8 Δεκεμβρίου 2013

Τελικά οι μόνοι που δεν φοροδιαφεύγουν στην Ελλάδα είναι οι....;


Ποιοί φοροδιαφεύγουν στην Ελλάδα; Η εύκολη και όχι απαραίτητα ακριβής απάντηση θα ήταν "η πλειοψηφία" ή έστω "εκπρόσωποι απ' όλους τους επαγγελματικούς κλάδους". Μόνη εξαίρεση είναι ο δημόσιος τομέας, όπου εκ των πραγμάτων δεν μπορεί ο υπάλληλος να κρύψει το ύψος του εισοδήματός του από την εφορία - ανεξάρτητα αν οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ακούσει τα.. σχολιανά τους ως εξ ορισμού "τεμπέληδες" και "άχρηστοι". Ή μήπως υπάρχει και μια άλλη επαγγελματική κατηγορία πολιτών, οι οποίοι, αν και θα μπορούσαν να φοροδιαφεύγουν συστηματικά, φαίνεται ότι είναι από τους πλέον ενάρετους περί τα φορολογικά - σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων και των δελτίων ειδήσεων; 

Έχουμε διαβάσει στις εφημερίδες ή έχουμε παρακολουθήσει στις τηλεοράσεις μας για λίστες καλλιτεχνών φοροφυγάδων, δηλαδή για ηθοποιούς ή τραγουδιστές που είναι τα πρώτα ονόματα της σκηνής ή της πίστας, αλλά εμφανίζονται με μηδαμινά εισοδήματα ή που δίνουν συναυλίες στις οποίες δεν κόβονται εισιτήρια. Ειδικά το καλοκαίρι που μας πέρασε ένα αγαπημένο ρεπορτάζ-σόου ήταν οι έλεγχοι των συναυλιών από κλιμάκια του ΣΔΟΕ.
Επίσης, έχουμε διαβάσει για λίστες γιατρών, οδοντογιατρών, δικηγόρων, μηχανικών κλπ, οι οποίοι ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ και βρέθηκαν να κρύβουν ένα μεγάλο μέρος από τα εισοδήματά τους. Δεν δημοσιεύτηκαν βέβαια ονόματα, επειδή δεν είναι τόσο λαμπερά όσο των καλλιτεχνών, αλλά - όπως και να το κάνουμε - και μόνη η είδηση ότι από φοροελέγχους εντοπίστηκαν πότε τριάντα, πότε σαράντα, πότε πενήντα κ.ο.κ. ελεύθεροι επαγγελματίες να κλέβουν το ελληνικό κράτος είναι από μόνη της μια εντυπωσιακή είδηση, που φιλοδοξεί να δώσει την εντύπωση ότι "κάτι κινείται" επιτέλους. 
Μια άλλη ομάδα πολιτών που έχει κρεμαστεί στα μανταλάκια του περιπτέρου κι έγινε πρώτη είδηση σε δελτία ειδήσεων ως φοροφυγάδες είναι οι αγρότες. Τη μια φορά ήταν οι κάτοικοι ενός θεσσαλικού χωριού που είχαν αδήλωτες πισίνες, πιο πρόσφατα ένας - μόνο! - αγρότης κάπου στη Λακωνία, ο οποίος έκρυβε εκατομμύρια και ενδεχομένως κάποια στιγμή στο μέλλον ν' ακούσουμε και για μια άλλη, αντίστοιχη περίπτωση. 
Φυσικά, δεν χρειάζεται να γίνει έλεγχος από κλιμάκια του ΣΔΟΕ ή να εκδοθεί λίστα φοροφυγάδων για να υποψιαστεί κανείς ότι η φοροδιαφυγή ανθεί επίσης στο εμπόριο και στις καφετέριες και στις ταβέρνες, αφού όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε ότι είναι πιο εύκολο για κάποιον έμπορο να κόψει κατά λάθος το δάχτυλό του παρά να κόψει απόδειξη στη ταμειακή του μηχανή. (Και για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, πρόκειται για υπερβολικό σχήμα λόγου). 
Με λίγα λόγια, έχουμε μάθει ότι οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ γίνονται σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους και πάντα βγάζουν λαβράκι - κάτι αναπόφευκτο, αφού ακόμη και σε μια χώρα με τους πλέον ευσυνείδητους πολίτες, όλο και κάποιος γιατρός, αγρότης, έμπορος, δικηγόρος, γενικά ελεύθερος επαγγελματίας θα υπάρχει που θα προσπαθεί να κρύψει εισοδήματα. Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση, όμως, είναι η καταπληκτική απουσία ενός συγκεκριμένου επαγγελματικού κλάδου από τέτοιους ελέγχους. 
Σε καμία εφημερίδα και σε κανένα ρεπορτάζ ενημερωτικής εκπομπής ή δελτίου ειδήσεων σε ραδιόφωνο και τηλεόραση δεν διάβασα για την ύπαρξη λίστας φοροφυγάδων δημοσιογράφων, δηλαδή για δημοσιογράφους, οι οποίοι ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ και βρέθηκαν να δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα από τα πραγματικά. Και ο λόγος δεν γίνεται απλά για τους δημοσιογράφους ως άτομα, αλλά για διάφορα ΜΜΕ ως επιχειρήσεις, που άλλωστε υπόκεινται κανονικά σε φορολόγηση. Άλλωστε, οι δημοσιογράφοι δεν είναι ελεύθεροι επιχειρηματίες, αλλά εργάζονται ως υπάλληλοι σε κάποια μιντιακή επιχείρηση.
Κατά καιρούς και κυρίως στο ίντερνετ δημοσιεύονται διάφορες σποραδικές επιθέσεις με υπονοούμενα για πρόσωπα ή εκδοτικές επιχειρήσεις χωρίς στοιχεία, που συνήθως εντάσσονται στα πλαίσια των συνηθισμένων ακήρυκτων εκδοτικών πολέμων και πρακτικά δεν έχουν την παραμικρή αξία. Το ενδιαφέρον θα ήταν η δημοσίευση επίσημης πληροφορίας από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, αν και κατά πόσο εκτός από τον αγρότη της Λακωνίας, τους δέκα μεγαλογιατρούς του Κολωνακίου και τους πέντε μεγαλοαστέρες της πίστας που έκρυβαν εκατομμύρια στις φορολογικές τους δηλώσεις, υπάρχουν και δημοσιογράφοι που άλλα δηλώνουν και άλλα πραγματικά εισπράττουν. 
Γίνονται έλεγχοι κανονικά όπως και στους υπόλοιπους επαγγελματίας, αλλά για κάποιο λόγο τα ευρήματα των ελέγχων δείχνουν ότι οι δημοσιογράφοι είναι οι πιο συνεπείς Έλληνες φορολογούμενοι; Γίνονται έλεγχοι, εντοπίζονται φοροφυγάδες αλλά τυγχάνουν ευνοϊκότερης αντιμετώπισης από τα ίδια τα ΜΜΕ, που επιδεικνύουν συναδελφική αλληλεγγύη; Το υπουργείο δείχνει αυξημένη ευαισθησία στα προσωπικά τους δεδομένα - σε αντίθεση π.χ. με τους τραγουδιστές - και φροντίζει να ρυθμίζει με διακριτικότητα αυτές τις περιπτώσεις; Ή μήπως δεν γίνονται καν έλεγχοι σε δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης από το ΣΔΟΕ; 
Μήπως υπάρχει ο φόβος ότι αν ας πούμε κλιμάκια του ΣΔΟΕ πήγαιναν ξαφνικά αύριο για έλεγχο στα γραφεία του Mega ή του ANT1, καθώς και οποιουδήποτε άλλου τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού ή οποιουδήποτε άλλου μέσου ενημέρωσης, αυτό θα αποτελούσε απόπειρα φίμωσης και πλήγμα κατά της δημοκρατίας; Αυτό όντως θα ίσχυε και θα ήταν απαράδεκτο, μόνο όμως στην περίπτωση που διενεργούνταν επιλεκτικά έλεγχοι αποκλειστικά σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις ΜΜΕ και σε δημοσιογράφους που εργάζονται σ' αυτές, με κριτήριο είτε τον ιδιοκτήτη-επιχειρηματία είτε το πολιτικό φρόνημα τους. Δεν θα ίσχυε όμως κανένας τέτοιος φόβος, π.χ. αν ένα κλιμάκιο του ΣΔΟΕ "μπούκαρε" στα γραφεία της εφημερίδας "Τα Νέα" κι ένα άλλο στα γραφεία της "Αυγής" την ίδια μέρα και ώρα, ώστε να μην υπάρχουν υπόνοιες για προκατάληψη ή άλλες σκοπιμότητες. (Η αναφορά είναι ενδεικτική)
Φυσικά, όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση ότι όντως δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα συστηματικοί και σοβαροί έλεγχοι, αντάξιοι των ελέγχων που γίνονται σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, μεταξύ των εκπροσώπων της ενημέρωσης. Γιατί, θεωρητικά, δεν θα μπορούσαμε ν' αποκλείσουμε και το ενδεχόμενο να μην υπάρχει ούτε ένας δημοσιογράφος που παίρνει "μαύρα" χρήματα, ούτε μία εκδοτική επιχείρηση που να φοροδιαφεύγει, αλλά αντιθέτως ο δημοσιογραφικός κόσμος να είναι - παραδόξως - ένας κόσμος αγγέλων σε σχέση με τους υπόλοιπους Έλληνες. Το πιστεύετε αυτό; 



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου