27 Νοεμβρίου 2013

ΕΓΙΝΕ στις 27 Νοεμβρίου...



1929: Σε αναβρασμό βρίσκονταν οι φοιτητές του πανεπιστημίου της Αθήνας μετά την απόφαση της πρυτανείας να περιορίσει τον αριθμό των εξεταστικών περιόδων σε δύο - από τρεις - με αναδρομική μάλιστα ισχύ από την εξεταστική του παρελθόντος Ιουνίου. Έτσι, στις 27 Νοεμβρίου 1929 το πρωί, οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο θέατρο "Τριανόν", προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους για το πώς θ' αντιδράσουν, ενώ τέθηκαν επί τάπητος και άλλα φοιτητικά ζητήματα. Ακολούθησε επίδοση του ψηφίσματος στον πρύτανη, Θεόφιλο Βορέα, τον οποίο αποδοκίμαζαν με συνθήματα οι συγκεντρωμένοι έξω από το γραφείου του. Στη συνέχεια, περίπου 3000 φοιτητές κατευθύνθηκαν στο γραφείο του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου ζητώντας να συναντηθεί αντιπροσωπείας τους μαζί του, κάτι που όμως δεν έγινε εφικτό, κάτι που προκάλεσε σοβαρά επεισόδια με τραυματισμούς και συλλήψεις. 
Χαρακτηριστική ήταν η περιγραφή των επεισοδίων από την εφημερίδα "Ακρόπολις", που δεν είχε ακόμη "αποσκιρτήσει" από το βενιζελικό στρατόπεδο, την επόμενη μέρα: 
"Η απόπειρα των αστυφυλάκων όπως διαλύσουν τους φοιτητάς μετεβλήθη περί τας πρώτας εσπερινάς ώρας εις πραγματικήν επίθεσιν καθ' όλων των φοιτητών και κατά παντός διερχομένου προ του Πανεπιστημίου. Επέπιπτον εναντίον οιουδήποτε διαβάτου, αδιαφόρως ηλικίας, και του κατέφεραν αλλεπάλληλα κτυπήματα διά των κλομπ.
Ούτω, μεταξύ των άλλων, και γέρων τις υπέστη την επίθεσιν και κατέπεσε λιπόθυμος προ του Πανεπιστημίου.
Ωσαύτως, εις μίαν άλλην επίθεσιν, κάποιος νεαρός φοιτητής, κτυπηθείς υπό αστυφύλακος, κατέπεσεν επί του εδάφους λιπόθυμος. Αλλ' ο αστυφύλαξ, μη αρκεσθείς εις τούτο, εξηκολούθησε να κτυπά διά του κλομπ των φοιτητήν. 
Όργανα επίσης της αστυνομίας ετραυμάτισαν με τα κλομπ ένα μικρόν πλασιέ, ο οποίος, κατά τύχην, διήρχετο από τον τόπον των σκηνών. Τα κτυπήματα διά του κλομπ, τα οποία του κατέφερον επί της κεφαλής, άνευ ουδενός οίκτου, τα όργανα της τάξεως, του επροξένησαν τραύμα τόσον σοβαρόν, ώστε το δυστυχισμένο παιδί περιήλθεν εις αφασίαν, οδηγηθέν εις το πλησιέστερον φαρμακείον, όπου του επιδέθησαν τα τραύματα..."
Δύο φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν την επόμενη μέρα της επεισοδιακής διαδήλωση στην εφημερίδα "Πατρίς": 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου