29 Ιανουαρίου 2014

10 πράγματα που δεν είσαι υποχρεωμένος να κάνεις.

Σε πολλές ιστοσελίδες στο ίντερνετ ή σε περιοδικά δημοσιεύονται λίστες με τα 10, 20, 30 κλπ. πράγματα που πρέπει να κάνεις μέχρι ορισμένη ηλικία ή όσο τέλος πάντων ζεις, λες και υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που συνομιλούν με το... υπερπέραν και μια υπέρτατη φωνή τους υπαγορεύει τα "πρέπει" και "δεν πρέπει", που πρέπει να εφαρμόζουμε όλοι εξίσου. Χωρίς διάθεση να το παίξω έξυπνος, προτείνω μια ανεστραμμένη λίστα με τα 10 πράγματα που ΔΕΝ είσαι υποχρεωμένος να κάνεις στην ζωή σου, εκτός κι αν το θέλεις πραγματικά, κάτι που εξαρτάται όχι από την πένα ενός δημοσιογράφου ή ενός μπλόγκερ, αλλά από τον περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσες και πώς αυτό επέδρασε στη διαμόρφωση του χαρακτήρα σου.
Τι, λοιπόν, δεν είσαι υποχρεωμένος σώνει και καλά να κάνεις σ' αυτήν την ζωή;
1. Να φτιάξεις προφίλ στο facebook.
Όταν πρωτοβγήκε ήταν πρωτοποριακό. Σήμερα, με την έκρηξη των σόσιαλ μίντια, είναι απλά ξεπερασμένο. Το χρησιμοποιείς για ν' ανεβάζεις κυρίως φωτογραφίες; Μπες στο Instagram. Θέλεις να βλέπεις τις φωτογραφίες των άλλων; Υπάρχει το Pinterest. Αν σου αρέσει να παρλάρεις... σου ταιριάζει το τουίτερ ή το Skype. Αν θέλεις να προωθήσεις της δουλειά σου, υπάρχει το Linkedin κλπ. Ο αντίλογος είναι ότι το facebook είναι λίγο απ' όλα, αλλά επί της ουσίας είναι... απλά λίγο. 

2. Να μεθύσεις μέχρι τελικής πτώσης έστω για μία φορά.
Ναι, ωραία... η ζωή θέλει και τρέλα για να είναι ακόμη πιο ωραία. Ποιος είπε το αντίθετο; Άλλο, όμως, τρέλα κι άλλο παραφροσύνη, όπως οτιδήποτε που κάνει κακό στην υγεία. "Έλα, μωρέ... μια φορά τι πειράζει;". Αν μπορέσεις να το ελέγξεις και να το κάνεις μια φορά μόνο... μαγκιά σου! Όμως θ' ανήκεις σ' ένα περιορισμένο ποσοστό. 

3. Να παντρευτείς.
Αν γουστάρεις να παντρευτείς κάντο, αλλά αν κάτι μέσα σου δεν είναι και πολύ σίγουρο, ποιος ο λόγος;  Ο γάμος δεν γίνεται για τους άλλους, αλλά γι' αυτούς που παντρεύονται - και μόνο. Είναι καλύτερο ν' αποφύγεις να δώσεις ένα βράδυ χαράς στους συγγενείς, παρά να γίνεις αντικείμενου κουτσομπολιού λίγα χρόνια αργότερα, όταν οδηγηθείς στο διαζύγιο. Στην εποχή μας, άλλωστε, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις, αν το πρόβλημα σου είναι απλά και μόνο η νομική εξασφάλιση του ή της συντρόφου σου ή το νομικό καθεστώς των παιδιών, που θα θεωρούνται "εκτός γάμου".

4. Να πας διακοπές στη Μύκονο
Αν θέλεις να φωτογραφηθείς "τυχαία" μ' ένα διάσημο, απλά στήσε καραούλι έξω από την πόρτα του σπιτιού του κι όταν τον βλέπεις να 'ρχεται, προσποιήσου ότι βρίσκεσαι εκεί τυχαία. (Για Έλληνες διάσημους μιλάμε... άλλωστε οι ξένοι που έρχονται στη χώρα μας, συνήθως αποφεύγουν τη Μύκονο). Αν θέλεις να βρεθείς σ' ένα νησί με φυσική ομορφιά, πρέπει να έχεις υπόψη ότι η Μύκονος είναι ξερονήσι. Αν το κάνεις γιατί άκουσες ότι έχει ωραία κλαμπ, μπορεί να 'ναι κι έτσι, αλλά δεν είναι και το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα με "δυνατή" νυχτερινή διασκέδαση... Εξάλλου, ο πραγματικός τρέντι δεν ακολουθεί τα τρεντς, δηλ. τη μόδα που ορίζει κάποιος άλλος, αλλά, αν είναι μάγκας, δημιουργεί τη μόδα ο ίδιος.

5. Να κερδίσεις 15 λεπτά δημοσιότητας.
Όταν ο Άντι Γουόρχολ είχε πει τη φράση εκείνη, που έγραψε ιστορία, ήταν η εποχή που η τηλεόραση είχε αρχίσει ν' αποκτάει τεράστια δύναμη και από μέσο καταγραφής είχε ήδη γίνει μέσο διαμόρφωσης της πραγματικότητας. Σήμερα, στην εποχή του ίντερνετ και της ελεύθερης, άμεσης επικοινωνίας με την άλλη άκρη του κόσμου, η δύναμη της τηλεόρασης υποχωρεί και η έννοια της διασημότητας αποκτά διαφορετικό περιεχόμενο: τα εκατοντάδες like στο fb, τα χιλιάδες views στο youtube, οι πολλοί αναγνώστες ενός μπλογκ κλπ, πράγματα που δεν σε κάνουν διάσημο με την κλασική έννοια, αλλά διευρύνουν τον κύκλο των γνωριμιών σου. Αυτό είναι και το ζητούμενο και όχι να σε δει η μάνα σου στην τηλεόραση, για να το συζητάει στη συνέχεια με τις φίλες της.

6. Να υμνείς τον "σύγχρονο εφευρέτη" Στιβ Τζομπς.
Ναι, ο άνθρωπος ήταν μεγάλο μυαλό και η συμβολή του ήταν καταλυτική στην εξέλιξη των smartphones και των τάμπλετ, όμως... ας μη γελιόμαστε... ελάχιστοι τον γνώριζαν πριν το θάνατό του, μόνο όσοι ήταν πραγματικά πωρωμένοι με τα τεχνολογικά νέα. Η συντριπτική πλειοψηφία τον άκουσε για πρώτη φορά μετά το θάνατό του. Κάπου διάβασαν στο ίντερνετ ότι ήταν ο "σύγχρονος εφευρέτης", το επιβεβαίωσε και η τηλεόραση, έχουμε δε έλλειμμα από εφευρέτες τα τελευταία πολλά χρόνια, οπότε μας ήρθε "κουτί" ο χαρακτηρισμός αυτός - μη νιώθουμε και μειονεκτικά ότι ζούμε σε μια πεζή εποχή - κι έτσι ξαφνικά, όλοι στις παρέες άρχισαν να υμούν τον Τζομπς, χωρίς στην τελική να ξέρουν ποιος πραγματικά ήταν. Απλά κάπου άκουσαν να λένε ωραία πράγματα γι' αυτόν και τα επαναλαμβάνουν μιμητικά. Ε, ok... μόνο εγώ βλέπω τον παραλογισμό σ' αυτό;

7. Να γίνεις εκατομμυριούχος.
Η ευτυχία δεν κρύβεται στα πολλά λεφτά και, όσο τετριμμένη κι αν ακούγεται η φράση αυτή, δεν παύει να είναι αληθινή. Δε λέω... αν οι τσέπες είναι γεμάτες, μπορείς ν' αγοράσεις ιδιωτικό τζετ, σκάφος, να κάνεις ταξίδια σ' όλον τον κόσμο κλπ., αλλά όχι και να γίνουν αυτοσκοπός! Αν καταφέρεις μέσα από σκληρή δουλειά να τ' αποκτήσεις όλα αυτά, χίλια μπράβο. Αν όχι, δεν χάλασε ο κόσμος. Άλλωστε, τα πολλά εκατομμύρια φέρνουν και πολλά άγχη, αφού καμιά περιουσία δεν μπορεί ν' αντέξει για πάντα, χωρίς δουλειά και προσπάθεια. Ε, κι ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην Ελλάδα, όπου κάθε λίγα χρόνια προκύπτει και μια οικονομική κρίση.

8. Να έχεις άποψη για όλους και για όλα.
Κανείς άνθρωπος δεν είναι παντογνώστης, ενώ το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορούμε όλοι να είμαστε σοφοί. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να ειδικός σε ό,τι ακούει να συζητιέται γύρω του και να αγωνιά πώς και πότε θα πει την έξυπνη ατάκα του. Αν κάτι δεν το γνωρίζεις, απλά στήσε αυτί και άκου, αρκεί όσοι μιλάνε να έχουν πραγματικές γνώσεις για το θέμα. Όταν ακούμε μόνο τη φωνή μας, το πιθανότερο είναι ότι θα γίνουμε πιο εγωκεντρικοί και τελικά πιο μόνοι, ενώ αν ακούμε και άλλες φωνές, θα μάθουμε πιο εύκολα να συνυπάρχουμε σε ισότιμη βάση.

9. Να κάνεις κάτι με μοναδικό κριτήριο ότι "είναι της μόδας".
Σε όλα τα επίπεδα. Αν η μόδα ταιριάζει με το προσωπικό σου γούστο ή ανταποκρίνεται στις προσωπικές σου ανάγκες, κάντο με τα χίλια. Αλλιώς, το να μιμείσαι κάτι που κάνουν οι άλλοι, όχι απλά δεν σε κάνει κουλ, αλλά αποκαλύπτει ότι είσαι ένα άτομο χωρίς ισχυρή προσωπικότητα, που ακολουθείς, αντί να δημιουργείς.

10. Ν' ακολουθείς ό,τι λένε οι λίστες (συμπεριλαμβανομένη και της παρούσας).
Θέλει κι ανάλυση το γιατί; Απλά να είσαι ο εαυτός σου. Αυτός που πραγματικά είσαι κι όχι αυτό που κάποιοι άλλοι ορίζουν ότι πρέπει να γίνεις. Πώς θα το καταλάβεις αυτό; Ο Σωκράτης το έλεγα "γνώθι σαυτόν" (αυτογνωσία). Δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά αν το καταφέρεις, θα έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση και λιγότερη εξάρτηση από τις όποιες λίστες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου