18 Δεκεμβρίου 2013

Γιατί τα μικρά σκυλιά είναι πιο επιθετικά από τα μεγαλόσωμα;


Όσοι έχετε σκύλο, σίγουρα θα προσέξατε, όταν βγάζετε τον τετράποδο φιλαράκο σας βόλτα και συναντάτε άλλα σκυλιά, ότι πιο "αγριεμένα" είναι τα μικρόσωμα. Όταν βλέπουν ένα μεγαλύτερο σκύλο να πλησιάζει, αρχίζουν το γάβγισμα και κινούνται προς το μέρος του σαν να έχουν απειλητικές διαθέσεις. Αντίθετα, τα μεγαλόσωμα σκυλιά παραμένουν εξαιρετικά αδιάφορα στη θέα ενός μικρού κανίς, τα οποία αντιμετωπίζουν μάλλον ως ανόητα, μικρά κουτάβια. Αλλά και γενικότερα, πιο πιθανό είναι να σας γαβγίσει στα καλά καθούμενα ένα μικρό, χαριτωμένο σκυλάκι που μοιάζει άκακο, παρά ένας πελώριος σκύλαρος. Πώς όμως εξηγείται αυτό;

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ με επικεφαλής τον καθηγητή Κτηνιατρικής Πολ ΜακΓρκίβι ασχολήθηκαν με το ερώτημα αυτό και δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στο ιατρικό περιοδικό PLOS One. Για τις ανάγκες της έρευνάς τους έλαβαν υπόψη τις αναφορές ιδιοκτητών 8000 σκύλων από 80 διαφορετικές ράτσες. Όπως διαπίστωσαν, οι 33 από τις 36 ανεπιθύμητες συμπεριφορές των σκύλων συνδέονταν με παράγοντες όπως το ύψος, το βάρος και το σχήμα του κρανίου.
Ειδικότερα, οι ερευνητές κάνουν λόγο για ένα "σύνδρομο του μικρού σκύλου", αντίστοιχο του "συνδρόμου του κοντού ανθρώπου", που κάνει τα μικρόσωμα σκυλιά, ανεξάρτητα από τη ράτσα τους, να έχουν πιο ανεξέλεγκτη συμπεριφορά από τους ιδιοκτήτες τους. Αυτό δε σχετίζεται μόνο με το μικρότερο ύψος, αλλά και με το λιγότερο βάρος. Όσο μικρότερο είναι το βάρος, φαίνεται ν' αυξάνει ο ενθουσιασμός και η υπερκινητικότητα ενός σκύλου. 
Ωστόσο, οι ερευνητές παραμένουν επιφυλακτικοί θέτοντας τον προβληματισμό αν αυτές οι υπερκινητικές συμπεριφορές των μικρότερων σκυλιών είναι αποτέλεσμα της επίδρασης της φύσης ή της ανατροφής από τους ανθρώπους. Για παράδειγμα, επειδή ακριβώς τα μικρότερα σκυλιά φαίνονται πιο άκακα, είναι πολύ πιθανό απλά να ανεχόμαστε τις υπερβολικές τους συμπεριφορές κι επομένως εμμέσως να τις ενθαρρύνουμε, ενώ αντίθετα, εξ αιτίας του μεγαλύτερου φόβου που συνήθως προκαλούν τα μεγαλόσωμα σκυλιά, ενδεχομένως να είμαστε πιο αυστηροί στην εκπαίδευσή τους κι επομένως πιο αποτελεσματικοί στο "ημέρωμα" τους. Αυτό όμως μένει ν' αποδειχτεί από μια νέα έρευνα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου