25 Νοεμβρίου 2013

Η βίλα που ενέπνευσε την ιστορία του Πινόκιο

villadicolonnata.com

Κοντά σ' αυτήν τη βίλα, που βρίσκεται στο Σέστο Φιορεντίνο, σημερινό προάστιο της Φλωρεντίας, έζησε ο Κάρλο Λορεντσίνι, περισσότερο γνωστός ως Κάρλο Κολόντι, ο συγγραφέας του Πινόκιο. Πρόκειται για τη βίλα Γκερίνι (ή Βίλα ντα Κολονάτα), που φαίνεται να χτίστηκε και να κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 15ο αιώνα από την οικογένεια Καπέλι. Η συνολική έκταση του οικοπέδου της έπαυλης είναι αχανής και φτάνει τα 3.000 τετραγωνικά μέτρα. Ένα κομμάτι αυτής της τεράστιας έκτασης, το επονομαζόμενο και "Χωράφι των Θαυμάτων" φέρεται από τον Νικόλα Ρίλι, συγγραφέα του βιβλίου "Pinocchio a Casa Sua", να αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για τις περιπέτειες του Πινόκιο. 

Όσοι γνωρίζουν το παραμύθι, θυμούνται ότι στο "χωράφι των θαυμάτων", ο Πινόκιο είχε θάψει τα χρυσά νομίσματά του, όπως του είχαν προτείνει με δόλιο σκοπό η Αλεπού κι ο Γάτος. Συγκεκριμένα, οι δυο πονηροί κλέφτες είχαν πει στον Πινόκιο όταν αν έθαβε στο συγκεκριμένο σημείο τα χρυσά νομίσματα και έριχνε από πάνω αλάτι, το άλλο πρωί θα φύτρωνε ένα δένδρο με χρυσά φιορίνια αντί για καρπούς, ενώ στην πραγματικότητα ήθελαν απλά να ξεγελάσουν τον αφελή κούκλο για να του τα κλέψουν, όπως και έγινε.
Λέγεται ότι ο Κάρλο Λορεντσίνι (Κολόντι) εμπνεύστηκε τη συγκεκριμένη ιστορία από έναν αστικό θρύλο της περιοχής, σχετικά μ' έναν κηπουρό της βίλας Γκερίνι, που άκουγε στο όνομα Φραντσέσκο Ζόππι. Σύμφωνα μ' αυτόν το θρύλο, ο Ζόππι είχε βρει κάποτε στον κήπο της βίλας δυο σακιά γεμάτα από χρυσά νομίσματα, τα οποία και παρέδωσε στον ιδιοκτήτη, κόμη ντελ Μπενίνο. Ωστόσο, ο κηπουρός αρνιόταν ότι είχε συμβεί κάτι τέτοιο, ίσως επειδή ήταν μετριόφρονας και ένιωθε άβολα από τους επαίνους των συγχωριανών του. 
Πάντως, τα εγγόνια του Ζόππι, ο οποίος έζησε προς τα τέλη του 19ου αιώνα, δηλαδή ήταν σύγχρονος του Λορεντσίνι, παραδέχονται ότι όντως υπήρξαν χρυσά νομίσματα θαμμένα στον κήπο, τα οποία βρήκε ο παππούς τους και στη συνέχεια παρέδωσε στον ιδιοκτήτη αντί να τα καταχραστεί. Φυσικά, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει αυτήν την εκδοχή, όμως λίγη σημασία έχει τι συνέβη πραγματικά με τον Ζόππι. Και μόνο η φήμη που κυκλοφορούσε την εποχή που ο Λορεντσίνι έγραφε τις "Περιπέτειες του Πινόκιο" ήταν αρκετή για να του εμπνεύσει μια από τις βασικότερες ιστορίες του βιβλίου του, που έμεινε κλασικό. 
Τα τελευταία χρόνια, η Βίλα Γκερίνι/ ντα Κολονάτα αποτελεί αγαπημένη τοποθεσία για γάμους και δεξιώσεις, ενώ το τελευταίο διάστημα πωλείται έναντι 10.5 εκατομμυρίων ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου