19 Οκτωβρίου 2013

Σαν σήμερα: 19 Οκτωβρίου


Τρία γεγονότα έχουν ξεχωρίσει και περιγράφονται στο σημερινό "Σαν σήμερα": η ορκωμοσία του Γεωργίου Α΄ και ο λόγος που απηύθυνε στους νέους υπηκόους του, μια αδιανόητη, πολύνεκρη τραγωδία σε κινηματογράφο της Αθήνας και η εκλογή ενός προέδρου της δημοκρατίας. 

Ο άνθρωπος που έχει συνευρεθεί ερωτικά με 999 αυτοκίνητα (ή τουλάχιστον έτσι λέει ο ίδιος)


Πολλοί άντρες έχουν ένα είδος εμμονής με το αυτοκίνητό τους και μάλιστα πολλοί ανησυχούν περισσότερο γι' αυτό παρά για τη σύντροφό τους, όμως πόσοι θα επιθυμούσαν να συνευρεθούν ή όντως συνευρέθηκαν ερωτικά μαζί του; Πριν βιαστείτε ν' απορρίψετε την ερώτηση ως γελοία, γνωρίστε τον Έντουαρντ Σμιθ, τον άνθρωπο που ισχυρίζεται ότι έχει κάνει σεξ με 999 αυτοκίνητα/ελικόπτερα/αεροπλάνα και με μόλις μία γυναίκα.

18 Οκτωβρίου 2013

Το παγκόσμιο singles chart της εβδομάδας 20 - 26 Οκτωβρίου 2013


Με πολλές νέες εισόδους, κυρίως στις τελευταίες θέσεις της εικοσάδας, διαμορφώθηκε το παγκόσμιο τοπ20 singles τσαρτ. Μεταξύ των νέων τραγουδιών είναι και το περίφημο σατιρικό τραγούδι των Νορβηγών Ylvis για την αλεπού, που μπορεί να μην έχει συγκινήσει ιδιαίτερα τους Έλληνες, όμως τα πάει πολύ καλά στα ξένα τσαρτ και κυρίως στις ΗΠΑ, όπου τις τελευταίες τρεις εβδομάδες βρίσκεται σταθερά στο τοπ10. Η μουσική βιομηχανία έχει κορεστεί ή μήπως το τραγούδι έχει κρυμμένα χαρίσματα, που δεν έχουμε προσέξει ακόμη;

Σαν σήμερα: 18 Οκτωβρίου


Η άφιξη του Γεωργίου Α΄ στην Αθήνα, η γνωστοποίηση του θανάτου του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά στο ελεύθερο ελληνικό κράτος, η άφιξη της εξόριστης κυβέρνησης στην ελεύθερη Αθήνα μετά το τέλος της γερμανικής κατοχής, η απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη και οι βουλευτικές εκλογές του 1981 είναι τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Η πρώτη ταινία που γυρίστηκε αποκλειστικά μέσω iPhone - Δείτε το τρέιλερ


Τα smartphones έχουν αλλάξει όχι απλά τον τρόπο που επικοινωνούμε, αλλά και τον καθημερινό μας τρόπο ζωής. Θα μπορούσαν, άραγε, στο μέλλον ν' αλλάξουν ακόμη και το γύρισμα μιας κινηματογραφικής ταινίας αντικαθιστώντας τις παραδοσιακές κάμερες; Το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι τόσο υποθετικό ή μακρινό, καθώς έχει ήδη συμβεί. Ένας Ισπανός σκηνοθέτης παρουσίασε την πρώτη ταινία, η οποία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου από την κάμερα ενός iPhone!

17 Οκτωβρίου 2013

Τα τσαρτ της εβδομάδας σε Ευρώπη και Αμερική: 20 - 26 Οκτωβρίου 2013


Σχεδόν καμία κινητικότητα δεν παρατηρούμε στο αμερικανικό τοπ10, που είναι σχεδόν ίδιο κι απαράλλαχτο με εκείνο της προηγούμενης εβδομάδας. Αντίθετα, ολοκαίνουριο είναι το βρετανικό τοπ10 με έξι νέες εισόδους, αν και στις πρώτες θέσεις συναντούμε Αμερικανούς καλλιτέχνες. Πολύ καλό το ξεκίνημα για το νέο τραγούδι του Τζέιμς Μπλαντ, που τελικά δεν πραγματοποίησε την απειλή - ή μήπως ευχή - του ότι θα αποσυρόταν από τη μουσική. Το τραγούδι, που βρέθηκε στην έκτη θέση του βρετανικού τσαρτ και στην πρώτη του γερμανικού από την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας, αποτελεί μάλιστα μια αρκετά ευχάριστη έκπληξη, καθώς δε θυμίζει σε τίποτα το μελιστάλαχτο "You Are Beautiful", ενώ έχει μια γενικότερη ρετρό αίσθηση. 

Ακούστε ένα τραγούδι από το τελευταίο άλμπουμ της Αλέξια, που είναι υποψήφιο για Γκράμι


Από το "Άσπρο-μαύρο παίζω στο πιάνο" και "Τα κορίτσια ξενυχτάνε μ' ένα μυστικό", τραγούδια που την καθιέρωσαν σε Ελλάδα και Κύπρο ως την λάιτ εκδοχή μιας "Ελληνίδας Μαντόνα", έχουν περάσει πολλά χρόνια. Η Αλέξια, που από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του '90 έκανε στροφή στην τζαζ μουσική, πριν ακόμη αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, όπου αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην πραγματική μουσική της αγάπη, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με εκείνο το κορίτσι, που άθελα της ίσως είχε γίνει το πρώτο κατασκευασμένο προϊόν της ελληνικής ποπ βιομηχανίας. Και μεταξύ μας, καλά έκανε και ακολούθησε αυτό που πραγματικά ήθελε η καρδιά της, μια απόφαση που την οδήγησε στον προθάλαμο των βραβείων Γκράμι.

Τρία συγκλονιστικά λεπτά μουσικής μαγείας στο σταθμό του Βούπερταλ (βίντεο)


Árstíðir είναι το όνομα ενός indie-folk συγκροτήματος από την Ισλανδία, που έγινε ξαφνικά γνωστό εκτός των συνόρων της μικρής αυτής χώρας, χάρη σε μια αυθόρμητη πρωτοβουλία που αποτυπώθηκε σε βίντεο, το οποίο στη συνέχεια ανέβηκε στο youtube και θα καταγοητεύσει τ' αυτιά σας. 

16 Οκτωβρίου 2013

Πώς τα σόσιαλ μίντια μπορούν να προδώσουν ένα φοροφυγά

πηγή: Stomp.com.sg

Ο βασικός κανόνας της φοροδιαφυγής για αρχάριους είναι να μην επιδεικνύεις ποτέ τον υπέρμετρο, αδήλωτο πλούτο που κατέχεις και κυρίως να μην το κάνεις δημόσια, π.χ. μέσω τουίτερ. Ωστόσο, μια 23χρονη από τις Φιλιππίνες, που ονομάζεται Jeane Napoles και είναι φοιτήτρια μόδας, παρέβη το βασικό αυτόν κανόνα και τελικά συνελήφθη από το ΣΔΟΕ της ασιατικής χώρας για εκτεταμένη φοροδιαφυγή. 

Η πρώτη συνταγή που μάθαμε στο σχολείο (Από το προηγούμενο αναγνωστικό της Β΄ Δημοτικού)

"Ο Θωμάς και η αδερφή του η Ρέα, εκεί που ξεφύλλιζαν ένα παιδικό περιοδικό, βρήκαν μια συνταγή μαγειρικής". Έτσι ξεκινούσε μια από τις ιστοριούλες που διδαχτήκαμε στη Β΄δημοτικού (και πιο συγκεκριμένα στη σελίδα 84 του γ' τεύχους του βιβλίου "Η γλώσσα μου") όσοι πήγαμε στο Δημοτικό τις δεκαετίες '80 και '90. (Δεν γνωρίζω πότε σταμάτησαν να εκδίδονται τα συγκεκριμένα βιβλία, αλλά έχω την εντύπωση ότι η πρώτη τους έκδοση ήταν το 1982.) Τέλος πάντων, η συνταγή ήταν για μια κολοκυθοσαλάτα και προερχόταν από το παλιότερο παιδικό περιοδικό "Το Ρόδι" (τ.7, Ιούνιος 1978). Ήταν η πρώτη - και ίσως η μοναδική - συνταγή που "μάθαμε" στο Δημοτικό. Βέβαια, η λέξη "μάθαμε" τρόπος του λέγειν, αφού το μάθημα δεν ήταν Οικιακή Οικονομία, αλλά πάντως την διαβάσαμε στο αναγνωστικό μας. Για να τη θυμηθούμε.

Σαν σήμερα: 16 Οκτωβρίου


Η πρώτη μιας σχολικής, εθνικής γιορτής, μια εθνική κρίση και μια μεγάλη στρατιωτική, εθνική επιτυχία είναι τρία γεγονότα των αρχών του 20ου αιώνα που έγιναν σαν σήμερα (σύμφωνα όμως με το παλιό ημερολόγιο).

Πώς είχε περιγράψει η ίδια η Αλίκη Βουγιουκλάκη το γάμο της με τον Παπαμιχαήλ πέντε μέρες μετά το μυστήριο.


Πέντε μέρες μετά το γάμο στους Δελφούς, η Αλίκη Βουγιουκλάκη μοιράστηκε με τους αναγνώστες της στήλης της "Η Αλίκη γράφει", που δημοσιευόταν στην εφημερίδα "Εμπρός", τις αναμνήσεις της από την τελετή. Δηλαδή, η ηθοποιός δεν θυμόταν και πολλά, καθώς εκμυστηρεύτηκε ότι η συγκίνηση ήταν τόσο μεγάλη, ώστε την είχε συνεπάρει. Επίσης, αφηγήθηκε κι ένα χαριτωμένο μπέρδεμα που έγινε με το πάτημα του ποδιού, όταν ο παπάς έψελνε "Και η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα".

Όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν και... δημοσιογράφος! Εκμυστηρεύσεις, συμβουλές, κοινωνικά σχόλια


Τη δημοτικότητα της Αλίκης Βουγιουκλάκη είχε επιχειρήσει να αξιοποιήσει - ή, για να είμαστε ειλικρινείς, να εκμεταλλευτεί - εβδομαδιαία εφημερίδα της δεκαετίας του '60, το "Εμπρός", που ζήτησε από την ηθοποιό να γίνει κατά μία έννοια δημοσιογράφος και να υπογράφει κάθε εβδομάδα από ένα άρθρο-χρονογράφημα, που δημοσιευόταν στην πρώτη σελίδα. Ο τίτλος της στήλης ήταν "Η Αλίκη γράφει", ενώ η συνεργασία κράτησε ένα χρόνο: από το Δεκέμβριο του 1964 μέχρι το Δεκέμβριο του 1965.

Το πρώτο κρασί αποκλειστικά για γάτες!


Οι Ιάπωνες αγαπούν πολύ τις γάτες και θέλουν να προσφέρουν σ' αυτές κάθε τι, που θα κάνει την ζωή τους πιο ωραία. Τι καλύτερο από λίγο κρασί; Πώς είπατε; Δεν πίνουν οι γάτες κρασί; Για ξανασκεφτείτε το, μιας και στην Ιαπωνία ετοιμάζονται να λανσάρουν το πρώτο μπουκάλι κρασί αποκλειστικά για τις ψιψίνες.

15 Οκτωβρίου 2013

Η προσωπικότητά μας αποκαλύπτεται από τη θέση που επιλέγουμε σε μια κινηματογραφική αίθουσα;


"Μάστιγα" έχουν καταντήσει οι αναλύσεις ψυχολόγων, που πιστεύουν ότι μπορούν να μαντέψουν το χαρακτήρα ενός ανθρώπου από τελείως δευτερεύοντα στοιχεία, όπως... από το κάθισμα που επιλέγει σε μια κινηματογραφική αίθουσα για ν' απολαύσει την αγαπημένη του ταινία. Αδιαφορώντας για το γεγονός ότι πολλές φορές αναγκαζόμαστε να επιλέξουμε θέσεις ανάλογα με τα κέφια της παρέας, το πόσο νωρίς ή αργά φτάνουμε στην αίθουσα, τα ελεύθερα καθίσματα ή ακόμη και το βαθμό συνεννόησης με τον/την υπάλληλο για το κλείσιμο των θέσεων, η Γιαπωνέζα ψυχολόγος Χιρόμι Μιζούκι (Hiromi Mizuki) πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει να βγάλει κάποια γενικά συμπεράσματα. Πες μου πού κάθεσαι στον κινηματογράφο να σου πω ποιος είσαι; 

Σαν σήμερα: 15 Οκτωβρίου


Μικρά γεγονότα, ενδεικτικά του κλίματος της εποχής τους και προάγγελοι σημαντικών εξελίξεων έλαβαν χώρα σαν σήμερα στην ελληνική ιστορία. "Κερασάκι" στο σημερινό αφιέρωμα δύο δημοσιεύματα από ελληνικές εφημερίδες του 19ου αιώνα: ένα ποίημα για την πρώτη Ελληνίδα σταρ και το πορτρέτο ενός από τους σημαντικότερους σουλτάνους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. 

Ο νόμος που τρέλανε τους κατοίκους της Μαδρίτης και μια σάτιρα στο ίντερνετ με γεύση από Ελλάδα!


Η κοινή λογική λέει ότι ένας άνθρωπος που κοιμάται τα βράδια στα παγκάκια, το κάνει αυτό επειδή έχει μείνει άστεγος και δεν έχει κάποιον άνθρωπο να τον φροντίσει ή να τον φιλοξενήσει προσωρινά. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι ελάχιστοι που ενδεχομένως να το κάνουν από κάποιους είδους λόξα, όμως ο αριθμός τους είναι τόσο μικρός, που δεν έχει νόημα καν ν' αναφερόμαστε στην περίπτωσή τους. 

Ο μπλόγκερ που καταγράφει όλη την καθημερινότητα του και πιστεύει ότι ήρθε το τέλος της ιδιωτικής ζωής; Αλήθεια ή υπερβολή;


Ο Κρίστιαν Χέλερ είναι ένας Γερμανός μπλόγκερ, που δεν πιστεύει σ' αυτό που γενικά ονομάζουμε "σφαίρα της ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων". Δεν κρατάει τίποτα για τον εαυτό του, αλλά φροντίζει να ενημερώνει τους αναγνώστες του μπλογκ του ενήμερους για οτιδήποτε κάνει κάθε μέρα. Δεν είναι περίεργο που σ' έναν τοίχο του διαμερίσματος του στο Βερολίνο κρέμεται ένα πόστερ που γράφει, "Ο Μεγάλος Αδερφός σε παρακολουθεί".

Το Ινστιτούτο Γκαίτε επιχειρεί να εξηγήσει γιατί οι Γερμανοί είναι αυστηροί και εσωστρεφείς ανατρέχοντας στην ιστορία (βίντεο)


Το Ινστιτούτο Γκαίτε ανησυχεί για το στερεότυπο του υπερβολικά εσωστρεφή Γερμανού στα όρια της αγένειας, που έχει επικρατήσει και δυσκολεύει την επικοινωνία των ξένων επιχειρηματιών με τους Γερμανούς συνεργάτες τους. Έτσι, το ολλανδικό παράρτημα του διάσημου ινστιτούτου, που προωθεί διεθνώς τις γερμανικές αξίες, ανέβασε στο youtube σειρά από βίντεο υπό τον τίτλο "Typical German", με τα οποία επιχειρείται να δικαιολογηθεί κάθε αρνητικό γερμανικό στερεότυπο. Σ' ένα από αυτά τα βίντεο, η ευθύνη για την αγένεια των Γερμανών αποδίδεται στην.. ιστορία της χώρας, που μέχρι τα μέσα προς τέλη του 19ου αιώνα ήταν πολυδιασπασμένη. 

14 Οκτωβρίου 2013

Τι πρέπει να τρώει ένας Μαραθωνοδρόμος;


Ο δρ. Τζόρνταν Μετζλ είναι ένας βετεράνος των Μαραθωνίων δρόμων, αφού μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε 30 κούρσες και ετοιμάζεται για την 31η του συμμετοχή τον επόμενο μήνα στο Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης. Μιλώντας στην ιστοσελίδα foxnews.com, ο δρ. Μετζλ αναφέρθηκε στη σωστή δίαιτα ενός αθλητή που ετοιμάζεται να τρέξει σε κάποιο Μαραθώνιο. Δεν ξέρω αν το σκέφτεστε σοβαρά να το ρίξετε στο τρέξιμο και μάλιστα για 42 χιλιόμετρα, όμως νομίζω έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τι συμβουλεύει ο ειδικός.

Τι τρώνε για πρωινό άλλοι λαοί;


Δεν γνωρίζω αν σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας υπάρχει κάποιο παραδοσιακό πρωινό πιάτο - ενδιαφέρον θέμα για έρευνα - αλλά στ' αστικά κέντρα οι περισσότεροι αρκούνται να ξεκινήσουν τη μέρα τους είτε απλά μ' έναν καφέ είτε τρώγοντας ένα μπολ δημητριακών με γάλα ή μια φέτα ψωμί αλειμμένη με βούτυρο και μέλι/μαρμελάδα/πραλίνα φουντουκιού. Σ' άλλες χώρες υπάρχουν κάποια παραδοσιακά ή έστω δημοφιλή πιάτα για το πρώτο γεύμα της ημέρας. Ας τα γνωρίσουμε.

13 Οκτωβρίου 2013

Το πιο αποκρουστικό φαγητό στον κόσμο, που δεν χωράει καν στο στόμα (φωτογραφία)


Η φωτογραφία που θα δείτε πιο κάτω, δικαιώνει το αθάνατο, ελληνικό σουβλάκι, που, ακόμη κιι όταν το απολαμβάνουμε σε "πίτα με απ' όλα", αποτελεί μια σχετικά light τροφή, "χάρμα ιδέσθαι" για τα μάτια μας. Στην Ιαπωνία, λοιπόν, μια τοπική αλυσίδα φαστ-φουντ λάνσαρε το "zenbu nose baagaa" ή "μπέργκερ με απ' όλα".

Γιατί πολλές πεθερές δεν χωνεύουν τους γαμπρούς τους; Μια επιστημονική εξήγηση, που τις δικαιώνει!


Η επιστήμη είναι ο κατεξοχήν χώρος, όπου ευνοείται ο πλουραλισμός. Όλες οι απόψεις μπορούν να διατυπωθούν, ακόμη κι αν ηχούν παράδοξα στ' αυτιά μας ή αν καταλήγουν σε εξωφρενικά συντηρητικά συμπεράσματα, αρκεί να έχει προηγηθεί έρευνα. Κάπως έτσι, στην επιστημονική επιθεώρηση Evolution and Human Behaviour δημοσιεύτηκε μια έρευνα που επιχειρεί να εξηγήσει γιατί συνήθως τα πεθερικά δεν τρέφουν ιδιαίτερη εκτίμηση για τους γαμπρούς και τις νύφες τους. Το πόρισμα; Για όλα φταίει η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.