25 Μαΐου 2013

Γερμανική έρευνα αναγνωρίζει ότι οι μετανάστες έχουν περισσότερα προσόντα από τους κατοίκους της χώρας


Αυτό που λίγο-πολύ όλοι ξέραμε ή υποπτευόμασταν επιβεβαιώνει έκθεση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ιδρύματος Bertelsmann και η οποία είδε χθες το φως της δημοσιότητας, ότι δηλαδή οι μετανάστες που συρρέουν στη Γερμανία έχουν μεγαλύτερη επαγγελματική εξειδίκευση σε σχέση με τους μόνιμους κατοίκους της χώρας -και να σκεφτεί κανείς ότι η Γερμανία είναι χώρα εισδοχής μεταναστών εδώ και δεκαετίες. Αν αυτό δεν αποτελεί ομολογία αποτυχίας του γερμανικού εκπαιδευτικού μοντέλου, τότε πώς αλλιώς θα μπορούσε να ερμηνευτεί;

Ο βουλευτής που έβγαλε πιστόλι μέσα στο Κοινοβούλιο (γιατί κάποια πράγματα καλό είναι να τα θυμόμαστε και σήμερα).

Αναρωτιόμαστε πότε εκκολάφθηκε το αβγό του φιδιού. Γιατί η Χρυσή Αυγή σημείωσε τεράστια άνοδο στις βουλευτικές εκλογές του 2012 και από ένα περιθωριακό κόμμα του 0.2% έφτασε στο σημείο να εκπροσωπείται με 21 βουλευτές, αλλά και να καταγράφει σημαντική δημοσκοπική άνοδο στη συνέχεια. Το ότι οι αγανακτισμένοι -εντός ή εκτός εισαγωγικών- από την οικονομική κρίση Έλληνες ψηφοφόροι στράφηκαν στα άκρα, δεν αποτελεί επαρκής εξήγηση του φαινομένου. Γιατί, όμως, επέλεξαν ένα ακραίο δεξιό κόμμα αντί π.χ. της ακροαριστερής ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή αντί ενός πιο ήπιου σχηματισμού όπως οι Οικολόγοι; Προφανώς, υπάρχουν -έστω και σε λανθάνουσα μορφή- πολιτικά χαρακτηριστικά πίσω απ' αυτήν την επιλογή, τα οποία δεν εντοπίζονται απαραίτητα στην έξαρση της αναρχικής βίας.

Σαν σήμερα: 25 Μαΐου


Σήμερα είναι Σάββατο, 25 Μαΐου 2013.

24 Μαΐου 2013

Το παγκόσμιο singles chart της εβδομάδας 26 Μαΐου - 1 Ιουνίου 2013


Για δεύτερη εβδομάδα, το δημοφιλέστερο single του πλανήτη ήταν το ντίσκο φάνκι τραγούδι "Get Lucky", ενώ σημαντική άνοδο σημείωσαν τρία τραγούδια, το "Blurred Lines", που ανέβηκε έξι θέσεις και βρέθηκε στο νούμερο 4, η μπαλάντα-έκπληξη "Let Her Go" του Passenger (στην 8η θέση από 12η) και το "Heart Attack" της Ντέμι Λοβάτο, που μπήκε για πρώτη φορά στο τοπ20 και μάλλον θ' ανέβει κι άλλο τις επόμενες εβδομάδες.

Η επικίνδυνη αποστολή ενός παρουσιαστή πρωινάδικου


Ποιος είπε ότι η παρουσίαση πρωινάδικου δεν ανήκει στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα; Ο Καρλ Στεφάνοβιτς είναι ένας από τους παρουσιαστές του πρωινού μαγκαζίνο "Today" της αυστραλιανής τηλεόρασης. Για τις ανάγκες της εκπομπής δοκίμασε την πιο καυτή πίτα από τσίλι (Flaming Ron) του κόσμου, αφού προηγουμένως τον ξεγέλασε ένας από συμπαρουσιαστής, και οι... πικάντικες παρενέργειες είναι διασκεδαστικά αποτυπωμένες στο gif που ακολουθεί. (Εν τω μεταξύ, οι άλλοι παρουσιαστές είναι στην κοσμάρα τους...)

Τι πίνουν οι άλλοι λαοί;


Η Ελλάδα είναι η χώρα του φραπέ. Αυτό το ξέρουν μέχρι και οι πέτρες. Τι είδους ροφήματα, όμως, πίνουν άλλοι λαοί από τους Ολλανδούς μέχρι τους Αργεντίνους και τους Αυστραλούς. Είτε για πρωινό, είτε ως συνοδευτικά του μεσημεριανού γεύματος ή και ως υποκατάστατα του καφέ, αυτά είναι ορισμένα αφεψήματα, που εμείς αγνοούμε, όμως ορισμένοι λαοί τα λατρεύουν.

Σαν σήμερα: 24 Μαΐου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013.

23 Μαΐου 2013

Τα ευρωπαϊκά τσαρτ της εβδομάδας 26 Μαΐου - 1 Ιουνίου 2013.


Συνεχίζεται η κυριαρχία των Daft Punk στα ευρωπαϊκά τσαρτ, ενώ παράλληλα αρκετά είναι τα εγχώρια κομμάτια που δίνουν ένα ηχηρό παρών στο γαλλικό και στο γερμανικό τσαρτ, κάτι που είχαμε να δούμε αρκετές εβδομάδες σ' αυτήν τη συχνότητα.

Το top20 του αμερικάνικου τσαρτ: 26 Μαΐου - 1 Ιουνίου 2013


Μια από τα ίδια στις πρώτες θέσεις του αμερικάνικου τσαρτ, όπου η κυριαρχία του "Can't Hold Us" συνεχίζεται. Αμετάβλητο είναι το τοπ5, ενώ εντυπωσιακή άνοδο σημειώνει το "Blurred Lines", ένα ακόμη τραγούδι που ξεχώρισε κυρίως λόγω του βίντεο κλιπ που ανέβηκε στο youtube. Σαν τραγούδι είναι μια απ' τα ίδια.

Η πιο πολύχρωμη εκκλησία που έχετε δει


Δύσκολα θα βρείτε -όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό- μια εκκλησία με χρώμα στο εξωτερικό της. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι έχουμε ταυτίσει στο μυαλό μας τους ναούς μ' ένα φωτεινό λευκό ή ορισμένες φορές μ' ένα μουντό γκρίζο χρώμα. Ωστόσο, στην Ατλάντα των ΗΠΑ, οι ιερείς μια εκκλησίας σκέφτηκαν αρκετά πρωτοποριακά και θέλησαν να τραβήξουν το ενδιαφέρον των νέων αναθέτοντας σ' έναν καταξιωμένο καλλιτέχνη γκράφιτι της περιοχής να βάψει το εξωτερικό του ναού στα χρώματα του ουράνιου τόξου, όπως κι έγινε. 

Ένα παγωτό μόνο για σκύλους.


Τι κι αν τα γερμανικά καλοκαίρια είναι κατά πολύ δροσερότερα των ελληνικών.... Oι σκύλοι της βορειοευρωπαϊκής αυτής χώρας έχουν τη δυνατότητα να δροσιστούν τρώγοντας παγωτό -μια ειδική συνταγή, απολύτως ενδεδειγμένη για τα λατρεμένα τετράποδα φιλαράκια μας, που επινόησαν δύο δίδυμα αδέρφια από το Βερολίνο, ο Ρόμαν και ο Ραούλ Κρον.

Σαν σήμερα: 23 Μαΐου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013.

Οι σκύλοι θεωρούνταν οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου και πριν από 8.000 χρόνια!

Τελικά, η φράση "ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου" δεν είναι απλά ένα ακόμη τσιτάτο των τελευταίων δεκαετιών, ένα έξυπνο σύνθημα για εντυπωσιασμό ή μια ετεροχρονισμένη διαπίστωση της βαθιάς αγάπης που τρέφουν οι σκύλοι για τα αφεντικά τους. Οι άνθρωποι το είχαν διαπιστώσει πολλές χιλιάδες χρόνια, όπως επιβεβαιώνεται από ανασκαφές στην περιοχή της λίμνης Βαϊκάλης, που έρχονται να επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές.

22 Μαΐου 2013

Τα μυστικά για ένα πετυχημένο κοτοσουβλάκι

Πηγή: Dishtip

Η Στέλλα Λικιτσάκος θεωρείται βετεράνος στο καλά μαγειρεμένο σουβλάκι, το οποίο άλλωστε σερβίρει εδώ και πολλά χρόνια στους πελάτες του μαγαζιού της ("mamagyro") στη Νέα Υόρκη, στους οποίους μάλιστα προσφέρει ελληνικά προϊόντα, από γκαζόζα "Σουρωτή" μέχρι αναψυκτικά "Ήβη". Η Στέλλα μοιράστηκε με τους αναγνώστες της αμερικανικής ιστοσελίδας Mademan.com τα μυστικά για ένα πετυχημένο κοτοσουβλάκι, το οποίο θα έκανε ακόμη και τον τελευταίο Αθηναίο να λυγίσει. Ποιες είναι, όμως, οι συμβουλές μιας πετυχημένης Ελληνίδας μαγείρισσας (ελληνικής κουζίνας) στο "μεγάλο μήλο":

Το μυστικό για έξυπνα παιδιά


Το μυστικό για ν' αποκτήσετε έξυπνα παιδιά φαίνεται ότι κρύβεται στην πρόσληψη επαρκούς ποσότητας ιωδίου από τη μητέρα κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet". Όπως επισημαίνεται, η έλλειψη ιωδίου κατά την εγκυμοσύνη "είναι ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας, που απαιτεί προσοχή".

Τα κείμενα μιας αιματοβαμμένης επιθεώρησης του Μεσοπολέμου

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ, 24.08.1931

Τον Αύγουστο του 1931, αναστάτωση προκλήθηκε στην πρωτεύουσα από την επίθεση θεατών στο θέατρο "Περοκέ", την ώρα που ο ηθοποιός Βασίλης Αυλωνίτης παρουσίαζε το νούμερο του με τίτλο "Κοσμογονία" κατά τη διάρκειας της επιθεώρησης "Η Κατεργάρα". Ο ηθοποιός γλίτωσε εκ θαύματος, όμως τραγικό θάνατο από τις σφαίρες των δραστών βρήκε ο β' μηχανικός της παράστασης, ο 32χρονος Παναγιώτης Μωραΐτης. 

Σαν σήμερα: 22 Μαΐου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν;

Οι θεωρίες συνωμοσίας πάντα γοήτευαν μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων και, όπως όλα δείχνουν, ο κανόνας αυτός θα συνεχίσει να ισχύει όσο υπάρχουν άνθρωποι, με τη διαφορά ότι ανά εποχή αλλάζουν τα σχετικά συνωμοσιολογικά σενάρια που είναι "της μόδας". Γιατί, όμως, ορισμένοι άνθρωποι, καθ' όλα μορφωμένοι, παρασύρονται από τρελές και αβάσιμες θεωρίες, όπως ότι κάποιοι μας ψεκάζουν με σκοπό να μας αποχαυνώσουν σαν κοινωνία, ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001 στη Νέα Υόρκη είχαν οργανωθεί δήθεν από την ίδια την αμερικανική κυβέρνηση, ότι ο κόσμος κυβερνάται από ανθρώπους που αρέσκονται να μένουν στο σκοτάδι και να κινούν τα νήματα από εκεί, χωρίς κάποιος να τους πιστώνει αυτήν την υπερδύναμη κλπ.;

21 Μαΐου 2013

Μια υπερσυντηρητική πόλη είναι η "πρωτεύουσα" των γκέι γονιών στις ΗΠΑ;

Μπορεί το Σαν Φρανσίσκο να θεωρείται η πιο gay-friendly πόλη των ΗΠΑ, όμως το μεγαλύτερο ποσοστό ομόφυλων ζευγαριών που μεγαλώνουν παιδιά βρίσκεται σε μια από τις συντηρητικότερες πόλεις της χώρας, το Σολτ Λέικ Σίτι, που είναι πρωτεύουσα μιας από τις συντηρητικότερες αμερικανικές πολιτείες, της Γιούτα.

Σαν σήμερα: 21 Μαΐου


Σήμερα είναι Τρίτη, 21 Μαΐου 2013.

Μπορούν τα τεστ αναπνοής ν' αντικαταστήσουν τα τεστ αίματος;


Στο προσεχές μέλλον, ένα τεστ αναπνοής θα είναι αρκετό για να μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί τις ασθένειες που απειλούν τον οργανισμό του; Ναι, απαντά ο δρ. Ναΐμ Αλχούρι, διευθυντής της προληπτικής παιδιατρικής κλινικής καρδιολογίας και μεταβολισμού του Παιδικού Νοσοκομείου στο Κλίβελαντ, και όσοι φοβούνται τις σύριγγες και τα αίματα μπορούν να πανηγυρίζουν ανακουφισμένοι.

20 Μαΐου 2013

Θα μπορούμε να φορτίζουμε το κινητό μας τηλέφωνο σε 20 δευτερόλεπτα;

Πηγή: Metapictures

Θα μπορούσε μια 18χρονη Καλιφορνέζα ονόματι Eesha Khare να έχει βρει τη λύση για το τεράστιο πρόβλημα της φόρτισης της μπαταρίας του κινητού μας, που από τη μια τελειώνει στο άψε-σβήσε κι απ' την άλλη χρειάζεται ώρες για να φορτιστεί σωστά; Το ίδρυμα της Intel πιστεύει πως ναι και γι' αυτό, άλλωστε, της απένειμε το πρώτο βραβείο Νεαρών Επιστημόνων αξίας 50.000 δολαρίων. Τι, όμως, εφηύρε η 18χρονη Eesha, απηυδησμένη από τις μικρές αντοχές του τηλεφώνου της;

Σαν σήμερα: 20 Μαΐου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013.

Ο υπερήρωας που φοράει μόνο στρινγκ και καλσόν (βίντεο)


Με τόσους υπερήρωες που έχουν επινοηθεί για την καταπολέμηση του εγκλήματος είτε σε βιβλία κόμικ είτε στον κινηματογράφο, αν πιστεύατε ότι τα 'χετε δει όλα, ίσως πρέπει ν' αλλάξετε άποψη. Φανταζόσασταν ποτέ ένα υπερήρωα, που να επιβάλει τη δικαιοσύνη φορώντας μονάχα ένα διχτυωτό καλσόν και κρύβοντας το πρόσωπο του όχι με μάσκα, αλλά με στρινγκ; 

19 Μαΐου 2013

Τα 10 πιο πετυχημένα σάουντρακ όλων των εποχών

Η μουσική συνόδευε τον κινηματογράφο πριν ακόμη ο ήχος εισβάλλει στο άσπρο πανί. Η διαφορά ήταν ότι τότε η μελωδία προερχόταν από κάποιο γραμμόφωνο ή έναν πιανίστα που συνόδευε live την υπόθεση της ταινίας. Αργότερα, τα πράγματα άλλαξαν πάρα πολύ και σήμερα δεν μπορούμε να φανταστούμε μια ταινία χωρίς μουσικό χαλί, ακόμη κι αν δεν πρόκειται για μιούζικαλ. Κάποιες φορές δε, το σάουντρακ μιας ταινίας συμβάλλει στην επιτυχία μιας ταινίας ή και την ξεπερνάει ακόμα, διαγράφοντας τη δική του αυτόνομη πορεία. Ας δούμε ποια είναι τα 10 δημοφιλέστερα κινηματογραφικά σάουντρακ όλων των εποχών -μέχρι σήμερα- με βάση τον αριθμό των εβδομάδων, που αυτά παρέμειναν στην κορυφή του Billboard.

Είναι κλεμμένο το "Only Teardrops"; (βίντεο)


Σκάνδαλο στη Γιουροβίζιον; Ναι, υποστηρίζουν οι Ολλανδοί -μια μερίδα έστω του πληθυσμού- καταγγέλλοντας ότι το "Only Teardrops", το τραγούδι που κέρδισε τον 58ο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον; είναι κλεμμένο. Συγκεκριμένα, το αντιπαραβάλλουν μ' ένα ολλανδικό, αν και αγγλόφωνο, ποπ τραγούδι των αρχών του 2000 με τίτλο "I Surrender" του συγκροτήματος K-Otic και εντοπίζουν υπερβολικά πολλές ομοιότητες σε σημεία-κλειδιά. 

9 συμπεράσματα από τη βραδιά της Γιουροβίζιον


Ουφ! τέλειωσε κι αυτή η Γιουροβίζιον, με όλα τα καλά κι ανάποδα ενός τηλεοπτικού και όχι απλά μουσικού διαγωνισμού, που έχει γίνει θεσμός. Σε γενικές γραμμές ήταν αναμενόμενα τα αποτελέσματα, ενώ οι όποιες μικρές εκπλήξεις δεν άλλαξαν κάτι στη γενική εικόνα. Στο κάτω-κάτω, αν όλα ήταν τόσο προβλέψιμα, θα καταντούσαν και ανιαρά. Αλήθεια, τι συμπεράσματα θα μπορούσαμε να βγάλουμε μετά από την επική αυτή βραδιά των 26 τραγουδιών, που κοίμισε πολλούς πριν καν λήξει το διαγωνιστικό μέρος; Δεν ξέρω για εσάς, αυτά, όμως, είναι τα δικά μου συμπεράσματα συνοψίζοντας τα τελικά αποτελέσματα.

Σαν σήμερα: 19 Μαΐου


Σήμερα είναι Κυριακή, 19 Μαΐου 2013.