4 Ιανουαρίου 2014

5 ξένα τραγούδια για τον Ιανουάριο


Ψάχνοντας να βρω τραγούδια που αναφέρονται στον Ιανουάριο, δεν βρήκα παρά κανά δυο-τρία ελληνικά, που δεν μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση. Μετά τον υπετραγουδισμένο - λόγω Χριστουγέννων - Δεκέμβρη, ο πρώτος μήνας του χρόνου μοιάζει να έχει υποτιμηθεί από τους στιχουργούς και τους συνθέτες, οι οποίοι δεν φαίνεται ν' αντλούν κάποια ιδιαίτερη έμπνευση. Φτωχά ήταν τ' αποτελέσματα και όσον αφορά την ξένη μουσική σκηνή, όπου όμως η κάπως μεγαλύτερη ποικιλία με βοήθησε να ξεχωρίσω πέντε κομμάτια, που αποτελούν μια διαφορετική μουσική πρόταση το καθένα.


David Gray - January Rain 
Πρόκειται για ένα ορχηστρικό κομμάτι από το σάουντρακ της ρομαντικής κομεντί "Έρωτας μετ' εμποδίων" ("Serendepity"), παραγωγής 2001, με πρωταγωνιστές τους Τζον Κιούζακ και Κέιτ Μπέκινσεϊλ. Ok, δεν πρόκειται για σύνθεση αντάξια των "4 εποχών" του Βιβάλντι, αλλά είναι μια φιλότιμη προσπάθεια ενός από τους πιο γνωστούς, σύγχρονους Βρετανούς μουσικούς.


Avett Brothers - January Wedding
Αν για κάποιον λόγο αποφασίσατε να ορίσετε την ημερομηνία του γάμου σας μέσα στο Γενάρη, αυτή η πολύ γλυκιά και απλή κάντρι μπαλάντα θα μπορούσε να γίνει η αγαπημένη σας.


Bing Crosby - June in January
Αν πάλι δεν σκοπεύετε να παντρευτείτε μέσα στο Γενάρη, αλλά απλά είστε τρελά ερωτευμένοι, ίσως συμφωνήσετε περισσότερο με τον Μπιγκ Κρόσμπι, ότι ανεξάρτητα από το τι δείχνει το θερμόμετρο, ο Ιανουάριος μοιάζει περισσότερο με Ιούνιο. Είναι ένα πολύ παλιό τραγούδι, παραγωγής 1934, που ακούστηκε για πρώτη φορά στην ταινία "Here Is My Heart".


Pilot - January
Αν πάλι θεωρείται ξεπερασμένα τα προπολεμικά τραγούδια, αλλά έχετε κολλήσει με τους ήχους των 70s, αυτή είναι μια εναλλακτική πρόταση από το σκοτσέζικο συγκρότημα Pilot. Ενδιαφέρον παραλειπόμενο: το τραγούδι έγινε νούμερο 1 στο βρετανικό τσαρτ με το που τέλειωσε ο Ιανουάριος του 1975, οπότε και κυκλοφόρησε, δηλαδή την 1η Φεβρουαρίου και παρέμεινε στη θέση αυτή για 3 εβδομάδες. 


Disclosure feat. Jamie Woon - January
Τέλος, για όσους δεν νοσταλγούν το παρελθόν, υπάρχει ένα τραγούδι για τον Ιανουάριο, που κυκλοφόρησε στα μέσα του 2013 και περιλαμβάνεται στο άλμπουμ "Settle" των Disclosure, δύο αδέρφια από την Αγγλία, που παράγουν ενδιαφέροντα house και deep house τραγούδια, όπως αυτό εδώ. 



Προηγούμενα αφιερώματα για (ελληνικά και ξένα) τραγούδια που μιλούν για μήνες του χρόνου εδώ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου