11 Νοεμβρίου 2013

Η πραγματική ιστορία πίσω από τα Victoria's Secret - Η έμπνευση, η παραλίγο χρεωκοπία και μια αυτοκτονία


Μια μέρα, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο Ρόι Ρέιμοντ, που εκείνη την εποχή έκανε το μεταπτυχιακό του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο του Στάντφορντ, επισκέφθηκε ένα πολυκατάστημα ψάχνοντας ν' αγοράσει εσώρουχα για τη σύζυγό του. Ο Ρέιμοντ όχι μόνο δεν έμεινε ευχαριστημένος από τα άσχημα, floral print νυχτικά, αλλά ένιωσε άβολα από την αντιμετώπιση που είχε από τις πωλήτριες. Συζητώντας με φίλους, συνειδητοποίησε ότι και άλλοι άντρες είχαν το ίδιο πρόβλημα κι έτσι σκέφτηκε να καινοτομήσει ιδρύοντας ένα κατάστημα γυναικείων εσωρούχων, που θα κάνει τους άνδρες να νιώθουν άνετα, κάθε φορά που θα ψωνίζουν σ' αυτό.

Αυτό που ο Ρέιμοντ φανταζόταν ήταν ένα βικτοριανό μπουντουάρ με έπιπλα από σκούρο ξύλο, ανατολίτικα χαλιά και μεταξωτές κουρτίνες. Επειδή θεωρούσε ότι η βικτωριανή εποχή συνδέεται με την ευπρέπεια και το σεβασμό, επέλεξε να ονομάσει την επιχείρησή του "Victoria" και καθώς τα εσώρουχα αποτελούν το καλά κρυμμένο, γυναικείο "μυστικό", η τελική ονομασία ήταν "Victoria's Secrets", δηλαδή "Τα Μυστικά της Βικτόρια".
Το κεφάλαιο με το οποίο ξεκίνησε η επιχείρηση το 1977 ήταν 80.000 δολάρια, δηλαδή ό,τι είχε μαζέψει ο Ρέιμοντ από τις προσωπικές του αποταμιεύσεις και οικογενειακά δάνεια. Το πρώτο μαγαζί βρισκόταν σε χώρο του μικρού εμπορικού κέντρου Πάλο Άλτο στην Καλιφόρνια. Προωθώντας τους καταλόγους των εσωρούχων σ' όλες τις αμερικανικές πολιτείες, ο Ρέιμοντ πέτυχε τη γρήγορη έκρηξη των πωλήσεων.
Μέσα σε πέντε χρόνια, είχαν ήδη ανοίξει ακόμη τρία καταστήματα στο Σαν Φρανσίσκο και οι ετήσιες πωλήσεις της εταιρίας είχαν ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η εταιρία κινδύνευε με χρεωκοπία. Ναι μεν ο Ρέιμοντ δημιούργησε καταστήματα γυναικείων εσωρούχων, όπου οι άνδρες ένιωθαν άνετα, όμως δεν συνέβαινε το ίδιο και με τις γυναίκες, οι οποίες αισθάνονταν μάλλον άβολα στα καταστήματα "Victoria's Secret". 
Ο πρώτος που το συνειδητοποίησε αυτό ήταν ο ανερχόμενος επιχειρηματίας Λέσλι Γουέξνερ, ο οποίος αγόρασε τα "Victoria's Secret" (καταστήματα και καταλόγους) έναντι περίπου 1 εκατομμυρίου δολαρίων το 1982. Και καθώς ο Γουέξνερ δεν ήταν ευχαριστημένος με την εικόνα των καταστημάτων, τα οποία παρομοίαζε με "βικτωριανούς οίκους ανοχής", έστρεψε την προσοχή του στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές μπουτίκ, όπου τα εσώρουχα προωθούνταν ως ένα καθημερινό, σέξι ρούχο για τις γυναίκες. Έτσι, εισήγαγε ένα νέο περιβάλλον εμπνευσμένο από την Ευρώπη και κυρίως τη Μ. Βρετανία, ενώ με γοργούς ρυθμούς τα "Victoria's Secret" εξελίσσονταν σε παγκόσμια φίρμα εσωρούχων. Μέχρι το 1995 διέθεταν 670 καταστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ σήμερα τα έσοδα προσεγγίζουν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. 
Όσον αφορά τον ιδρυτή των "Victoria's Secret", τον Ρέι Ρέιμοντ, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν το ίδιο ευχάριστα. Μετά την πώληση της εταιρίας στον Γούεξνερ, ο Ρέιμοντ παρέμεινε πρόεδρος της επιχείρησης για ένα χρόνο και στη συνέχεια παραιτήθηκε, οπότε ασχολήθηκε με το εμπόριο παιδικών ρούχων, χωρίς όμως επιτυχία. Το 1986 η δεύτερη επιχείρησή του χρεοκόπησε, ενώ λίγα χρόνια αργότερα χώρισε από τη σύζυγό του, για χάρη της οποίας είχε εμπνευστεί την ιδέα για μια επιχείρηση όπως η "Victoria's Secret". Το 1993, ο Ρέι Ρέιμοντ έδωσε τέλος στην ζωή του πέφτοντας από τη γέφυρα Golden Gate του Σαν Φρανσίσκο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου