15 Ιανουαρίου 2014

Επιστήμονας δίνει συμβουλές για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου

από την καταστροφή της Χιροσίμα τον Αύγουστο του 1945

Μπορεί στο άμεσο μέλλον να μην προβλέπεται να γίνει πυρηνικός πόλεμος, όμως, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, "φύλαγε τα ρούχα σου για να 'χεις τα μισά". Δεν γνωρίζω αν αντίστοιχη παροιμία υπάρχει και στην αγγλική γλώσσα, πάντως ο Μάικλ Ντίλον, καθηγητής του Lawrence Livermore National Laboratory της Καλιφόρνια, έψαξε και δημιούργησε έναν μαθηματικό τύπο, που συμβουλεύει πώς πρέπει να κινηθούμε μετά από ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση, αν βρισκόμαστε σε αναζήτηση καταφυγίου.

Σύμφωνα με τη θεωρία του Ντίλον, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the Royal Society A, ένα επαρκές καταφύγιο μπορεί να σώσει τις ζωές μεταξύ 10.000 και 100.000 ανθρώπων σε ενδεχόμενο επίθεσης με μία και μόνο πυρηνική βόμβα χαμηλής ισχύος μεταξύ 0.1 και 10 kT (κιλοτόνων). Για να καταλάβετε σε τι αντιστοιχούν αυτά τα νούμερα, πρέπει να έχετε υπόψη ότι 1 κιλοτόνος αντιστοιχεί σε 1000 τόνους ΤΝΤ, ενώ η πυρηνική βόμβα που έριξαν οι Αμερικάνοι στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945 ήταν ισχύος 15 kΤ.
Όπως καταλαβαίνετε, είναι δύσκολα τα πράγματα, για να γλιτώσει κανείς από πυρηνική επίθεση, εκτός αν είναι κατσαρίδα, αλλά αυτό είναι και θέμα τύχης: πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεται κάποιος στο πλησιέστερο επαρκές καταφύγιο. Σύμφωνα με τον Ντίλον, αν αυτό το καταφύγιο βρίσκεται σε ακτίνα 5 λεπτών, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να κατευθυνθούμε αμέσως προς εκείνο, χωρίς να κάνουμε στάση σε πλησιέστερα, αλλά όχι εξίσου επαρκή κτίρια. Αντίθετα, το επαρκές καταφύγιο απέχει 15 λεπτά, το χρονικό περιθώριο που έχουμε για να αφήσουμε πίσω μας το αρχικό καταφύγιό μας, είναι μισή ώρα από τη στιγμή της έκρηξης.
Καλά... το θέμα είναι να μην τύχει ποτέ να βρεθεί κάποιος σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση, γιατί πολύ φοβάμαι ότι αν ποτέ συμβεί (χτύπα ξύλο), το τελευταίο που θα λειτουργεί με την απαραίτητη διαύγεια και ψυχραιμία θα είναι το μυαλό. 


Κι επειδή τα γεγονότα της Χιροσίμα δεν είναι και τόσο μακρινά, διαβάστε κάποιες μαρτυρίες, όπως καταγράφτηκαν στο βιβλίο ενός Αμερικανού δημοσιογράφου: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου