31 Ιανουαρίου 2014

Πώς ο ζωγράφος, που σχεδίασε τον πάπα ως υπερήρωα, εξηγεί την έμπνευσή του αυτή


Υπερβολικές μορφές παίρνει στο δυτικό κόσμο η έκφραση λατρείας προς το πρόσωπο του πάπα Φραγκίσκου. Κάποιες πρωτοβουλίες του και ειδικά η δήλωση που έκανε τον Ιούλιο του 2013, η οποία θεωρήθηκε ως άνοιγμα της εκκλησίας προς τους ομοφυλόφιλους ("Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;"), έχουν δημιουργήσει για τον πάπα Φραγκίσκο το προφίλ του ανανεωτή. Και μετά το αναπάντεχο εξώφυλλο στο αμερικανικό περιοδικό Rolling Stone, ο πάπας έγινε και σούπερ ήρωας, ο οποίος ήρθε να σώσει ηθικά την ανθρωπότητα.

Ένα γκράφιτι σε κάποιον τοίχο κάποιου δρόμου της Ρώμης εντυπωσίασε το συμβούλιο για τις κοινωνικές επικοινωνίες της Αγίας Έδρας, που ανέβασε τη σχετική φωτογραφία στο τουίτερ. Η αλήθεια είναι ότι δεν δυσκολεύτηκαν και πολύ, αφού ο δρόμος βρίσκεται κοντά στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στην περιοχή του Borgo Pio. Ντυμένος με τα λευκά άμφια του και μ' ένα μεγάλο σταυρό να κρέμεται στο στήθος του, ο ιπτάμενος πάπας σφίγγει τη μια γροθιά του σαν άλλος Σούπερμαν, ενώ στο αριστερό του χέρι κρατάει μια τσάντα με τις "αρετές" (valores), που φέρνει στον κόσμο.

Ποιος, όμως, ήταν ο άνθρωπος που ζωγράφισε το συγκεκριμένο γκράφιτι και ποιος ήταν ο σκοπός του; Ο 41χρονος Μάριο Παλότα (Mario Pallotta) ήταν άγνωστος, παρόλο που ασχολείται με την τέχνη του εδώ και 15 χρόνια ως ζωγράφος δρόμου. Τον ανακάλυψε, όμως, το Καθολικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο, το οποίο και του ζήτησε μια συνέντευξη. Γιατί διάλεξε να ζωγραφίσει ένα τέτοιο πορτραίτο του πάπα; Διότι θεωρεί ότι "είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που έχουν δύναμη και τη χρησιμοποιούν για καλό σκοπό". 
Στη συνέντευξη αυτή, ο Παλότα επισήμανε και μια λεπτομέρεια, που είχε ξεφύγει από τους περισσότερους. Το γαλαζοκόκκινο σάλι που βγαίνει από το μαύρο βαλιτσάκι του υπερήρωα πάπα έχει τα χρώματα της ποδοσφαιρικής ομάδας Σαν Λορέντζο, της οποίας τυγχάνει οπαδός ο Φραγκίσκος. "Αυτό το μικρό σάλι θυμίζει σ' όλους ότι, πάνω απ' όλα, είναι πρώτα ανθρώπινος", διευκρίνισε ο καλλιτέχνης. 
Και μια λεπτομέρεια: στην πραγματικότητα, η ζωγραφιά του Παλότα δεν είναι γκράφιτι, αλλά το σκίτσο σχεδιάστηκε σε χαρτί, το οποίο στη συνέχεια επικολλήθηκε πάνω στον τοίχο. Έτσι, δεν κινδυνεύει να του επιβληθεί κάποιο χρηματικό πρόστιμο, αν και το καλλιτέχνημά του δεν θ' αντέξει για πολύ στο χρόνο. Ωστόσο, ο Παλότα διαθέτει το πρωτότυπο, το οποίο δηλώνει ότι θα ήθελε να το προσφέρει ως δώρο στον πάπα Φραγκίσκο. 
Δεν μπορούμε ν' αποφύγουμε τη σύγκριση. Στην Ελλάδα, ένα αντίστοιχο γκράφιτι για τον αρχιεπίσκοπο της ελλαδικής εκκλησίας θα θεωρούνταν μάλλον βλάσφημο και σίγουρα θα έδινε αφορμή για τηλεπαράθυρα "ιεράς οργής" - όχι από τον ίδιο τον αρχιεπίσκοπο, αλλά από ιεράρχες που θεωρούν τους εαυτούς τους... αρχιεπισκοπότερους του αρχιεπισκόπου. Έτσι, η αντίδραση του Βατικανό, όσο υπερβολική κι αν ήταν η μετατροπή του ποντίφικα σε σούπερ ήρωα, μπορεί να αξιολογηθεί ως θετική. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου