27 Ιουλίου 2013

Η πορεία προς το θάνατο - Οι τρεις τελευταίοι μήνες της Αλίκης Βουγιουκλάκη


Τρεις μήνες μόνο χρειάστηκαν για να συμβιβαστεί ο κόσμος με την ιδέα ότι και τα είδωλα πεθαίνουν, δεν είναι αθάνατα. Τόσο διάστημα μεσολάβησε από τη μέρα που η Αλίκη Βουγιουκλάκη αποχαιρετούσε το θεατρικό κοινό κάνοντας λόγο για ένα πρόβλημα υγείας, που ούτε και η ίδια δεν ήξερε καλά-καλά πόσο σοβαρό ήταν, αλλά κατά βάθος το προαισθανόταν. Λίγες μέρες μετά έγινε η διάγνωση του καρκίνου, που βρισκόταν σε προχωρημένο, ανίατο στάδιο και μετά το τέλος. Προσπάθησα να συμπυκνώσω τα σημαντικότερα γεγονότα εκείνων των τριών δραματικών μηνών μέσα σε λίγες γραμμές, βάσει των δημοσιευμάτων του τύπου. 

Σαν σήμερα: 27 Ιουλίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013.

Τα ευρωπαϊκά τσαρτ της εβδομάδας 28 Ιουλίου - 3 Αυγούστου 2013.


Οι Ευρωπαίοι έχουν φύγει για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και έχουν μείνει πιστοί στα μουσικά ακούσματα των τελευταίων εβδομάδων. Εξάλλου, ελάχιστες είναι και οι νέες κυκλοφορίες. Έτσι, αναμενόμενες είναι οι ελάχιστες διαφοροποιήσεις των τσαρτ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η πιο ενδιαφέρουσα από αυτές είναι η δυναμική εισβολή του "Wake Me Up" από τον Σουηδό dj Avicii στην πρώτη θέση του βρετανικού τσαρτ, την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του, κάτι που δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, δεδομένης της επιτυχίας του συγκεκριμένου κομματιού και στις άλλες χώρες της ηπείρου.

5 λόγοι για τους οποίους ο Αντώνης Ρέμος δεν είναι καλός κωμικός.

Τα πάρτι της Μυκόνου ποτέ δεν είχαν συζητηθεί τόσο πολύ, όσο τα τελευταία χρόνια, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Όχι γιατί είναι πιο λαμπερά από ποτέ, αλλά γιατί θεωρείται προκλητικό - και όχι άδικα- να απολαμβάνουν ορισμένοι λίγοι την καλή ζωή, την ώρα μάλιστα που ένας μεγάλος αριθμός αυτών των λίγων έχουν απλήρωτους επί μήνες τους εργαζόμενους της επιχείρησής τους. Επειδή όλα στην ζωή είναι θέμα ιεράρχησης, αυτή η μικρή ομάδα συμπολιτών μας θεωρεί σημαντικότερο να μη χάσει τις απολαύσεις της κοσμικής ζωής από τις οικονομικές δυσκολίες των ούτως ή άλλων φτωχών - το γνωστό σύνδρομο του "Εγώ είμαι κάποιος, κύριε". Δυστυχώς, φέτος, στην παγίδα έπεσε και ο γνωστός τραγουδιστής Αντώνης Ρέμος, ο οποίος συμμετείχε σ' ένα τέτοιο πάρτι ως διασκεδαστής, όπου προσπάθησε να το παίξει και κωμικός. Τι αποδείχτηκε; Ότι πολύ απλά, ο Ρέμος μπορεί να έχει καλή φωνή, αλλά δεν έχει καθόλου, μα καθόλου κωμική φλέβα. Οι λόγοι;

26 Ιουλίου 2013

Σαν σήμερα: 26 Ιουλίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013.

Το top20 του αμερικάνικου τσαρτ: 28 Ιουλίου - 3 Αυγούστου 2013


Και ενώ οι Αμερικανοί αρχίζουν να αισθάνονται λιγότερο "τυχεροί" και οι Daft Punk να υποχωρούν δυο θέσεις στο σινγκλς τσαρτ, ωστόσο δυνατοί παραμένουν ο Ρόμπιν Θικ και η παρέα του, που έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ για το 2013 περισσότερων εβδομάδων παραμονής στο νούμερο ένα. Κατά τ' άλλα, μια από τα ίδια συναντούμε στις υπόλοιπες θέσεις του τοπ20, ενώ η μοναδική νέα είσοδος - και μάλιστα στο νούμερο 20 - είναι το τελείως αδιάφορο χιπ-χοπ τραγούδι "U.O.E.N.O.", που προκάλεσε πολλές συζητήσεις με τους στίχους του, που σε κάποιο σημείο υπαινίσσονταν βιασμό, αλλά τελικά ο ίδιος ο τραγουδιστής τους άλλαξε, αν και διέψευσε τη σχετική ερμηνεία.

25 Ιουλίου 2013

Υπάρχει κανείς που θα έδινε 50.000 δολάρια για να κοιμηθεί σ' αυτό το ξενοδοχείο;


Είναι αυτή η χειρότερη ιδέα για διαμονή σε ξενοδοχείο; Σίγουρα είναι ο χειρότερος τρόπος να ξοδέψει κάποιος 50.0000 $, δηλαδή μια μικρή περιουσία. Πρόκειται για το "Hotel Rehearsal", δηλ. "πρόβα ξενοδοχείου" στα ελληνικά, που δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια πλαστική... σακούλα σε ύψος 6.7 μέτρων -δεν αιωρείται πουθενά, αλλά στηρίζεται σ' ένα βανάκι!- που περιλαμβάνει απλά ένα κρεβάτι, έναν καναπέ κι ένα μικρό μπάνιο με ντουζιέρα, τουαλέτα και νιπτήρα. 

Όταν ο Σούπερμαν έστησε παγίδα στον Μπάτμαν για τα μάτια μιας γυναίκας (εικόνες)


Η ιδέα για μια κινηματογραφική συνάντηση του Σούπερμαν με τον Μπάτμαν δεν προέκυψε απ' το πουθενά. Οι δύο υπερήρωες έχουν συναντηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν σε βιβλία κόμικ είτε ερασιτεχνών, που έχουν εμμονή μαζί τους, είτε ακόμη και σε επίσημες συλλογές. Η πιο μακροχρόνια συλλογή ήταν με τα World's Finest Comics, όπου ο άνθρωπος-νυχτερίδα και ο διχασμένος -πότε ντροπαλός πότε αλήτης- Σούπερμαν συνυπήρξαν σε 323 τεύχη. 

Πότε έγιναν για πρώτη φορά δημοφιλή τα γλυκά του κουταλιού;

Τα γλυκά του κουταλιού είναι γενικά από τα πιο δημοφιλή γλυκίσματα, αν και έχω την υποψία ότι τα εκτιμούν περισσότερο οι μανάδες και οι γιαγιάδες μας. Άλλωστε, οι τελευταίες μεγάλωσαν σε μια εποχή, που τα γλυκά του κουταλιού - από συκαλάκι μέχρι κεράσι, κυδώνι και ό,τι άλλο φρούτο μπορεί να φανταστεί κανείς - μόλις είχαν κάνει την εμφάνισή τους στα ελληνικά καφενεία και πραγματικά σημείωναν θραύση. Αυτό φέρεται να συνέβη πριν εκατό χρόνια στις αρχές της δεκαετίας του 1910, όταν ο παραδοσιακός εργολάβος, που μέχρι τότε ήταν το δημοφιλέστερο ελληνικό γλυκό, εκτοπίσθηκε από τα γλυκά του κουταλιού ή τις "κουταλιές", όπως τα έλεγαν τότε. 

Σαν σήμερα: 25 Ιουλίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013. Μια μέρα με σημαντικά γεγονότα στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Πώς γιγάντιοι καθρέφτες θα σώσουν μια πόλη από 5 μήνες σκοτάδι.


Στις περιοχές που πλήττονται από ξηρασία, εκεί όπου ο ήλιος είναι καθημερινά συνεπής στο ραντεβού του και δεν αφήνει ούτε ένα τόσο δα συννεφάκι να τον επισκιάσει, η λύση έχει βρεθεί εδώ και πολλά χρόνια: τεχνητή βροχή. Τι γίνεται όμως σ' εκείνα τα μέρη του πλανήτη, όπου ο ήλιος κρύβεται με την είσοδο του χειμώνα και ξεχνάει να ξαναβγεί για μήνες; Μια λύση θα μπορούσε να είναι το τεχνητό ηλιακό φως.

24 Ιουλίου 2013

Πώς θα φαινόταν ο κόσμος, αν μπορούσαμε να δούμε τα ραδιοκύματα (φωτογραφίες)


Ο κόσμος μας περιβάλλεται από μια σειρά πραγμάτων, που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να τα δει. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα ραδιοκύματα. Τα ραδιόφωνα, τα Wi-Fi και πολλές μικροσυσκευές λειτουργούν με ραδιοκύματα, τα οποία "πνίγουν" την ατμόσφαιρα γύρω μας, αλλά παραμένουν αόρατα. Τι θα γινόταν, όμως, αν είχαν ύλη, χρώματα και μπορούσαμε να τα δούμε;

Όταν οι τραγουδιστές γίνονται... στίχοι!


Μερικές φορές, οι τραγουδιστές δεν περιορίζονται στο να ερμηνεύουν κάποιους στίχους, αλλά αποτελούν και έμπνευση για τραγούδια που ερμηνεύουν συνάδελφοί τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα αποτελούν πηγή θετικής αναφορές, καθώς δεν λείπουν οι συναδελφικές επιθέσεις ή οι όποιες αναφορές γίνονται ευκαιριακά, απλά για να καλύψει ο στιχουργός την έλλειψη έμπνευσης και να κλείσει τις "τρύπες". 

Σαν σήμερα: 24 Ιουλίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013.

Η απόδειξη ότι τα γερμανικά είναι η χειρότερη γλώσσα του κόσμου για τ' αυτιά μας (βίντεο)


Κακά τα ψέματα, τα γερμανικά είναι μια απαίσια γλώσσα. Οι λέξεις είναι τεράστιες, γεμάτες σύμφωνα και νιώθει κανείς ότι ο γερμανομαθής συνομιλητής του τον βρίζει, ενώ μπορεί εκείνη τη στιγμή να του λέει το πιο όμορφο πράγμα του κόσμου. Λίγο-πολύ αυτή είναι μια ακλόνητη στερεοτυπική άποψη για τη γερμανική γλώσσα και ιδού τα βίντεο που το αποδεικνύουν - με μια δόση υπερβολής βέβαια, αφού η πρόθεση των δημιουργών του είναι να κάνουν πλάκα και όχι να φανούν ρατσιστές. Άλλωστε, πίσω από το Copy Cat Channel, που ανέβασε τα σχετικά βίντεο στο youtube, είναι γερμανικής καταγωγής με έντονα αυτοσαρκαστική διάθεση. 

23 Ιουλίου 2013

Οι τροφές που προστατεύουν το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία


Ένα μεγάλο πρόβλημα, που δύσκολα αποφεύγεται το καλοκαίρι, είναι η επιβλαβής ηλιακή ακτινοβολία. Κι όσο το στρώμα του όζοντος εξασθενεί επικίνδυνα, τόσο πιο εφιαλτική γίνεται η καλοκαιρινή μας επαφή με το άστρο, στο οποίο οφείλουμε το ότι υπάρχουμε. Σίγουρα, υπάρχουν ένα σωρό αντηλιακές κρέμες προστασίας, όμως μπορούμε να ενισχύσουμε την άμυνα του δέρματος μας προσαρμόζοντας κατάλληλα το καθημερινό μας διαιτολόγιο με τροφές, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, που έχουν την ικανότητα να μπλοκάρουν τις ακτίνες UV. Αυτές οι τροφές είναι:

Όταν ένας νιπτήρας γίνεται έργο τέχνης (φωτογραφίες)


Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι νεροχύτες είναι από τα πιο παραμελημένα έπιπλα του σπιτιού. Σπάνια κάποιος καλεσμένος θα νιώσει την άνεση να εισβάλλει στην τουαλέτα μας, εκτός κι αν πρόκειται για επείγουσα ανάγκη ή αν είναι πολύ οικείο πρόσωπο. Και στη μία περίπτωση και στην άλλη δύσκολα θα μας παρεξηγήσει, αν ο νιπτήρας είναι... απλός και συνηθισμένος. Αν πάλι κάποιος θέλει να κάνει τη διαφορά είτε για επίδειξη είτε γιατί πολύ απλά έχει υψηλές απαιτήσεις αισθητικής, υπάρχουν στον κόσμο κάποιοι νιπτήρες που κάνουν τη διαφορά και οι καλεσμένοι σας θα τρίβουν τα μάτια τους, όπως και σεις, αν ρίξετε μια ματιά στις παρακάτω φωτογραφίες.

Πρωτοσέλιδα απ' όλον τον κόσμο αφιερωμένα σ' ένα... βασιλικό μωρό!


Ούτε ο... Μεσσίας να ήταν ο γιος του Βρετανού πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Δούκισσας του Κέιμπριτζ, Κάθριν - ποιος ξέρει τον τίτλο; όλοι την γνωρίζουν απλά σαν Κέιτ Μίντλετον. Εφημερίδες απ' όλον τον κόσμο αφιέρωσαν τα πρωτοσέλιδα τους στο χαρμόσυνο γεγονός, που δεν θ' αλλάξει την ζωή κανενός -εκτός φυσικά των μελών της βρετανικής βασιλικής οικογένειας- αλλά έδωσε την αφορμή για να πανηγυρίσουν κατ' αρχήν οι Βρετανοί, αλλά και κάθε πικραμένος που ψάχνει απλά μια ευκαιρία. 

Σαν σήμερα: 23 Ιουλίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013. Μια μέρα με πολλές επετείους (γεννήσεις, θανάτους, σημαντικά γεγονότα) που αποτέλεσαν τομή στην εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

22 Ιουλίου 2013

Το μεγαλύτερο cliffhanger στην ιστορία της παγκόσμιας τηλεόρασης και πώς κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό!


Το "Ντάλας" δεν το παρακολούθησα ποτέ. Αν και υποψιάζομαι ότι πρέπει να παιζόταν στην ελληνική τηλεόραση, όταν ήμουν μπόμπιρας, το αγαπημένο θέμα συζήτησης των ενηλίκων τηλεθεατών στα τέλη της δεκαετίας του '80 ήταν η "Δυναστεία" -μαζί με την "Τόλμη και Γοητεία". Η χρυσή εποχή του Ντάλας ήταν πολύ νωρίτερα, στις αρχές των 80s, όταν όλη η Αμερική και μαζί όλος ο πλανήτης αγωνιούσε να μάθει "Ποιος πυροβόλησε τον Τζέι Αρ". Ήταν το πιο καλά φυλαγμένο μυστικό στην ιστορία της παγκόσμιας τηλεόρασης.

Τα βασανιστήρια των γυναικών για να γίνουν όμορφες στις αρχές του 20ου αιώνα (φωτογραφίες)


Θέλεις ν' αλλάξεις την εικόνα σου, να γίνεις πιο ωραίος ή πιο ωραία απ' όσο πιστεύεις ότι είσαι, αλλά φοβάσαι το νυστέρι του πλαστικού χειρουργού ή τρέμεις στην ιδέα των μαρτυρίων που πρέπει να περάσεις μέχρι να συμβεί αυτό. Κατ' αρχήν το γιατί ορισμένοι άνθρωποι δεν αισθάνονται ικανοποιημένοι με την εξωτερική τους εμφάνιση χωρίς πραγματικό λόγο, αυτό αποτελεί ένα μεγάλο θέμα που δεν το ανοίξω εδώ. Στο κάτω-κάτω, ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο φοβερά και τρομερά -ή τουλάχιστον είναι πολύ λιγότερο απ' ό,τι στο παρελθόν. 

Γιατί δεν θα γίνεις ποτέ η ψυχή του πάρτι, αν το αγαπημένο σου παγωτό έχει γεύση φράουλα


Όταν πρόκειται για παγωτό, όλοι έχουμε τις προτιμήσεις μας. Κάποιοι αρκούνται στην παραδοσιακή βανίλια, άλλοι αρέσκονται να δοκιμάζουν νέες, πρωτότυπες γεύσεις και φυσικά υπάρχουν κι εκείνοι που δεν μπορούν ν' αντισταθούν στη σοκολάτα. Μπορεί όμως το παγωτό που επιλέγουμε ν' αποκαλύπτει πτυχές της προσωπικότητάς μας; Καταφατική είναι η απάντηση του δρ. Άλαν Χιρς, νευρολογικός διευθυντής ενός θεραπευτηρίου στο Σικάγο, ο οποίος ανέλαβε για λογαριασμό αμερικανικής εταιρίας παραγωγής παγωτού να κατηγοριοποιήσει τις προσωπικότητές μας βάσει του παγωτού που μας αρέσει. Ακόμη κι αν δεν πιστεύετε σε τέτοιες απλουστεύσεις ("πες μου τι παγωτό τρως, να σου πω ποιος είσαι"), πάρτε το στ' αστεία, να 'χουμε κάτι να συζητάμε με τους φίλους μας κάποια βαρετή Κυριακή. 

Σαν σήμερα: 22 Ιουλίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013.

Η αγγλογαλλική κατοχή και το μαύρο καλοκαίρι του 1854, όταν η χολέρα θέριζε και μετέτρεψε τον Πειραιά σ' έρημη πόλη

Το 1854 υπήρξε μια καθοριστική χρονιά για το ελληνικό κράτος. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αποτελούσε μια μικρογραφία-προπομπός του "μαύρου" 1897, καθώς είχε ξεκινήσει μέσα σε ατμόσφαιρα εθνικοπατριωτικής έξαψης, αλλά εξελίχθηκε σε μια τραγωδία για το μικρό ελληνικό κράτος. Η διαφορά ήταν ότι το 1897 έγινε πόλεμος, ενώ το 1854 είχε χτυπήσει η χολέρα, αποτέλεσμα της επέμβασης ξένων δυνάμεων στα εσωτερικά της χώρας. Κι όμως, η χρονιά αυτή μοιάζει να έχει χαθεί ξεχασμένη κάπου στις σελίδες των βιβλίων της ελληνικής ιστορίας.