5 Νοεμβρίου 2013

Σαν σήμερα: 5 Νοεμβρίου


Η αρχή των Ευαγγελικών το 1901 και η απελευθέρωση της Ικαρίας είναι δύο σημαντικά γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα.
Στις 5 Νοεμβρίου 1901 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη διαδήλωση κατά της μετάφρασης του Ευαγγελίου στη δημοτική από τον Αλέξανδρο Πάλλη, που δημοσιευόταν στην εφημερίδα "Ακρόπολις" από τις 9 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Παραδόξως, στην πρώτη γραμμή της συντηρητικής αυτής εξέγερσης, που επέμενε να αγνοεί τη γλωσσική πραγματικότητα, όπως εκφραζόταν από το λαό στην καθημερινότητά του, ήταν οι φοιτητές.
Η διαδήλωση της 5ης Νοεμβρίου διοργανώθηκε από ένα φοιτητή της Ιατρικής σχολής με συνθήματα όπως "Κάτω η μετάφρασις του Ευαγγελίου" και "Κάτω οι βέβηλοι", ενώ κατέληξε στα γραφεία των εφημερίδων "Ακρόπολις" και "Άστυ". Ουσιαστικά, η διαδήλωση αυτή ήταν απλά ο προάγγελος των αιματηρών γεγονότων που θα εκτυλίσσονταν τις επόμενες μέρες και θα έμεναν στην ιστορία ως "Ευαγγελικά" [Βλ. επίσης: Οι ταραχώδεις Νοέμβριοι της ελληνικής ιστορίας.]


Στις 5 Νοεμβρίου 1912, ο ελληνικός στόλος απελευθέρωσε την Ικαρία. Οι εφημερίδες έγραφαν την επομένη: "Χθες την 2αν μ.μ. το υπουργείον των Ναυτικών ανεκοίνωσαν, ότι κατά ραδιοτηλεγράφημα του αρχηγού του Στόλου του Αιγαίου κ. Κουντουριώτου κατελήφθη η νήσος Ικαρία υπό του Ελληνικού στόλου και ότι ανυψώθη η Ελληνική σημαία υπό τας επευφημίας του λαού".
Την ίδια μέρα, ο στρατός θα καταλάμβανε και τη Χειμάρρα, στη βόρεια Ήπειρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου