13 Ιανουαρίου 2014

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές κατά του κρυολογήματος;


Λίγο συνάχι, πονόλαιμος, το θερμόμετρο δείχνει 37.7 και οι μαμάδες έχουν έτοιμη τη λύση: κοτόσουπα. Άλλα ποιος αντέχει να τρώει κοτόσουπα δυο - τουλάχιστον - φορές τη μέρα μέχρι να πέσει ο πυρετός; Η όρεξη μπορεί πρακτικά να κόβεται, όμως υπάρχουν κι άλλες τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε, όταν βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση ενός μίνι κρυολογήματος, με τα ίδια ή και ακόμη πιο ευεργετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό μας.


1. Εσπεριδοειδή.
Έχει διαπιστωθεί πως, όταν από την αρχή του κρυολογήματος προσλαμβάνουμε βιταμίνη C, η διάρκεια του κρυολογήματος είναι μικρότερη κατά μία μέρα. Και ποια είναι καλύτερη πηγή βιταμίνης C από τα εσπεριδοειδή;

2. Γιαούρτι.
Έρευνα του 2011 έχει δείξει ότι τα προβιοτικά μειώνουν τον κίνδυνο μολύνσεων στο άνω αναπνευστικό σύστημα.

3. Σκόρδο
Η αλλικίνη, είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό κι ένας από τους πιο ισχυρούς εχθρούς του κρυολογήματος.

4. Σκούρα πράσινα χόρτα.
Περιέχουν πολλές θρεπτικές ουσίες, όπως βιταμίνες K, A και C. Όσο πιο σκούρο πράσινο χρώμα έχουν τα χόρτα, τόσο το καλύτερο.

5. Καρότα και γενικότερα τα πορτοκαλί λαχανικά.
Περιέχουν μεγάλες ποσότητες βήτα καροτίνης, η οποία μετατρέπεται από τον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α, η οποία βοηθάει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να παραμείνει δυνατό, ενώ κρατάει μακριά τις βλενώδεις μεμβράνες από τη μύτη και το λαιμό.

6. Λιπαρά ψάρια.
Ψάρια όπως το σκουμπρί, ο σολομός, ο τόνος κλπ. περιέχουν λιπαρά οξέα ωμέγα-3, που μειώνουν τις φλεγμονές στον οργανισμό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

7. Μάραθος και γλυκάνισος.
Περιέχουν αντιβακτηριακά συστατικά, που βοηθούν την πέψη και απαλύνουν το βήχα.

8. Άπαχη πρωτεΐνη.
Π.χ. κοτόπουλο χωρίς πέτσα, γαλοπούλα, άπαχο χοιρινό κρέας κλπ. Βοηθούν τον οργανισμό να χτίσει αντισώματα, που καταπολεμούν τις μολύνσεις.

9. Μύδια.
Είναι η τροφή με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, ο οποίος μειώνει τη διάρκεια ενός κρυολογήματος, σύμφωνα με σχετικές έρευνες.

10. Βατόμουρα.
Είναι τα φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, που, όπως είδαμε (αλλικίνη), είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του κρυολογήματος.


Οι πληροφορίες προέρχονται από σχετικό αφιέρωμα της ιστοσελίδας TheDailyMeal, ενώ περισσότερες πληροφορίες για τις τροφές που θα ήταν προτιμότερο να φάμε κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος, μπορείτε να διαβάσετε εδώ: What to Eat When You Have a Cold | The Daily Meal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου