22 Ιανουαρίου 2014

Γιατί στο δίλημμα "ύπνος ή δουλειά" είναι καλύτερο να διαλέξεις το πρώτο - Τι λέει μια έρευνα


Καλή η δουλειά και απαραίτητη για να ζήσουμε, όμως ακόμη καλύτερος και πιο σημαντικός ο σωστός ύπνος, ο οποίος δεν θυσιάζεται για χάρη των εργασιακών εκκρεμοτήτων. Στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences δημοσιεύεται μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Surrey, που ασχολείται με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον οργανισμό μας - και κατ' επέκταση στην κατάσταση της υγείας μας - ο καθυστερημένος ύπνος.
Στην έρευνα συμμετείχαν 22 υγιείς άνδρες και γυναίκες. Οι ερευνητές έκαναν κάτι πολύ απλό. επί τρεις ημέρες, καθυστερούσαν την ώρα του ύπνου των 22 αυτών ατόμων κατά 4 τέσσερις ώρες, μέχρι που στο τέλος έφτασαν να πηγαίνουν για ύπνο την ώρα που συνήθως ξυπνούσαν! 
Οι αναλύσεις αίματος έδειξαν ότι κατ' αρχήν ορισμένα γονίδια, που αποκαλούνται ρυθμιστικά και αποτελούν το 6% του συνόλου των γονιδίων του ανθρώπινου οργανισμού, είναι προγραμματισμένα να είναι περισσότερο ή λιγότερο δραστήρια σε συγκεκριμένες ώρες: π.χ. προστατεύουν καλύτερα τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι τη νύχτα.
Ανατρέποντας τις ώρες του ύπνου, ο ρυθμός τους "διακόπτεται βαθιά" σε ποσοστό πάνω από 97% κι αυτό έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του οργανισμού. Αυτός είναι ο λόγος που νιώθουμε τόσο κουρασμένοι στο τζετ λαγκ ή μετά από μια κουραστική νύχτα, κατά την οποία θυσιάσαμε τον ύπνο μας για χάρη της δουλειάς.
Στην προκειμένη περίπτωση, κατά τους ερευνητές, το ενδιαφέρον είναι ότι διαγνώστηκαν σημαντικές επιπτώσεις ύστερα από λίγες εβδομάδες. Αν όμως κάποιος συνηθίζει για μεγάλο διάστημα να θυσιάζει τον ύπνο του ή να έχει ακανόνιστο ωράριο που κοιμάται και ξυπνάει, το γενετικό χάος που θα προκληθεί, θα επιφέρει πολύ μεγάλα προβλήματα υγείας στο συγκεκριμένο άτομο. Απλά, αυτό που μένει να γίνει, είναι να διερευνηθούν αυτές οι επιπτώσεις, κάτι που προϋποθέτει μακροχρόνιες έρευνες.
Το συμπέρασμα πάντως είναι ένα: Καμία προθεσμία, καμία απαίτηση του εργοδότη ή κανένας εθισμός στη δουλειά, που αποσκοπεί να καλύψει άλλες ψυχολογικές ανάγκες, δεν αξίζει τον κόπο, αν το αντίτιμο είναι να θυσιάσουμε τις ώρες του ύπνου μας. Πάνω απ' όλοι είμαστε άνθρωποι και όχι αυτόματα ρομπότ. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Άλλωστε, καλό είναι να έχουμε υπόψη και την περίπτωση της 27χρονης κοπέλας, που πέθανε ύστερα από 30 ώρες non-stop επαγγελματικής εργασίας. Διαβάστε περισσότερα στον παρακάτω σύνδεσμο: Η νεαρή κοπέλα που πέθανε ύστερα από 30 ώρες συνεχούς δουλειάς


Για τον ύπνο και τις ωφέλειές του, μπορείτε επίσης να διαβάσετε: 
ΠΩΣ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΝΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ
ΟΙ 5 ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΝΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
ΠΕΡΙ ΑΫΠΝΙΑΣ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου