6 Ιανουαρίου 2014

Το γαλλικό box office του 2013


Τα αμερικανικά μπλοκμπάστερ κυριάρχησαν στις προτιμήσεις των Γάλλων σινεφίλ το 2013. Μόνο τρισήμισι γαλλικές ταινίες (3 γαλλόφωνες και μια αγγλόφωνη γαλλοαμερικανική συμπαραγωγή) κατάφεραν να πλασαριστούν στο τοπ20 της χρονιάς, όμως οι 66 εκατομμύρια Γάλλοι περηφανεύονται ότι 16 γαλλικές ταινίες κατάφεραν να κόψουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο εισιτήρια μέσα στο 2013. Κάτι είναι κι αυτό!
Στις τέσσερις πρώτες θέσεις του γαλλικού box office για το 2013 βρίσκονται ισάριθμες χολιγουντιανές ταινίες. Στην πρώτη θέση βρέθηκε η ταινία "Εγώ, ο Απαισιότατος 2", που έκοψε 4.640.852 εισιτήρια, με τους Γάλλους να είναι οι μόνοι στον πλανήτη που χαρακτηρίζουν την ταινία δήθεν "γαλλοαμερικανική", επειδή ένας από τους σκηνοθέτες της ταινίας κινουμένων σχεδίων ήταν συμπατριώτης τους. Ακολουθούν ο "Iron Man 3" με 4.386.028 εισιτήρια, ο "Django, Ο Τιμωρός" του Κουεντίν Ταραντίνο με 4.303.569 και την ταινία "Gravity" του Αλφόνσο Κουαρόν με τα εντυπωσιακά εφέ, την οποία παρακολούθησαν 4.065.744 Γάλλοι θεατές.
Στην πέμπτη θέση του ετήσιου box office - λίγο κάτω από το φράγμα των 4.000.000 εισιτηρίων - βρίσκεται η κωμωδία "Les Profs", η εμπορικότερη γαλλική ταινία του 2013, η οποία μάλιστα είναι εμπνευσμένη από μια ομότιτλη σειρά βιβλίων κόμικ. "Prof" είναι η αργκό λέξη για τους καθηγητές (professeurs) και, όπως καταλαβαίνεται, η ταινία είναι μια σχολική κωμωδία, αλλά λίγο διαφορετική από τις συνηθισμένες.
Το λύκειο Jules Ferry είναι το χειρότερο σχολείο της Γαλλίας, με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιτυχίας στις απολυτήριες εξετάσεις κάθε χρόνο.Αν την επόμενη χρονιά δεν περάσουν στις εξετάσεις τουλάχιστον οι μισοί τελειόφοιτοι, το σχολείο θα κλείσει. Έτσι, ο διευθυντής προσλαμβάνει επτά καθηγητές με αρκετά ανορθόδοξες μεθόδους διδασκαλίας, που βγάζουν το γέλιο - ή, τουλάχιστον, αυτό φιλοδοξούν. Θα καταφέρουν να πιάσουν το στόχο;

Στην έκτη και έβδομη του γαλλικού box office για το 2013 βρέθηκαν οι ταινίες "Χόμπιτ: Η ερημιά του Νοσφιστή" και η παραγωγή της Ντίσνεϊ "Ψυχρά κι ανάποδα", ενώ στην όγδοη θέση τερμάτισε η αγγλόφωνη αμερικανογαλλική συμπαραγωγή "Η συμμορία των μάγων", που με τα "μαγικά" της καθήλωσε όχι μόνο τους Γάλλους (3.005.837 εισιτήρια), αλλά και το παγκόσμιο κινηματογραφόφιλο κοινό.
Η δεύτερη εμπορικότερη, γαλλόφωνη ταινία της χρονιάς ήταν η κωμωδία "Les Garçons et Guillaume, à table!", που το Δεκέμβριο έκανε πρεμιέρα και στις ελληνικές αίθουσες με τον τίτλο "Εγώ, ο εαυτός μου και η μαμά". Στη Γαλλία έκοψε 2.156.000 εισιτήρια μέσα σε 6 εβδομάδες - η προβολή της συνεχίζεται - και βρέθηκε στη 17η θέση του ετήσιου box office στο σύνολό του. Πρόκειται για γαλλοβελγική συμπαραγωγή σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γκιγιόμ Γκαλέν, που είναι και ο πρωταγωνιστής, ενώ βασίζεται σ' ένα one-man σόου του Γκαλέν, ο οποίος διακωμωδεί την ιστορία των παιδικών του χρόνων, όταν η μητέρα του, την οποία υποδύεται ο ίδιος στην ταινία, τον ξεχώριζε από τ' άλλα αγόρια της οικογένειας και τον αντιμετώπιζε ως κορίτσι  - απ' όλες τις απόψεις - ενώ περιγράφει και τα πρώρα ομοφυλοφιλικά ερωτικά σκιρτήματά του.

Τέλος, με 2.006.508 εισιτήρια, η τρίτη εγχώρια ταινία που διακρίθηκε στο γαλλικό box office το 2013 ήταν η οικογενειακή κωμωδία "Boule et Bill", που βασίζεται σ' ένα ομότιτλο βελγικό κόμικ, σχετικά με τις κωμικές περιπέτειες του 7χρονου Boule με το σκύλο του, που ονομάζεται Bill. Η εμπορική επιτυχία της ταινίας θεωρήθηκε έκπληξη στη Γαλλία, αν και η μεγαλύτερη έκπληξη είναι η γενικότερη επιτυχία των γαλλικών κωμωδιών, πολλές από τις οποίες είναι βασισμένες σε ιστορίες κόμικ ηρώων, όπως διαπιστώνουμε και από παλαιότερα ετήσια box office. Είναι τόσο πετυχημένο το γαλλικό χιούμορ; Ίσως να το είχα παρεξηγήσει...


Τα ετήσια γαλλικά box office των προηγούμενων ετών εδώ:
Το ευρωπαϊκό box office του 2012: Γαλλία
ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ BOX OFFICE ΤΟΥ 2011: ΓΑΛΛΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου