17 Δεκεμβρίου 2013

Ποιοι Έλληνες περιλαμβάνονται μεταξύ των διασημότερων ιστορικών προσώπων βάσει έρευνας στο ίντερνετ


Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό λογισμικό πρόγραμμα, μια ομάδα ερευνητών του Stony Brook University της Νέας Υόρκης πιστεύει ότι εντόπισε τα πιο σημαντικά πρόσωπα της ανθρώπινης ιστορίας μέχρι σήμερα, βάσει των σχολίων που γίνονται στο ίντερνετ για αυτά. Δεν έχει σημασία αν τα σχόλια είναι θετική ή αρνητικά, καθώς αυτό που επί της ουσίας ενδιαφέρει είναι η διασημότητα που απολαμβάνουν διάφορες προσωπικότητες και εμμέσως ο βαθμός επιρροής που ασκούν στην ανθρωπότητα. 

Η μεθοδολογία των ερευνητών του Stony Brook University έχει δεχτεί κριτική, επειδή χρησιμοποιεί ως βάση τις αγγλόφωνες σελίδες της Wikipedia και της Google, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι μεταξύ των 100 πιο σημαντικών προσώπων περιλαμβάνονται μόλις 3 γυναίκες: η βασίλισσα Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας στη 13η θέση, η βασίλισσα Βικτωρία 16η, ενώ σε μεγάλη απόσταση (96η) έπεται η Ζαν ντ' Αρκ. 
Όσον αφορά τους Έλληνες, πέντε είναι οι πρόγονοί μας που ξεχωρίζουν στη λίστα με τους 100 πρώτους: ο Σταγιρίτης φιλόσοφος Αριστοτέλης κατατάσσεται στην όγδοη θέση, αμέσως μετά βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος (ο μαθητής δεν ξεπέρασε το δάσκαλο), εικοστός πέμπτος είναι ο Πλάτωνας, εξηκοστός έβδομος ο Μέγας Κωνσταντίνος και μία θέση μετά ο Σωκράτης. 
Βέβαια είναι απορίας άξιο γιατί ο Σωκράτης να υπολείπεται 42 θέσεις του μαθητή του Πλάτωνα, γιατί απουσιάζουν πρόσωπα όπως ο "πατέρας της Αθηναϊκής Δημοκρατίας" Περικλής ή ο Λεωνίδας και ο Μιλτιάδης, οι οποίοι αποκρούοντας τους Πέρσες άνοιξαν το δρόμο για το θαύμα του "Χρυσού αιώνα". Επίσης απορεί κανείς και για άλλα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, όπως η κατάταξη του Τζορτζ Ουάσιγκτον στην έκτη θέση των σημαντικότερων προσώπων της ιστορίας μέχρι σήμερα, από τη στιγμή που η παρουσία του δεν είχε ποτέ παγκόσμια απήχηση, αλλά αφορά αποκλειστικά τους κατοίκους των ΗΠΑ κλπ.
Εν τέλει, μια ακόμη λίστα είναι κι αυτή, όπως τόσες που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Αυτοί είναι οι πρώτοι 30:
1. Ιησούς
2. Ναπολέων
3. Μωάμεθ
4. Ουίλιαμ Σαίξπηρ
5. Αβράαμ Λίνκολν
6. Τζορτζ Ουάσιγκτον
7. Αδόλφος Χίτλερ
8. Αριστοτέλης
9. Μέγας Αλέξανδρος
10. Τόμας Τζέφερσον
11. Ερρίκος Η΄ της Αγγλίας
12. Κάρολος Δαρβίνος
13. Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας
14. Καρλ Μαρξ
15. Ιούλιος Καίσαρας
16. Βικτορία της Αγγλίας
17. Μαρτίνος Λούθηρος
18. Ιωσήφ Στάλιν
19. Άλμπερτ Άινσταϊν
20. Χριστόφορος Κολόμβος
21. Ισάακ Νεύτωνας
22. Καρλομάγνος
23. Θεόδωρος Ρούζβελτ
24. Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ
25. Πλάτωνας
26. Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας
27. Λούντβιχ βαν Μπετόβεν
28. Οδυσσέας Γκραντ
29. Λεονάρντο ντα Βίντσι
30. Αύγουστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου