9 Νοεμβρίου 2013

Στην Αφρική, όλοι χορεύουν στο ρυθμό του "Skelewu"


Ένας από τα πιο "καυτά" ονόματα της αφρικανικής ποπ/ντανς μουσικής σκηνής είναι ο Davido - ή David Adedeji Adeleke, όπως είναι το πραγματικό του όνομα. Στη χώρα του, τη Νιγηρία, όπου γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1992, είναι από τους δημοφιλέστερους τραγουδιστές, ενώ το 2012 τιμήθηκε ως ο καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος καλλιτέχνης στα αφρικανικά μουσικά βραβεία KORA, χάρη στην τεράστια επιτυχία που είχε το τραγούδι του "Dari Duro" στις χώρες της Αφρικής. 

Τα βίντεο-κλιπ των τραγουδιών του Davido, γυρισμένα στις πιο πλούσιες γειτονιές της πρωτεύουσας της Νιγηρίας, δίνουν την ψευδαίσθηση μιας άλλης Αφρικής, πλήρως εναρμονισμένης με τα δυτικά πρότυπα ζωής. Στο δυτικό life-style, άλλωστε, παραπέμπει και ο ήχος της μουσικής του, που ωστόσο είναι εμπλουτισμένος με στοιχεία της αφρικανικής μουσικής παράδοσης. Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για μια ανανεωμένη έκφραση του - νιγηριανής προέλευσης - μουσικού στυλ, που είναι γνωστό ως "Afrobeat".
Η πιο πρόσφατη μεγάλη επιτυχία του Davido ονομάζεται "Skelewu", ένα τραγούδι που θα σας οδηγήσει να κουνήσετε χέρια-πόδια και να πατήσετε αρκετές φορές το replay - κι ας μην καταλαβαίνεται ούτε λέξη από τους στίχους. Η λέξη "skelewu" δεν σημαίνει τίποτε απολύτως, αλλά προέκυψε από τη φαντασία του στιχουργού. Το επίσημο βίντεο-κλιπ έχει γυριστεί στο Λονδίνο και το κόνσεπτ του παραπέμπει στην ταινία "28 days later". Όμως στο youtube κυκλοφορεί κι ένα δεύτερο κλιπ, που αποκαλείται "instructional dance video" και διδάσκει τις φιγούρες για όσους θέλουν να λικνιστούν στο ρυθμό του "Skelewu".
Αυτό είναι το επίσημο βίντεο-κλιπ (youtube.com/DavidoHKNTV):



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου