24 Ιανουαρίου 2014

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Φαγητού: "Παράδεισος" η Ευρώπη, υποσιτισμός στην Αφρική - Στην 11η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα


Η Oxfam είναι ένας φιλανθρωπικός οργανισμός, που αποβλέπει στην άρση των ανισοτήτων μεταξύ των λαών. Πέρα από την όποια οικονομική βοήθεια χορηγεί, προχωρά σε έρευνες, με σκοπό την ανάδειξη των ανισοτήτων, όπως για παράδειγμα στο θέμα της τροφής. Υπάρχουν πολλοί λαοί - οι περισσότεροι - της Αφρικής, όπου το φαγητό μοιάζει πολυτέλεια, όταν για τους ευρωπαϊκούς λαούς αποτελεί ενίοτε μια υπερβολική απόλαυση.

Αναλύοντας και συγκρίνοντας τα επίσημα στοιχεία από 125 χώρες του πλανήτη, η Oxfam επιχειρεί ν' αναδείξει τα καλύτερα και τα χειρότερα κράτη ως προς το θέμα του φαγητού. Ουσιαστικά, επιδιώκει να καταδείξει πώς η υπερκατανάλωση, η κακή χρήση των πρώτων υλών και η σπατάλη στις προηγμένες οικονομικά χώρες οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους στον υποσιτισμό.
Τα κριτήρια είναι τέσσερα: η επάρκεια της τροφής, η οικονομική δυνατότητα του μέσου πολίτη να ταφεί σωστά, η διατροφική αξία και τα ζητήματα υγείας. Δεν είναι τυχαίο ότι στη δεκάδα του Δείκτη Φαγητού, κυριαρχούν οι ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων παρεισφρέει μόνο η Αυστραλία - ακόμη και οι ΗΠΑ δεν καταφέρνουν να μπουν καν στην καλύτερη εικοσάδα, αλλά αξιολογούνται στην 21η θέση μεταξύ των 125 κρατών.
Έτσι, ως η καλύτερη χώρα για να τραφεί κανείς ξεχωρίζει η Ολλανδία, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθούν η Γαλλία και η Ελβετία. Στην τέταρτη θέση βρίσκονται η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία και η Σουηδία. Στην όγδοη ισοβαθμούν η Αυστραλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία, ενώ συνωστισμός παρατηρείται στη δέκατη τρίτη θέση, όπου συνυπάρχουν η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ισλανδία, την Ισπανία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στον αντίποδα, στη χειρότερη θέση βρίσκεται το Τσαντ, ενώ προτελευταίες είναι η Αγκόλα και η Αιθιοπία. Γενικότερα, στις 30 τελευταίες θέσεις του πίνακα βρίσκονται 26 αφρικανικές χώρες και 4 ασιατικές: η Ινδία, το Πακιστάν, το Λάος και το Μπανγκλαντές. Τυχαίο; Μάλλον όχι. 
Τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε η έρευνα - τουλάχιστον όσον αφορά την Ελλάδα - αφορούν τις χρονιές 2009, 2010 και 2011. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ: Global Food Index :: Oxfam

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου