28 Ιανουαρίου 2014

Ο τραγουδιστής που έζησε τον εφιάλτη της Ουτόγια και του μακελάρη Μπρέιβικ και είναι έτοιμος να τραγουδήσει στη Γιουροβίζιον για τη "θεραπεία" του

Facebook/ITsMOofficial

Ιούλιος 2011. Εξήντα εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 110 τραυματίστηκαν στην κατασκήνωση της νεολαίας του νορβηγικού Εργατικού κόμματος στο νησί Ουτόγια, θύματα  ακροδεξιού μίσους που πρέσβευε ο 32χρονος τότε Άντερς Μπρέιβικ. Ένας από τους επιζήσαντες της πρωτοφανούς επίθεσης, που ο τότε Νορβηγός πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει ως τη "χειρότερη εθνική τραγωδία μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο" ήταν και ο Mohamed 'Mo' Farah Abdi, ένας ανερχόμενος τότε τραγουδιστής, που το σοκ της επίθεσης του είχε ανακόψει την πορεία. Δυόμιση χρόνια μετά, έχοντας γιατρέψει μετά από πολλή προσπάθεια τις πληγές του, ο Μο, όπως είναι γνωστός, έκανε τον προσωπικό του αυτό αγώνα τραγούδι και φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει τη Νορβηγία στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον.

Μέχρι την επίθεση στο νησί Ουτόγια, ο 19χρονος τότε Μο βρισκόταν στην καλύτερη φάση της ζωής του, καθώς λίγους μήνες νωρίτερα είχε κερδίσει την πρώτη θέση στο νορβηγικό X-Factor, που θεωρητικά θ' αποτελούσε το κλειδί για ν' ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μεγάλη του αγάπη, το τραγούδι. Ωστόσο, η πορεία αυτή ανακόπηκε, προτού καν ξεκινήσει, εξ αιτίας της τρομακτικής επιδρομής που έκανε ο Μπρέιβικ στο νησί, όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη εκδηλώσεις της νεολαίας του Εργατικού κόμματος. 
Το να ζεις τον απόλυτο τρόμο επί ώρες, χωρίς να γνωρίζεις, αν τελικά θα καταφέρεις να επιζήσεις ή όχι, ενώ γύρω σου βλέπεις να σωριάζονται πτώματα, είναι μια εμπειρία που είναι αδύνατο να ξεχαστεί. Το σοκ ήταν τεράστιο για όλους όσους βρίσκονταν στο νησί Ουτόγια, μεταξύ των οποίων και ο Μοχάμεντ Φαράχ Αμπντί, ο οποίος είδε τον καλύτερό του φίλο να πέφτει νεκρός τη μέρα εκείνη. 
Το μετατραυματικό στρες ήταν τεράστιο, σχεδόν αγιάτρευτο, μια από τις "μεγαλύτερες μάχες" που έπρεπε να δώσει ο Μο, όπως εξομολογήθηκε σε συνέντευξή του στη νορβηγική εφημερίδα VG. Έπρεπε να περάσουν περίπου δυόμιση χρόνια για να αρχίσει να συνέρχεται και ως γνήσιος καλλιτέχνης, ο Μο εξέφρασε τα συναισθήματά του, όπως τα βίωσε κατά τη δύσκολη αυτή θεραπευτική διαδικασία, μέσα από τη μεγάλη του αγάπη, το τραγούδι. 
Έτσι, έγραψε το "Heal", μια power ποπ μπαλάντα, που μιλάει για όσους πρέπει να σταθούν στα πόδια τους ύστερα από μια δύσκολη περίοδο στην ζωή τους. Το τραγούδι είναι ένα από τα 15 που επελέγησαν από τη νορβηγική κρατική τηλεόραση (NRK), για να συμμετάσχουν στον εθνικό τελικό για την επιλογή του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον 59ο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη. 
Το τραγούδι δεν δόθηκε ακόμη στη δημοσιότητα, καθώς αυτό απαγορεύεται από τους κανόνες του NRK. Ο Μο θα διαγωνιστεί στον πρώτο από τους τρεις ημιτελικούς, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου, ενώ ο νορβηγικός τελικός, όπου θ' αποφασιστεί ποιο τραγούδι θα εκπροσωπήσει τελικά τη χώρα στην Κοπεγχάγη, θα πραγματοποιηθεί στις 15 του μηνός. 
Ανεξάρτητα από το αν το τραγούδι αυτό θα είναι το "Heal", ο Μο δήλωσε, κατά την παρουσίαση των ονομάτων των υποψηφίων, ότι σκοπός του είναι να μεταφέρει "μια ισχυρή ελπίδα και χαρά". Τον Ιούνιο του 2013, λίγες εβδομάδες πριν συμπληρωθούν δυο χρόνια από τη σφαγή του νησιού Ουτόγια και αρκετούς μήνες πριν καν σκεφτεί να υποβάλλει τραγούδι για να εκπροσωπήσει τη Νορβηγία στη Γιουροβίζιον, ο Μο είχε γράψει ένα πολύ ωραίο μήνυμα στη σελίδα του στο facebook: "Όταν η ζωή σου δίνει εκατό λόγους να κλαις, δείξε στην ζωή ότι έχεις χίλιους λόγους να χαμογελάς καθημερινά". Αυτό τα λέει και είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε από το παράδειγμα του Μο. Το τι θα κάνει ο ίδιος στη Γιουροβίζιον είναι ένα δευτερεύον θέμα... 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου