25 Νοεμβρίου 2013

Γιατί στη Σουηδία προτείνουν μια γυναίκα ως προπονήτρια για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών;

wikipedia

Κι ενώ στην Ελλάδα πανηγυρίζουμε, επειδή η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών προκρίθηκε πανηγυρικά και με την αξία της για δεύτερη συνεχή φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο, που θα φιλοξενηθεί στη Βραζιλία μεταξύ 12 Ιουνίου και 13 Ιουλίου 2014, οι Σουηδοί είναι απογοητευμένοι, επειδή η εθνική τους ομάδα για δεύτερη συνεχή φορά αποκλείστηκε από το κορυφαίο αθλητικό γεγονός των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων. Καθώς το συμβόλαιο του νυν προπονητή της Εθνικής Σουηδίας, Έρικ Χάμρεν, λήγει στο τέλος του 2013 και δεν προβλέπεται να ανανεωθεί, οι φαν του αθλήματος καταθέτουν απόψεις για το ποιος πρέπει να ν' αναλάβει το τιμόνι και να οδηγήσει την εθνική ομάδα της σκανδιναβικής χώρας πίσω στις επιτυχίες. Ένα από τα ονόματα που έχουν προταθεί είναι και αυτό μια γυναίκας και πιο συγκεκριμένα της Πία Σουντχάγκε (Pia Sundhage), η οποία προς το παρόν είναι η προπονήτρια της γυναικείας εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. 

Την Σουντχάγκε πρότεινε ο συγγραφέας και σύμβουλος επιχειρήσεων Τορ Κρούσελ σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Dagens Nyheter" και προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Ο Κρούσελ ξεκινάει το συλλογισμό του διαπιστώνοντας ότι τελικά στη Σουηδία η ισότητα των δύο φύλων απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ιδανική, καθώς "σε σύνολο 231 επιχειρήσεων μόνο οι 16 έχουν γυναίκα πρόεδρο", ενώ παράλληλα δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα προπονήτρια σε ομάδα του ανδρικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Τι σχέση έχει το ποδόσφαιρο με τις επιχειρήσεις; Ο πρωταθλητισμός. Τόσο μια επιχείρηση όσο και μια ποδοσφαιρική ομάδα επιδιώκουν να καταφέρουν όσο το δυνατόν καλύτερες επιδόσεις. Από ποιον εξαρτάται αυτό; Από τους παίκτες/εργαζόμενους, αλλά κυρίως από τον επικεφαλής, που στο ποδόσφαιρο δεν είναι άλλος από τον προπονητή - ο ηγέτης της ομάδας.
Κατά τον - ειδικό σ' αυτά τα θέματα - Κρούσελ, ένας καλός ηγέτης πρέπει να είναι χαρισματικός, γλυκομίλητος και αναλυτικός ή συναισθηματικός, ανάλογα με τις προκλήσεις που έχει ν' αντιμετωπίσει σε μια συγκεκριμένη κατάσταση. Επομένως, αν ψάχνουμε έναν ηγέτη, θα πρέπει να επικεντρώνουμε στα εξής χαρακτηριστικά: ικανότητα, εμπειρία, ηγετικά προσόντα και να κατανοήσουμε τι αποτελέσματα έχει επιτύχει το συγκεκριμένο πρόσωπο στην καριέρα του. Κι επειδή οι επιλογές γίνονται ακόμη από άνδρες, υπάρχει η ασυνείδητη τάση να υποτιμούνται και τελικά να αποκλείονται οι γυναίκες, πολύ περισσότερο σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο.
Ο Κρούσελ προτείνει μια γυναίκα προπονήτρια απλά και μόνο για ν' ανατραπούν τα στερεότυπα και να γίνει ένα ακόμη βήμα για την ισότητα των δύο φύλων; "Χρειαζόμαστε μια κουλτούρα και μια προσέγγιση, κατά την οποία να επιλέγουμε ηγέτες βάσει του ποιος ταιριάζει καλύτερα για το ρόλο ανεξάρτητα από το φύλο. Δεν μπορεί να πρόκειται για το σωστό άνδρα στη σωστή θέση, αλλά για το σωστό άτομο στη σωστή θέση", γράφει ο ίδιος στο άρθρο του και προσθέτει: "Έχουμε μια ποδοσφαιρική ομάδα με μια τεράστια πρόκληση μπροστά: να ξαναχτίσουμε μια ομάδα για ένα μελλοντικό πρωτάθλημα μετά από ένα απογοητευτικό πλέι-οφ". Στην ουσία, δηλαδή, ο Κρούσελ πιστεύει ότι ο επόμενος προπονητής της Εθνικής Σουηδίας θα πρέπει να έχει την ικανότητα να χτίσει ουσιαστικά μια ομάδα από το μηδέν, αλλά παράλληλα κλείνει το μάτι και στο κοινωνικό μήνυμα, ότι και μια γυναίκα είναι ικανήν να το καταφέρει, οπότε γιατί να μη δοκιμαστεί.
Γιατί, όμως, πιστεύει ότι η Πία Σουντχάγκε είναι η ιδανική λύση για την ομάδα των ανδρών; Λόγω του πολύ πετυχημένου παρελθόντος της, αφού έχει κερδίσει 150 κύπελλα ως παίκτρια με τη γυναικεία εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Σουηδίας, έχει εργαστεί στο εξωτερικό ως επαγγελματίας ποδοσφαιρίστρια, ενώ όταν κρέμασε τα παπούτσια ξεκίνησε μια νέα, επίσης πετυχημένη καριέρα ως προπονήτρια σε συλλόγους του γυναικείου πρωταθλήματος, αλλά και στη γυναικεία εθνική ομάδα. Μάλιστα, ως προπονήτρια της εθνικής ομάδας γυναικών της Σουηδίας κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς αγώνες, τερμάτισε δεύτερη στο Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικείου ποδοσφαίρου, ενώ τη χρονιά που φεύγει η Fifa της απένειμε το βραβείο της καλύτερης γυναίκας προπονήτριας του πλανήτη.. 
Κι επειδή "είναι εξίσου σημαντικό για έναν προπονητή ποδοσφαίρου, όσο και για τον CEO μιας κατασκευαστικής εταιρίας ή μιας εφημερίδας, να έχει κάνει τη δουλειά στο παρελθόν", στα μάτια του Κρούσελ η Πία Σουντχάγκε φαντάζει μια καλή λύση και για την ανδρική ομάδα ποδοσφαίρου, αφού "υπό τους όρους της ικανότητας, της ηγεσίας και των επιτευγμάτων", αυτή αξιολογείται ως "μοναδική" μεταξύ των Σουηδών προπονητών. Βέβαια, παραδέχεται ότι δύσκολα η σουηδική ομοσπονδία θα παρέβλεπε το φύλο της και θα επέλεγε την Σουντχάγκε ως την επόμενη προπονήτρια, όμως ο Κρούσελ θεωρεί ότι "θα πρέπει τουλάχιστον να της γίνει η πρόταση".
Γενικότερα στον αθλητισμό τίθεται από ορισμένους το ερώτημα γιατί σε όλα τα σπορ - ακόμη και στα ατομικά αγωνίσματα του στίβου - να υπάρχουν χωριστά πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών. Πιστεύετε, όμως, ότι θα μπορούσε ποτέ μια γυναίκα ν' αναλάβει προπονήτρια σε μια ανδρική, αθλητική ομάδα - είτε μιλάμε για σύλλογο είτε για εθνική ομάδα; Ή για να το θέσω αλλιώς, πιστεύετε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει σύντομα; 
Προσωπικά και επί της συγκεκριμένης περίπτωσης εκτιμώ ότι η μεγαλύτερη δυσκολία έγκειται στο διαφορετικό επίπεδο μεταξύ ανδρικού και γυναικείου ποδοσφαίρου, που δεν οφείλεται απαραίτητα στη "διαφορά των φύλων". Στις περισσότερες χώρες, το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι ερασιτεχνικό, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι, ακόμη κι αν στη Σουηδία έχει επαγγελματικό χαρακτήρα, το έργο της γυναικείας εθνικής ομάδας της συγκεκριμένης χώρας είναι σαφώς ευκολότερο, όταν αγωνίζεται κατά κανόνα με αντιπάλους κατώτερες. Με άλλα λόγια, οι τίτλοι της Πία Σουντχάγκε είναι μάλλον υπερτιμημένοι, καθώς είναι άλλο πράγμα να έχεις ως αντίπαλό σου την ερασιτεχνική ομάδα της Βραζιλίας και άλλο την επαγγελματική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Βραζιλίας, με παίκτες που όλη τους η καριέρα και η ζωή περιστρέφεται αποκλειστικά και μόνο γύρω απόν ασπρόμαυρη μπάλα και το γήπεδο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου