14 Νοεμβρίου 2013

Ποιο καύσιμο είναι οικονομικό και φιλικό στο περιβάλλον; Τα... ούρα!

electric-cars4u.blogspot.com
Έμεινε το αυτοκίνητο από βενζίνη στη μέση του πουθενά; Κανένα πρόβλημα. Βγαίνεις έξω μαζί μ' ένα μπουκαλάκι, κάνεις την ανάγκη σου μέσα στο μπουκάλι και στη συνέχεια γεμίζεις το ρεζερβουάρ. Απίθανο σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Κι όμως, ένας Ιταλός ερευνητής υποστηρίζει ότι έχει καταφέρει να μετατρέψει τα ούρα σε οικονομικότερη και φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας.

Ο Φράνκο Λίσι (Franco Lisci) ενδιαφέρεται πολύ για την επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος εξαιτίας της τεχνολογικής προόδου κι έτσι έχει δημιουργήσει δύο τύπος φιλικών προς το περιβάλλον μηχανών: για τα αυτοκίνητα και τις οικιακές συσκευές (από πλυντήρια ρούχων μέχρι λαμπτήρες). Ωστόσο, έχει διαπιστώσει ότι η ενέργεια που παράγεται από τα ούρα δεν βρίσκει ακόμη εφαρμογή στις οικιακές συσκευές, αλλά περιορίζεται μόνο στα αυτοκίνητα. 
Μην βιαστείτε να γεμίσετε το ρεζερβουάρ με το κίτρινο υγρό, που όλοι βγάζουμε περισσότερες από μία φορές την ημέρα. Δεν είναι τόσο απλό. Ο Λίσι έχει αναπτύξει ειδικούς μετατροπείς που επιτρέπουν τη χρήση των ούρων ως πρόσθετο καύσιμο - όχι ως εναλλακτικό - και σύμφωνα με τ' αποτελέσματα των τεστ, η προσθήκη ούρων εξοικονομεί πετρέλαιο σε ποσοστό 35%, ντίζελ σε ποσοστό 60% και φυσικό αέριο μέχρι 80%. 
Πέρα, όμως, από την οικονομία στην κατανάλωση των καυσίμων, δεν επιβαρύνεται και το περιβάλλον. Στο τέλος της επεξεργασίας τα ούρα μετατρέπονται σε καθαρό νερό κι έτσι περιορίζεται και το νέφος, ενώ το νερό αυτό που παράγεται, είναι γεμάτο από χρήσιμα συστατικά για να θρέψει τη γη. Αν και σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία το καύσιμο που έχει δημιουργήσει ο Λίσι είναι απαγορευμένο, ωστόσο ο ερευνητής από τη Σαρδηνία, έχει ήδη πείσει την Ιταλική Περιβαλλοντική Ένωση, καθώς και το Πανεπιστήμιο του Σάσσαρι, που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία του. Είναι αυτό το μέλλον για τα αυτοκίνητα; 


πηγή: La Stampa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου