ή δεν εργάζεται καν, οπότε δεν μπαίνει ούτε στον κόπο να φροντίσει να ξυπνήσει ο σύζυγος της νωρίτερα, καθώς είναι πολύ νωρίς και θα χάσει ύπνο!
Βέβαια, το πρόβλημα είναι προσωρινό και θα λυθεί στα τέλη Οκτωβρίου, όταν η χειμερινή ώρα θα επιστρέψει και στο Ισραήλ, οπότε όλοι θα κινούνται στους ίδιους ρυθμούς. Μέχρι του χρόνου τον Οκτώβρη, που θα εμφανιστεί και πάλι - κατά πάσα πιθανότητα - το ίδιο πρόβλημα, υπάρχει καιρός για να βρεθεί μια λύση. 


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου