30 Νοεμβρίου 2013

Η σέξι φωτογραφία ενός πρώην μοντέλου 4 μέρες αφ' ότου γέννησε και οι επικρίσεις που δέχτηκε για το σώμα της - Το μπούλινγκ δεν κάνει διακρίσεις

Όλοι συμφωνούμε στο ότι όταν ένας άνθρωπος, αδύνατος ή γυμνασμένος, επιτίθεται σε κάποιον άλλο που έχει περιττά κιλά, αυτό είναι μια μορφή εκφοβισμού (μπούλινγκ). Κανείς δεν έχει δικαίωμα να επικρίνει ή πολύ περισσότερο να εξαπολύει επίθεση εναντίον ενός - αγνώστου στον ίδιο - ανθρώπου με μοναδικό κριτήριο την εξωτερική του εμφάνιση. Τι γίνεται, όμως, όταν συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο;

Η Νορβηγίδα, πρώην μοντέλο και νυν δημοσιογράφος και μπλόγκερ Caroline Berg Eriksen, έφερε πρόσφατα στον κόσμο ένα παιδί. Μόλις τέσσερις μέρες μετά τη γέννα, η Berg Eriksen ανέβασε στο Ίνσταγκραμ μια φωτογραφία της, που κυριολεκτικά είναι να τρίβεις τα μάτια σου. Αδύνατη και με γυμνασμένους, six-pack κοιλιακούς, η 26χρονη μοιάζει όχι απλά να μη γέννησε πριν τέσσερις μόνο ημέρες, αλλά να μην υπήρξε καν έγκυος στο πρόσφατο παρελθόν.


Πολλά ήταν τα σχόλια για την εκθαμβωτική αυτή φωτογραφία, τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Μάλιστα, μια γνωστή μπλόγκερ της Νορβηγίας έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τη φωτογραφία "προκλητική" και να υποστηρίξει ότι "δεν ανήκει στο ίδιο είδος" με την Berg Eriksen, αιτιολογώντας την επίθεσή της αυτή στο γεγονός ότι η ίδια είχε αρχίσει να αντιπαθεί το υπέρβαρο σώμα της σε ηλικία 12 ετών. 
Δεν γνωρίζω ποια ήταν τα κίνητρα της Berg Eriksen. Δεν αποκλείω να ήθελε απλά και μόνο να προκαλέσει, αλλά πιθανότερο θεωρώ είτε να ένιωσε περήφανη για το σώμα της αδιαφορώντας για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι είτε απλά να στείλει ένα μήνυμα σε άλλες γυναίκες ότι τίποτε δεν είναι αδύνατο. Όταν όμως η φωτογραφία επικρίνεται απλά και μόνο επειδή δεν εκφράζει το μέσο όρο ή επειδή μια γυναίκα έχει ψυχολογικά απωθημένα με το βάρος της, αυτό είτε μας αρέσει είτε όχι είναι μπούλινγκ. 
Γενικότερα, το μπούλινγκ δεν είναι μονομερές, δηλαδή δεν περιορίζεται σε επιθέσεις των "ισχυρών" στους φαινομενικά "ανίσχυρους", αλλά λειτουργεί και αντίστροφα. Ενδιαφέρουσα είναι η θέση που πήρε στο θέμα, που πραγματικά προκάλεσε πολλές συζητήσεις στη Νορβηγία, ο διευθυντής της γυναικολογικής κλινικής του Εθνικού Νοσοκομείου (Rikshospitalet), Γκρο Νυλάντερ, μιλώντας στην εφημερίδα Aftenposten. Αν και υπογράμμισε ότι "είναι θετικό να έχει [μια γυναίκα] λίγα παραπάνω κιλά μετά την εγκυμοσύνη", τόνισε ότι "Δεν πρέπει να καταφεύγουμε στο μπούλινγκ. Η ζωή είναι άδικη. Κάποιοι έχουν επίπεδα στομάχια, ενώ άλλοι στραβομουτσουνιάζουν".
Με άλλα λόγια, το σημαντικότερο είναι να τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας. Να κοιτάζουμε τι κάνουμε εμείς και όχι τι κάνουν οι άλλοι ή γιατί είναι διαφορετικοί από εμάς. Δεν χρειάζεται να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους άλλους, όπως κάναμε όταν ήμασταν παιδιά, δηλαδή ανώριμοι. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και πρέπει να τον αφήσουμε να απολαύσει τη μοναδικότητά του χωρίς ενοχές - είτε γιατί είναι υπέρβαρος είτε γιατί είναι πολύ λεπτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου