5 Νοεμβρίου 2013

Χίπστερ ακούω και χίπστερ δεν βλέπω! Μα, πού έχουν κρυφτεί όλοι;


Και ξαφνικά, το καλοκαίρι του 2013, το ίντερνετ και τα περιοδικά αναστατώθηκαν από την εμφάνιση του hipster look και στην Ελλάδα. Εδώ που τα λέμε, δεν υπήρχαν και πολλά θέματα για εμβάθυνση από το χώρο της σόουμπιζ εκτός από τα αμακιγιάριστα selfies της Μενεγάκη στο τουίτερ, τις τηλεμετεγγραφές και το... κλεμμένο φουσκωτό του Λιάγκα - τους ξένους σταρ που επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά τους ανακαλύπτουν αποκλειστικά οι ξένοι παπαράτσι, από τους οποίους περιμένουν στη συνέχεια να πάρουν υλικό τα ελληνικά περιοδικά. 

Κάποιοι δημοσιογράφοι είδαν πέντε δέκα περισσότερους από το συνηθισμένο άνδρες να κυκλοφορούν στην παραλία με μούσια και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επιτέλους το χίπστερ λουκ έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση και στην Ελλάδα. Μάλιστα, σε γνωστή ιστοσελίδα, ένας συντάκτης έγραφε ότι βαρέθηκε να βλέπει το "νέο τύπο Έλληνα", που υποτίθεται ότι έχει "μούσι τράγου, μεγάλα γυαλιά, καρό πουκάμισα και ύφος χίπστερ". 
Εξάλλου, το γύρο του διαδικτύου έκανε η υποτιθέμενη "χίπστερ" φωτογραφία του Γιώργου Καραγκούνη, ο οποίος φορούσε ένα ζευγάρια xl μαύρα γυαλιά. Βέβαια, ο Καραγκούνης ούτε μούσι τράγου είχε, ούτε καρό πουκάμισο φορούσε - αντίθετα φορούσε ένα πολύ τρέντι μπλουζάκι με δερμάτινο τζάκετ - αλλά αυτό δεν εμπόδισε κανέναν να βαφτίσει την εμφάνιση του ποδοσφαιριστή ως "χίπστερ λουκ" κι ας μην ήταν!
Και βέβαια, το καλοκαίρι είναι φυσικό ένας άνδρας να χαλαρώνει στην παραλία τριγυρνώντας αξύριστος περισσότερο από το συνηθισμένο. Αλίμονο αν σκέφτεται πώς θα κλέψει δέκα λεπτά για ξύρισμα, ενώ κάνει διακοπές με τους φίλους του, λες και βρίσκεται στο στρατό. Εδώ που τα λέμε και στην πόλη να περάσεις τις διακοπές σου, γενικά το καλοκαίρι θέλεις να είσαι πιο χαλαρός και το ξύρισμα δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. 
Έτσι, λοιπόν, δεν είναι καθόλου παράξενο που με το τέλος του καλοκαιριού εξαφανίστηκε αυτή η υποτιθέμενη νέα τάση του ανδρικού στυλ, που επιβιώνει μόνο σε ορισμένους fashion victims, οι οποίοι διαβάζοντας περί "hipster look" στα περιοδικά και το διαδίκτυο παρασύρθηκαν και νομίζουν ότι αποτελούν την επιτομή της εμφάνισης του σύγχρονου άνδρα. 
Όμως το hipster look δεν είναι κάτι τόσο επιφανειακό και πάνω απ' όλα δεν είναι ένα μαζικό στυλ. Πάνω απ' όλα δεν είναι απλά ένα-δυο στοιχεία της εξωτερικής εμφάνισης, αλλά αυτή συνδυάζεται μ' έναν ολόκληρο τρόπο ζωής. Θα 'λεγε κανείς ότι το hipster look δεν είναι παρά η "εκδίκηση των φλώρων", οι οποίοι δεν είναι τόσο χύμα όσο παλιότερες δεκαετίες, αλλά προσέχουν την εμφάνιση τους και θέλουν να είναι κομψοί, χωρίς όμως να γίνουν θύματα της μόδας, αν και τελικά αυτό δεν το γλιτώνουν, ούτε να προδώσουν τα ιδιαίτερα στυλιστικά τους πιστεύω. Είναι - τηρουμένων των αναλογιών - κάτι σαν τους μετροσέξουαλ, που φροντίζουν υπερβολικά την εξωτερική τους εμφάνιση, χωρίς να θεωρούν ότι στερούνται αρρενωπότητας.
Ο χίπστερ δεν έχει απαραίτητα "μούσια τράγου", αλλά δεν αγοράζει και τζάκετ που είναι η τελευταία λέξη της μόδας, ούτε θα σύχναζε ποτέ στη Μύκονο, εκτός κι αν πήγαινε με το ζόρι ή αν η Μύκονος γέμιζε με εναλλακτικά κλαμπάκια. Κάθε άλλος ορισμός είναι απλά παρωδία του αυθεντικού χίπστερ λουκ κι επομένως άνευ σημασίας. Και πάνω απ' όλα θα ήταν αστείο να υποστήριζε κανείς ότι βλέπει γύρω του να κυριαρχούν οι χίπστερ. 
Πού είναι κρυμμένοι και δεν τους βλέπω; Ζουν σε συγκεκριμένες μόνος γειτονιές κι αν ναι, γιατί πρέπει να θεωρούμε ότι έχουν εισαγάγει ένα νέο στυλ, που στο εξωτερικό ήδη θεωρείται ξεπερασμένο, όταν το ακολουθούν μόνο λίγοι; Όντως, το ελληνικό life-style περνάει κι αυτό κρίση, αλλά ας μην το καταντήσουμε παρωδία ανακαλύπτοντας μόδες που είτε δεν υπάρχουν είτε δεν έχουν μεγάλη διάδοση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου