3 Αυγούστου 2013

Το παγκόσμιο singles chart της εβδομάδας 4 - 10 Αυγούστου 2013


Από την αρχή του καλοκαιριού, για όγδοη συνεχή εβδομάδα, το εμπορικότερο single παγκοσμίως είναι το "Blurred Lines". Στο νούμερο δύο παραμένει απειλητικό το "Wake Me Up", ενώ δυναμικά ξεκίνησαν την πορεία του στα τσαρτ και το "Best Song Ever" των One Direction, που με το "καλημέρα" βρέθηκε στην τρίτη θέση παγκοσμίως. Αν θα καταφέρει να κρατηθεί σε τόσο ψηλές θέσεις και την επόμενη εβδομάδα, είναι ένα στοίχημα με μάλλον αρνητική εξέλιξη.

5 τραγούδια για τη μέρα της ερωτικής προδοσίας


Κάποιες δεν ξεχνιούνται έτσι εύκολα ή νομίζουμε ότι τις έχουμε ξεπεράσει, μέχρι που έρχεται εκείνη η μαύρη ώρα, όταν η άλλη ή ο άλλος παντρεύεται ξεκόβοντας κάθε φανερή ή κρυφή ελπίδα επανασύνδεσης. Κι επειδή τα τραγούδια είναι βγαλμένα απ' την ζωή, άκουσε 5 κομμάτια για να πνίξεις τον πόνο σου ή για ν' αναλάβεις δράση, την ώρα της απόλυτης δυστυχίας σου - χτύπα ξύλο! Αχρείαστα να 'ναι, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί...

5+1 προτάσεις για τον πρώτο χορό στη γαμήλια δεξίωση


Αποτελεί το δεύτερο πιο καυτό ερώτημα που απασχολεί μια νύφη μετά την επιλογή του νυφικού και την επιλογή του γαμήλιου μακιγιάζ. Μπορεί να μην ενδιαφερθεί καν για τη λίστα των προσκεκλημένων, αλλά σίγουρα θα προβληματιστεί με το φλέγον θέμα του πρώτου χορού στη δεξίωση του γάμου. Μάλιστα, συνήθως οι μέλλουσες νύφες το αναλαμβάνουν μόνες τους, χωρίς να ρωτήσουν καν τη γνώμη του μέλλοντα γαμπρού!

Σαν σήμερα: 3 Αυγούστου


Σήμερα είναι Σάββατο, 3 Αυγούστου 2013.

Τα ευρωπαϊκά τσαρτ της εβδομάδας 4 - 10 Αυγούστου 2013.


Βρετανοί και Γερμανοί χορεύουν στους ρυθμούς του Σουηδού dj Avicii και του πολύ καλού "Wake Me Up!", ενώ οι Γάλλοι έχουν εθιστεί στο "Papoutai" (στην πραγματικότητα "papa ou t' es", δηλαδή "μπαμπά, πού είσαι") του Βέλγου Stromae. Και στις τρεις χώρες, πάντως, επιμένει ψηλά το "Blurred Lines". Αμφιβάλλει κανείς ότι το καλοκαίρι είναι η εποχή του χορού και της τρέλας -και στη μουσική;

Το top20 του αμερικάνικου τσαρτ: 4 - 10 Αυγούστου 2013


Είναι όντως το καλύτερο τραγούδι όλων των εποχών ή οι Αμερικανοί παρασύρθηκαν από τον πετυχημένο τίτλο του νέου cd single των One Direction; Όπως και να 'χει, το "Best Song Ever" απογειώθηκε φτάνοντας στη δεύτερη θέση του αμερικανικού Hot 100 από την πρώτη κιόλας εβδομάδας κυκλοφορίας του. Γερά κράτησαν ο Ρόμπιν Θικ με την παρέα του, οι οποίοι έχουν στρογγυλοκαθήσει στην κορυφή και μάλλον δεν σκοπεύουν να την εγκαταλείψουν σύντομα.

1 Αυγούστου 2013

Ισπανοί επιστήμονες δείχνουν το δρόμο: Πώς να ξορκίσετε την μαυρίλα της οικονομικής κρίσης (βίντεο)

Στη χτυπημένη από την οικονομική κρίση Ισπανία, οι εργαζόμενοι του ερευνητικού κέντρου Centro de Investigación Príncipe Felipe της πόλης Βαλένθια ένιωσαν για τα καλά τις παρενέργειες της κρίσης. Αν και το συγκεκριμένο ίδρυμα επιτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο, καθώς ασχολείται με ιατρικές έρευνες πάνω στον καρκίνο, στη νόσο Αλτσχάιμερ και στη νόσο Πάρκινσον, σχεδόν οι μισοί από τους εργαζόμενους -11 σε σύνολο 240- απολύθηκαν το 2011, ενώ οι υπόλοιποι είδαν τους μισθούς να μειώνονται από 4 έως 15 τοις εκατό. Πόσο εύκολο είναι να εργαστεί κάποιος σ' ένα τέτοιο περιβάλλον με αβέβαιο ακόμη και το δικό του εργασιακό μέλλον; Πολύ δύσκολο, αρκεί να μην το βάλει κάτω και να βρει έναν τρόπο να αλλάξει το μαύρο σε ουράνιο τόξο.

Γιατί το πραγματικό σεξ είναι καλύτερο από το μπανιστήρι στο ίντερνετ; (βίντεο)


Ένα βασικό στοιχείο της εικονικής εποχής, που ζούμε, είναι και οι εικονικές απολαύσεις κάθε είδους με πρώτη και καλύτερη το σεξ. Θα 'λεγε κανείς ότι η βιομηχανία των ταινιών πορνό είναι από τις πλέον ωφελημένες οικονομικά χάρη στην εφεύρεση και διάδοση του ίντερνετ. Όλοι έχουν πρόσβαση σε όλων των ειδών τα ερωτικά βίντεο, βγάζοντας τα σεξουαλικά απωθημένα που αλλιώς θα έκρυβαν μέσα τους, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που εθίζονται στην ηδονοβλεψία, ώστε... ξεχνούν ή υποτιμούν το αληθινό σεξ - ή νιώθουν άβολα για τις σεξουαλικές τους επιδόσεις, συγκρινόμενοι με τον τάδε διάσημο πορνοστάρ. 

Σαν σήμερα: 1 Αυγούστου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2013.

31 Ιουλίου 2013

Το βίντεο που αποτυπώνει την υπερθέρμανση του πλανήτη μέσα σε 14΄΄

Βασιζόμενη στα επίσημα στοιχεία της NASA, η εφημερίδα Washington Post ετοίμασε ένα βίντεο που αποτυπώνει την τεράστια κλιματική αλλαγή του πλανήτη τα τελευταία 62 χρόνια, από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 μέχρι σήμερα, μέσα σε 14 μόλις δευτερόλεπτα. Στο βίντεο αποτυπώνονται οι μέσες θερμοκρασίες του πλανήτη ανά έτος. Και ενώ τη δεκαετία του '50 κυριαρχούσε το μπλε, από το 1980 και μετά άρχισε να υπερισχύει το κίτρινο, που μετά το 2000 έδωσε τη θέση του στο βαθύ κόκκινο.Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι μύθος, αλλά η πραγματικότητα που μόνοι μας δημιουργήσαμε οι άνθρωποι σε μια μαζική έξαρση αυτοκαταστροφής. Δείτε το βίντεο: 

Μπορεί να εκτυπωθεί όλο το ίντερνετ;

Πηγή: printingtheinternet.tumblr.com

Ποια είναι η χειρότερη ιδέα όλων των εποχών, που έγινε πράξη; Μια ιδέα τόσο εκκεντρική, που θα σόκαρε ακόμη και τους πιο εκκεντρικούς κατοίκους του πλανήτη; Το Μάιο του 2013, ένας Αμερικανός ποιητής, που αυτοσυστήνεται ως "μη δημιουργικός συγγραφέας", ονόματι Κένεθ Γκόλντσμιθ, θέλησε να ταράξει τα νερά του παγκόσμιου διαδικτύου εκφράζοντας την επιθυμία να εκτυπώσει όλο το ίντερνετ (Printing Out the Internet). Κι επειδή μόνος του δεν μπορούσε να το κάνει, ζήτησε τη συνδρομή κάθε ενδιαφερόμενου εθελοντή. 

Ένα ποίημα για τον Αύγουστο


Λίγοι γνωρίζουν την ποιήτρια Δώρα Μοάτσου (1895-1979), σύζυγο του Κώστα Βάρναλη. Ομολογώ πως ούτε κι εγώ τη γνώριζα. Πολλά χρόνια πριν την έκδοση της πρώτης της ποιητικής συλλογής (το 1927), η Μοάτσου συνεργαζόταν με το περιοδικό "Νουμάς", φιλολογικό όργανο των δημοτικιστών. Τον Ιούνιο του 1919, στο περιοδικό δημοσιεύτηκε ένα ποίημα που είχε γράψει η ίδια δυο χρόνια νωρίτερα στα Χανιά, εμπνευσμένο από τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού. Το ποίημα ήταν αφιερωμένο "Στ' αδέρφια μου Κ.Μ.-Χ.Λ.", όπως αναγραφόταν σχετικά.

Σαν σήμερα: 31 Ιουλίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013.

Ο δεκάλογος της επιτυχίας μιας... απολυμένης ρεπόρτερ

Η Σία Άλεν, ρεπόρτερ ειδικών ερευνών σε τηλεοπτικό σταθμό της Αλαμπάμα, αποκάλυψε στο μπλογκ της (sheaallensays.blogspot.com) ότι τουλάχιστον μία φορά στην καριέρα της εμφανίστηκε ζωντανά στην κάμερα χωρίς να φοράει σουτιέν. Τι έγινε μετά; Απολύθηκε. Αυτό, όμως, δεν πτόησε τη Σία, που δηλώνει ορκισμένη αγωνίστρια υπέρ του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης, αλλά και αποφασισμένη να μη σκύψει ποτέ, "επειδή είναι δημοφιλές".

30 Ιουλίου 2013

Τα παιδιά που θηλάζουν είναι εξυπνότερα;


Απ' ό,τι φαίνεται, το μητρικό γάλα δεν μεγαλώνει μόνο γερά, αλλά και έξυπνα παιδιά. Στο JAMA Pediatrics δημοσιεύτηκε έρευνα του Παιδικού Νοσοκομείου της Βοστώνης, που προσπαθεί ν' ανιχνεύσει τυχόν ύπαρξη συνδέσμου μεταξύ του μητρικού θηλασμού και της διανοητικής ανάπτυξης του παιδιού μεγαλώνοντας.

Οι 6 "καυτοί" Ιούλιοι της ελληνικής ιστορίας

Ο ελληνικός Ιούλιος είναι συνδεδεμένος με υψηλές θερμοκρασίες, καύσωνα και επιδρομή στις παραλίες. Ιστορικοί έχουν μείνει για παράδειγμα οι ατελείωτοι καύσωνες του 1987 και του 1988, ενώ κάθε χρόνο έστω και μια μέρα το θερμόμετρο θα αγγίξει τους -τουλάχιστον- 40 βαθμούς Κελσίου. Όμως, στην ελληνική ιστορία υπήρξαν κάποιοι Ιούλιοι, που αποτέλεσαν σημείο αναφοράς, καθώς "έκαιγαν" όχι θερμομετρικά, αλλά τα γεγονότα που βρίσκονταν σε εξέλιξη, άλλες φορές χαρούμενα, άλλες φορές δραματικά ή κάτι ανάμεσα στα δύο αυτά συναισθήματα.

Σαν σήμερα: 30 Ιουλίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013.

Ήταν αυτό το πρώτο πολυσυζητημένο αθηναϊκό διαζύγιο;


Είναι δυνατόν να έχει ανακαλύψει αυτό το μπλογκ το πρώτο πολύκροτο διαζύγιο, που συγκλόνισε την αθηναϊκή κοινωνία στα μέσα του 19ου αιώνα; Σίγουρα, πάντως, έχει ανακαλύψει ένα από τα πρώτα ζουμερά κουτσομπολιά, που συζητήθηκαν πολύ το μακρινό καλοκαίρι του 1854, ένα από τα πιο δύσκολα της νεοελληνικής ιστορίας, όταν η χολέρα θέριζε τον Πειραιά

28 Ιουλίου 2013

Το ινδικό τραγούδι, στο οποίο βασίστηκε η "Μαντουβάλα" του Στέλιου Καζαντζίδη (βίντεο)


Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά -και αγαπημένα στην εποχή του- τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη ήταν η "Μαντουβάλα". Έτσι λεγόταν μια ηθοποιός του ινδικού κινηματογράφου (Μπόλιγουντ), οι ταινίες του οποίου έκοβαν πολλές χιλιάδες εισιτήρια στην Ελλάδα της δεκαετίας του '50. Κάπως έτσι ήταν πασίγνωστη και πολύ δημοφιλής και μια άλλη Ινδή ηθοποιός, ίσως η κορυφαία όλων των εποχών, η Ναργκίς.

Οι δηλώσεις Ελλήνων καλλιτεχνών μετά την πτώση της χούντας, τον Ιούλιο του 1974. Ποια πρωταγωνίστρια δήλωνε "καραμανλική";

Η επαναφορά της δημοκρατίας τον Ιούλιο του 1974 δεν άφησε ασυγκίνητους, όπως ήταν φυσικό, τους Έλληνες καλλιτέχνες. Με αφορμή την επανέκδοσή της, η εφημερίδα "Βραδυνή" απευθύνθηκε σε καταξιωμένους ηθοποιούς, σκηνοθέτες και τραγουδιστές, οι οποίοι σχολίασαν την επιστροφή του Καραμανλή από το Παρίσι, αλλά και ευχήθηκαν για την επανέκδοση της εφημερίδας. Εδώ μας ενδιαφέρουν εκείνα τα τμήματα των απαντήσεών τους για το τέλος της χούντας. Ποιοί ήταν οι επιφυλακτικοί και ποιοι οι περισσότερο ενθουσιώδει; Ποια ηθοποιός θυμήθηκε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και ποια δήλωσε "καραμανλική";

Σαν σήμερα: 28 Ιουλίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 28 Ιουλίου 2013.

Οι εφηβικές αναμνήσεις της Τζένης Καρέζη και οι συμβουλές της στα 16χρονα κορίτσια


Τον Ιούνιο του 1974, αθηναϊκή εφημερίδα ζήτησε από γνωστές ηθοποιούς να κάνουν ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, τότε που ήταν 16 ετών, και να μοιραστούν τις αναμνήσεις τους. Μία από αυτές ήταν και η Τζένη Καρέζη. Μεγαλωμένη σε συντηρητικό περιβάλλον και σε μια ούτως ή άλλως πιο συντηρητική εποχή, η Τζένη νοσταλγούσε τα χρόνια εκείνα της αθωότητας και παράλληλα αποκάλυπτε τι θα συμβούλευε η ίδια την κόρη, που ήλπιζε ν' αποκτήσει, όταν θα έφτανε στην ευαίσθητη εκείνη ηλικία. Το ενδιαφέρον στην απάντηση της Καρέζη, όμως, δεν ήταν μόνο οι αναμνήσεις ή η συμβουλή που έδινε, αλλά η μετριοπάθειά της ηθοποιού, η αναγνώριση ότι οι εποχές αλλάζουν και μαζί και ο τρόπος που σκέφτονται οι άνθρωποι. Πρόκειται για μια υποδειγματική απάντηση, που επιβεβαίωνε το μεγαλείο της Καρέζη όχι μόνο ως ηθοποιού, αλλά και ως ανθρώπου.