2 Νοεμβρίου 2013

Το παγκόσμιο singles chart της εβδομάδας 3 - 9 Νοεμβρίου 2013


Για δέκατη εβδομάδα, το εμπορικότερο τραγούδι του πλανήτη είναι το "Roar" της Κέιτι Πέρι, το οποίο μπορεί να έχει κατηγορηθεί για πλαγιαρισμό, όμως δεν ανέκοψε την ξέφρενη πορεία του στα τσαρτς. Σταθερά στις πρώτες θέσεις η 16χρονη Νεζοηλανδή Λούρντ, ο Σουηδός dj Avicii, η μεγάλη γλώσσα της Μάιλι Σάιρους και οι ανανεωμένοι One Republic. Τέλος, ανοδική είναι η πορεία του σατιρικού τραγουδιού των Νορβηγών Ylvis για την... αλεπού, αν και το τραγούδι αρχίζει να υποχωρεί στο αμερικάνικο τσαρτ - ανεβαίνει όμως σ' άλλες χώρες.

Σαν σήμερα: 2 Νοεμβρίου


Ημέρα εθνικής ανάτασης με την κατάληψη του Βόλου και την απελευθέρωση του Αγίου Όρους υπήρξε κατά το παρελθόν η δεύτερη μέρα του Νοέμβρη, όπως και ημέρα φυσικών φαινομένων, αλλά και πολύνεκρων ατυχημάτων, που προκάλεσαν τον πανικό.

31 Οκτωβρίου 2013

5 από τα πιο περίεργα επαγγέλματα του κόσμου


Μέχρι πού θα έφτανε ένας άνθρωπος για να ζήσει; Κάθε δουλειά είναι ευπρόσδεκτη, όταν εξασφαλίζει σε κάποιον άνθρωπο έναν μισθό, που πολλές φορές μπορεί να είναι και ανώτερος από εκείνον που προσφέρει ένα συμβατικό επάγγελμα, ακριβώς λόγω της σπανιότητάς της. Είναι όμως ορισμένα επαγγέλματα, που δεν μπορείς παρά ν' αναρωτηθείς: Μα, τι στο καλό σκέφτονταν αυτοί που τα επέλεξαν;

Η διαρκής επικοινωνία με sms (texting) βοηθάει ή βλάπτει μια σχέση;


Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα ζευγάρια συνηθίζουν ν' ανταλλάσσουν μηνύματα (sms) μέσω κινητού, ώστε να αισθάνεται κοντά του ο ένας τον άλλο, όταν βρίσκονται μακριά - εκτός αν τα sms περιορίζονται στη λίστα με τα ψώνια της ημέρας. Βοηθάει, όμως, στ' αλήθεια την ανθεκτικότητα της σχέσης των δύο συντρόφων ή μήπως έχει το αντίθετο αποτέλεσμα; Αμερικανοί ερευνητές του Brigham Young University της πόλης Γιούτα μελέτησαν διεξοδικά το ζήτημα texting και κατέληξαν σε ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα, που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Couple and Relationship Therapy.

Τα ηθικά διδάγματα 5 αγαπημένων παραμυθιών


Το 1697 ο Γάλλος Σαρλ Περό συγκέντρωσε οκτώ λαϊκά παραμύθια της περιοχής του  σ' ένα βιβλίο με τον τίτλο "Ιστορίες της μαμάς Χήνας". Τα πέντε από αυτά και πιο συγκεκριμένα η Ωραία Κοιμωμένη, η Κοκκινοσκουφίτσα, ο Παπουτσωμένος Γάτος (ή Ο Γάτος Αφέντης), η Σταχτοπούτα και ο Κοντορεβυθούλης είναι εξαιρετικά δημοφιλή μέχρι και σήμερα, αν και παραλλαγμένα χάρη στη μεσολάβηση των αδερφών Γκριμ, ώστε να θεωρούνται κλασικά. Επειδή, όμως, ο Περό δεν έκανε απλή καταγραφή των ιστοριών, αλλά ήθελε να διδάξει και πέντε πράγματα μέσω αυτών στους αναγνώστες του, στο τέλος κάθε παραμυθιού έγραφε το ηθικό του δίδαγμα, όπως τουλάχιστον το αντιλαμβανόταν ο ίδιος ο συγγραφέας. Σ' ορισμένα παραμύθια ίσως να διαφωνήσουμε με τη λογική του Περό ή με τα αναχρονιστικά ήθη εκείνης της πολύ μακρινής εποχής, όμως αυτό ήταν το μήνυμα που ήλπιζε να περάσει ο πρώτος σύγχρονος παραμυθάς. Διαβάστε τα:

Η πρώτη γραπτή εκδοχή της Κοκκινοσκουφίτσας - Τα ερωτικά υπονοούμενα και το unhappy end


Η ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας βασίζεται σ' ένα παλιό, λαϊκό γαλλικό παραμύθι, που καταγράφτηκε σε βιβλίο για πρώτη φορά από τον Σαρλ Περό το 1697 ("Contes de ma mère l'Oye", δηλαδή "Ιστορίες της μαμάς Χήνας"). Η εκδοχή του Περό ήταν πολύ πιο σύντομη από τη μεταγενέστερη και πιο διαδεδομένη των αδελφών Γκριμ, ενώ υπήρχαν και κάποια (λίγα) σεξουαλικά υπονοούμενα, όπως ότι η Κοκκινοσκουφίτσα ήταν μια πανέμορφη, αθώα κοπελίτσα ή ότι ξάπλωσε γυμνή στο κρεβάτι με τον κακό λύκο πριν αυτός τη φάει. Η έμμεση αναφορά του συγγραφέα στα πρώτα σεξουαλικά σκιρτήματα των εφηβικών χρόνων - σε μια εποχή αυστηρών ηθών - φαίνεται και από το ηθικό δίδαγμα που ο ίδιος ο Περό σημείωσε στο τέλος της ιστορίας.

30 Οκτωβρίου 2013

Η ηθοποιός που δηλώνει ότι βγαίνει "ραντεβού κατά συρροή" μόνο και μόνο για να δειπνήσει δωρεάν σ' ένα εστιατόριο


Η 23χρονη Έριν είναι ηθοποιός. Δεν την έχετε δει σε κάποια ταινία ή τηλεοπτική σειρά - ούτε οι Καναδοί την πολυγνωρίζουν εδώ που τα λέμε - αλλά τελευταία έχει τραβήξει το ενδιαφέρον χάρη στη συνήθειά της να βγαίνει ραντεβού με όποιο αρσενικό της κάνει σχετική πρόταση, ανεξάρτητα από το αν εκείνος της αρέσει ή όχι, απλά και μόνο για να δειπνήσει σε κάποιο εντυπωσιακό εστιατόριο, αρκεί να μην πληρώσει η ίδια ούτε σεντ! Μάλιστα, στη συνέχεια επιδίδεται σε κριτική των εστιατορίων αυτών, την οποία δημοσιεύει στο μπλογκ της. Χωρίς ίχνος ενοχής, η ίδια συστήνεται ως "serial dater", ένας όρος που δύσκολα θα μεταφραζόταν στα ελληνικά - εκτός κι αν προτιμάτε τις φράσεις "σειριακή γκόμενα" ή "γκόμενα κατά συρροή" (σε ελεύθερη μετάφραση).

Οι πολυκατοικίες του μέλλοντος θα είναι υπόγειες;

Με 20.1 εκατομμύριο κατοίκους, δηλαδή όσο δυο Ελλάδες, το Μέξικο Σίτι αποτελεί τη μεγαλύτερη σε πληθυσμό μητροπολιτική περιοχή του πλανήτη. Κι επειδή δεν προβλέπεται να ανακοπεί σύντομα η πληθυσμιακή αύξηση, οι τοπικοί παράγοντες επεξεργάζονται εναλλακτικά σχέδια οικιστικής ανάπτυξης, που να μην επιβαρύνουν το αισθητικό αποτέλεσμα. Πόσοι ουρανοξύστες ακόμη να καλύψουν τον ουρανό πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων; Η εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων έχει ιντριγκάρει και τα μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία της περιοχής, ενώ ένα από αυτά έχει κλέψει τις εντυπώσεις με την ιδέα του για την οικοδόμηση υπόγειων πολυκατοικιών, δηλαδή πολυώροφων κτισμάτων, που θα κοιτούν όχι προς τα σύννεφα, αλλά προς το κέντρο της γης. 

29 Οκτωβρίου 2013

Ίσως η πιο ακραία πλαστική προσώπου!

πηγή: stomp.com.sg
Τα φουσκωτά μάγουλα που είχε, χάρισαν σε μια νεαρή κοπέλα από την Ταϊβάν το παρατσούκλι "big pancake face", που στα ελληνικά θα το μεταφράζαμε "πρόσωπο σαν μεγάλη τηγανίτα". Η κοπέλα ένιωθε εξαιρετικά άβολα για τα όποια ειρωνικά σχόλια και αποφάσισε να κάνει κάτι δραστικό για ν' αλλάξει την εξωτερική της εμφάνιση, μόνο που έφτασε στο αντίθετο άκρο. Υποβλήθηκε σε μια ακραία λιπαναρρόφηση προσώπου, εξαιρετικά δημοφιλή στις χώρες της Άπω Ανατολής, που αλλάζει ριζικά το σχήμα του προσώπου κάνοντας το στην κυριολεξία αγνώριστο. 

Έρευνα: Το facebook μπορεί να προβλέψει αν μια σχέση οδεύει στο χωρισμό


Δεν ξέρω αν το facebook παρακολουθεί ή αν νοιάζεται καν να παρακολουθήσει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του, υπάρχει όμως μια πολύ αυξημένη πιθανότητα ότι μπορεί να προβλέψει αν ένα ζευγάρι οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο χωρισμό. Και για να είμαστε ακριβείς, ένας ερευνητής του Πανεπιστημίου Comell, ο Γιον Κλάινμπεργκ και ο ανώτερος μηχανικός του Facebook, Λαρς Μπάκστρομ υποστηρίζουν ότι είναι εύκολο να μαντέψει κάποιος πότε τα καμπανάκια του χωρισμού ηχούν επικίνδυνα για ένα ζευγάρι χρηστών του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου. 

Οι επίκαιροι σατιρικοί στίχοι του Αλέξανδρου Σούτσου


Ο Αλέξανδρος Σούτσος (1803-1868) ήταν ένας από τους πρώτους σύγχρονους, Έλληνες, σατιρικούς ποιητές με παρουσία ήδη από την εποχή της Επανάστασης του 1821 ("Σάτιρες", 1827). Σήμερα είναι μάλλον ξεχασμένος, ενώ το έργο του θεωρείται μάλλον απλοϊκό. Ήδη από το 1909, μέσα από το περιοδικό "Νουμάς" ο Κωστής Παλαμάς επέκρινε όσους χαρακτήριζαν τον Σούτσο "μεγάλο του Ελληνικού έθνους και αθάνατο ποιητή" με αφορμή την έκδοση των απάντων του σατιρικού ποιητή, αν και παραδεχόταν ότι στα νιάτα του και ο ίδιος είχε υπάρξει θαυμαστής του έργου του - "ηδονικά τους αντιλαλούσα τους πατριωτικούς και τους ρητορικούς και τους υγρούς σαν από νερό στίχους του", έγραφε χαρακτηριστικά (Νουμάς, 23.04.1906).

Ο "βομβαρδισμός" της πλατείας Συντάγματος τον Ιούνιο του 1939 (εικόνα)

Η προπαγάνδα των κάθε λογής δικτατορικών καθεστώτων μέσω του τύπου μπορεί να έχει πολλές μορφές. Άλλοτε επιδιώκει να εμψυχώσει το εθνικό φρόνημα των πολιτών (κυρίως σε περιόδους πολέμου), όμως κάποιες φορές αποσκοπεί στο να τρομοκρατήσει τον κόσμο εκτιμώντας ότι μ' αυτόν τον τρόπο οι πολίτες θα γίνουν πιο πειθήνιοι στις διαταγές των κυβερνώντων. Κάπως έτσι, τον Ιούνιο του 1939 δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας "Ασύρματος" μια σοκαριστική εικόνα (σκίτσο), που απεικόνιζε ένα υποθετικό σενάριο βομβαρδισμού της Αθήνας και ειδικότερα του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη από αεροπορική επιδρομή άγνωστου εχθρού. Όπως έγραφε η συνοδευτική λεζάντα, μια τέτοια αεροπορική επίθεση "θα απετέλει σκληράν δοκιμασίαν διά τους αμάχους. Αν όμως ο πληθυσμός ασκηθή και πειθαρχή εις τας οδηγίας των αρχών, ο κίνδυνος θα περιορισθή εις το ελάχιστον". Θα σας έπειθε μια τέτοια εικόνα να γίνετε πιο... πειθαρχημένοι;

Γιατί η σημερινή κρίση δεν είναι η "δυσχερέστερη που πέρασε η χώρα μετά το 1821" (ή μια σύντομη ανασκόπηση της ελληνικής ιστορίας των τελευταίων 180 ετών)

Η ανιστόρητη δήλωση του πολυλογά και αμετροεπή γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, ότι δήθεν ο σημερινός πρωθυπουργός "κατορθώνει να διοικεί τη χώρα με 29% στην πιο δύσκολη κρίση που πέρασε από την Επανάσταση του 1821 – γιατί δεν νομίζω να υπήρξε δυσχερέστερη πρωθυπουργία από του Σαμαρά τώρα", αποτύπωνε αυτό που στην Ελλάδα ονομάζεται πολιτικαντισμός, ένα φαινόμενο που εξακολουθεί και πολύ φοβάμαι ότι δύσκολα θα εξαλειφθεί από την εσωτερική μας πολιτική ζωή, όσες οικονομικές κρίσεις και να βιώσουμε στο μέλλον. Η εθνική επέτειος αποτελεί μια πρώτης τάξεως αφορμή για να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του ελληνικού κράτους από την τυπική ίδρυσή του το 1830 μέχρι σήμερα και να διαπιστώσουμε αν υπήρξαν κατά το παρελθόν χειρότερες περίοδοι από τη σημερινή. 

28 Οκτωβρίου 2013

Οι πρώτες μέρες του ελληνοϊταλικού πολέμου στην πρώτη σελίδα μιας ιταλικής εφημερίδας

Για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του '40 και το έπος των Ελλήνων στρατιωτών λίγο-πολύ γνωρίζουμε πώς καταγράφτηκε στις ελληνικές εφημερίδες της εποχής: από το περίφημο πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν ότι "αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους" μέχρι τις γελοιογραφίες, τα διάπυρα άρθρα που καλούσαν το λαό να επιδείξει γενναιότητα στο όνομα της μακραίωνης ιστορίας του έθνους κλπ. Πώς όμως καταγράφηκε το γεγονός αυτό στον ιταλικό τύπο; Από το online ιστορικό αρχείο της La Stampa αντλούμε πληροφορίες για τη συγκεκριμένη εφημερίδα.

Ιστορικα κείμενα από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940: Το ιταλικό τελεσίγραφο - Τα διαγγέλματα - Η επιστολή του Ζαχαριάδη - Τα επίσημα πολεμικά ανακοινωθέντα τον πρώτο μήνα του πολέμου


Ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, ημέρα Δευτέρα. Ο Ιταλός πρέσβης στην Ελλάδα, Εμμανουέλε Γκράτσι, επισκέφθηκε τον δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά στην οικία του επιδίδοντάς του ένα τελεσίγραφο, με το οποίο η ιταλική κυβέρνηση μεμφόταν την ελληνική ότι παρείχε διευκολύνσεις στους Άγγλους και ζητούσε ακόμη ευνοϊκότερη μεταχείριση για τον ιταλικό στρατό. Τα πρωτοσέλιδα των πρωινών εφημερίδων δεν είχαν προλάβει τις αιφνιδιαστικές, όσο και ραγδαίες εξελίξεις, δηλαδή την εκδήλωση της ιταλικής επιθετικότητας και την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου.