25 Νοεμβρίου 2013

ΕΓΙΝΕ στις 25 Νοεμβρίου....




1916: Μία εβδομάδα μετά τη "μάχη των Αθηνών" (Νοεμβριανά) και ενώ στην Αθήνα οι αρχές συνελάμβαναν τους εμπλεκόμενους στη δήθεν "συνωμοσία" του Βενιζέλου, ξεκίνησε ο ναυτικός αποκλεισμός της Παλαιάς Ελλάδας (κράτος των Αθηνών) από τις συμμαχικές δυνάμεις της Αντάντ, όπως μια μέρα νωρίτερα είχε ενημερώσει ο Γάλλος ναύαρχος Φουρνέ με ανακοίνωσή του προς την ελληνική κυβέρνηση.
"Η κυβέρνηση της Γαλλικής Δημοκρατίας με τη σύμφωνη γνώμη των συμμάχων της στην κήρυξη του αποκλεισμού της Ελλάδας, κοινοποιεί με το παρόν τους όρους υπό τους οποίους θα πραγματοποιηθεί. Ο αποκλεισμός κηρύσσεται πραγματικά από την 8η πρωινή ώρα της 8ης Δεκεμβρίου (με το γρηγοριανό ημερολόγιο). Ο αποκλεισμός εκτείνεται στις ακτές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των νήσων Εύβοιας, Λευκάδας και Ζακύνθου, όπως και στα νησιά που εξαρτώνται ή κατέχονται από τις Ελληνικές αρχές. Τα πλοία των τρίτων Δυνάμεων, τα οποία βρίσκονται σε αποκλεισμένα λιμάνια, μπορούν να εξέλθουν ελεύθερα μέχρι την 8η πρωινή ώρα της 10ης (ν.η.) Δεκεμβρίου".


1923: Ογκωδέστατο συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα - ο "Ελεύθερος Τύπους" έκανε λόγο για εβδομήντα χιλιάδες κόσμου - ζητώντας την έκπτωση της βασιλικής δυναστείας, ενώ υιοθετήθηκε και το παρακάτω ψήφισμα:
"Ο λαός των Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων, συνελθών εις πάνδημον συλλαλητήριον
Διακηρύττει
θεωρεί κατ' ουσίαν έκπτωτον την Δυναστεία των Γλύκσβουργ διά τα δεινά που επεσώρευσαν εις την Ελλάδα και τον βασιλικόν θεσμόν κατηργημένον.
Ζητεί
από την Επανάστασιν να ασκή αυτή την λειτουργίαν του ρυθμιστού του πολιτεύματος μέχρι της τυπικής επικυρώσεως της πολιτειακής μεταβολής από τον Λαόν.
Πεντηκονταμελής επιτροπή εντέλλεται να δημοσιεύση το ανωτέρω ψήφισμα και να το επιδώση εις την Επανάστασιν.
Εν Αθήναις, τη 25 Νοεμβρίου 1923"


1959: Επικαλούμενη λόγους μοιχείας, η Τίνα Ωνάση κατέθεσε αίτηση διαζυγίου σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης κατά του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση, ενώ παράλληλα ζητούσε και την επιμέλεια των δύο παιδιών τους. Σε δηλώσεις της σε Αμερικανούς δημοσιογράφους, δήλωσε: 
"Πέρασαν 13 περίπου χρόνια από το γάμο μας και ο κ. Ωνάσης έγινε στο μεταξύ ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ατυχώς, τα μεγάλα πλούτη του δεν μου έφεραν την ευτυχία. Όταν αποχωριστήκαμε το καλοκαίρι στη Βενετία, έλπιζα ότι θα αγαπούσε αρκετά τα παιδιά και θα σεβόταν την επιβαλλόμενη μυστικότητα, ώστε να συνεννοηθεί με το δικηγόρο μας και να ρυθμίσει τα προβλήματά μας. Αλλά αυτό δεν συνέβη.
Γνωρίζει καλά ότι εγώ δεν ενδιαφέρομαι για τα πλούτη του και ότι μοναδικό μέλημά μου είναι τα παιδιά μου. Από μέρους μου εύχομαι κάθε ευτυχία στον κ. Ωνάση και περιμένω ότι, όταν θα λήξει δικαστικά η υπόθεση, θα συνεχίσει το είδος της ζωής που θέλει να κάνει, αλλ' στο οποίο εγώ δεν έπαιξα πραγματικό ρόλο.."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου