28 Ιανουαρίου 2014

Ο πιο όμορφος αστικός δρόμος του κόσμου (4 φωτογραφίες)


Οι δρόμοι των ελληνικών πόλεων δύσκολα θα κέρδιζαν μια θέση μεταξύ των πιο ωραίων του πλανήτη. Όπου και να κοιτάξει κανείς, αυτό που θ' αντικρίσει είναι τσιμέντο, τσιμέντο και - τι άλλο; - τσιμέντο από άχαρες πολυκατοικίες, που συνήθως χρειάζονται βάψιμο, αλλά κανείς δεν νοιάζεται γι' αυτό. Αν μιλάμε δε για δέντρα, το πράσινο αποτελεί χρώμα προς εξαφάνιση. Αν το δεις, θα βρίσκεται συνήθως στα ρούχα κάποιου τολμηρού διαβάτη και σπανιότερα σε κάποιο δέντρο στα πλάγια του δρόμου. Με άλλα λόγια, ισχύει το ακριβώς αντίθετο απ' ό,τι σε μια οδό της βραζιλιάνικης πόλης Πόρτο Αλέγκρε, που έχει ανακηρυχτεί ως ο "ωραιότερος δρόμος του κόσμου". 

Ο λόγος γίνεται για την οδό Gonçalo de Carvalho του Πόρτο Αλέγκρε, το χαρακτηριστικό αξιοθέατο της οποίας είναι τα πανύψηλα, λατινοαμερικάνικα δέντρα τιπουάνα, που στέκονται περήφανα δεξιά κι αριστερά σε μήκος 500 μέτρων. Φυτεύτηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1930 και με την πάροδο των χρόνων ψήλωσαν τόσο πολύ, ώστε οι κορυφές τους να βρίσκονται στο ύψος του έβδομου ορόφου των πολυκατοικιών. 
Μάλιστα, βλέποντας κανείς μόνο τις αεροφωτογραφίες έχει την αίσθηση ότι δεν πρόκειται για κεντρική οδό πόλης, αλλά για κάποιο μονοπάτι μέσα στην ζούγκλα. Ύστερα από καμπάνια των κατοίκων, ο δήμος του Πόρτο Αλέγκες ανακήρυξε τη συγκεκριμένη οδό ως ιστορική, πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της πόλης, άξια προστασίας. Οι φωτογραφίες είναι πραγματικά εντυπωσιακές. 

otudaodemarica.blogspot.com

demilked.com

prafulla.net

Flickr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου