30 Ιανουαρίου 2014

Η Κινέζα αθλήτρια που ποζάρει παγωμένη κρατώντας επιταγή 132.000 δολαρίων


Τον γύρο του κόσμου έχει κάνει η φωτογραφία της Κινέζας πρωταθλήτριας του τένις και μιας από τις καλύτερες αθλήτριες του κόσμου σήμερα, της Λι Να, τη στιγμή που παραλαμβάνει επιταγή αξίας 800.000 γουάν, δηλαδή περίπου 132.000 δολαρίων. Η νεαρή τενίστρια, όχι απλά δεν χαμογελά, αλλά δείχνει περισσότερο να βαριέται ή ακόμη και ν' απαξιώνει το χρηματικό έπαθλο που της παραχωρήθηκε με την επιστροφή της στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την πόλη Χουμπέι, λίγες μέρες μετά τη νίκη της στο Αυστραλιανό Open. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Στη φωτογραφία, ο κύριος που φωτογραφίζεται δίπλα στη Λι Να, κρατώντας την άλλη άκρη της επιταγής, είναι ο επικεφαλής του κομμουνιστικού κόμματος της Χουμπέι και η αλήθεια είναι ότι η Να δεν συμπαθεί ιδιαίτερα το κινεζικό καθεστώς. Από το 2008, η 31χρονη σήμερα τενίστρια επιλέγει μόνη της τους προπονητές της, κάτι που αποτελεί μια μικρή επανάσταση για τα δεδομένα της Κίνας, όπου οι προπονητές διορίζονται από τον επίσημο σύνδεσμο του κάθε αθλήματος, ο οποίος και ορίζει πόσο τυχερός ή άτυχος θα σταθεί στην πορεία του ένας αθλητής, ανάλογα με τον προπονητή που θα του τύχει.
Στις δημόσιες δηλώσεις, η Λι Να δεν έχει νιώσει την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια έστω και για μία φορά την πατρίδα της, κάτι πουν δεν ισχύει για τον μάνατζερ της, τον άνθρωπο που "με έχει κάνει πλούσια", όπως έχει αναφέρει σε μια από τις πιο γνωστές δηλώσεις της. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε μια κομμουνιστική χώρα, όπου η ελευθερία του ατόμου υποχωρεί μπροστά στο χρέος προς την πατρίδα, αποτελεί άγραφο κανόνα η υποχρέωση ενός αθλητή να ευχαριστήσει πρώτα και πάνω απ' όλα την Κίνα.
Πού μπορεί να οφείλεται η "εχθρική" στάση της Λι Να απέναντι στο καθεστώς; Όπως έγινε γνωστό, σε ηλικία 18 ετών, η Να δέχθηκε χαστούκι από έναν παράγοντα, ενώ βρισκόταν στο βάθρο για να παραλάβει χάλκινο μετάλλιο μαζί με συναθλητή της. Μάλιστα, το περιστατικό είχε καταγραφεί σε βίντεο και το καλοκαίρι του 2011, ύστερα από έντεκα χρόνια, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο. Κατά τα κινεζικά αθλητικά ήθη, υποτίθεται ότι το χαστούκι είναι ένας τρόπος επιβολής στον αθλητή, ο οποίος δεν είναι απαραίτητο να έχει κάνει κάτι μεμπτό για να το υποστεί, με τη διαφορά ότι πιο ελεύθερα πνεύματα, όπως η Λι Να, δεν συμβιβάζονται εύκολα με τέτοιες πρακτικές, που απαξιώνουν την προσωπικότητα του ατόμου.
Ή μήπως πιστεύετε ότι για 132.000 δολάρια - ή και για πολλαπλάσιο ποσό - θ' άξιζε κανείς ν' απαρνηθεί τις αρχές του και να μοιράζει ψεύτικα χαμόγελα μπροστά στους φωτογράφους;; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου