18 Ιανουαρίου 2014

Το νορβηγικό box office του 2013


Πάνω από 11.4 εκατομμύρια εισιτήρια κόπηκαν στη Νορβηγία των 5 εκατομμυρίων κατοίκων μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου 2013, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τελικό αριθμό που θα προσεγγίζει τα 11.7 εκατομμύρια, αν προσμετρηθούν και τα στοιχεία ως το τέλος της χρονιάς. Πολύ καλά τα πήγαν για μια ακόμη χρονιά οι νορβηγικές ταινίες, που απέσπασαν το 23% των εισπράξεων, ενώ ξεχώρισαν κυρίως οι ταινίες για όλη την οικογένεια. 

Εμπορικότερη ταινία για το 2013 ήταν μια νορβηγική παραγωγή: "Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa", που στα ελληνικά θα μεταφραζόταν ως "Σόλαν και Λούντβιγκ: Χριστούγεννα στο Flåklypa". Πρόκειται για μια stop-motion ταινία κινουμένων σχεδίων, όπου τα κινούμενα σχέδια είναι τρισδιάστατα και μοιάζουν με μαριονέτες, ριμέικ μιας αντίστοιχης ταινίας του 1975, βασισμένες και οι δύο σε μια δημοφιλή σειρά παιδικών βιβλίων του Kjell Aukrust με ήρωες τους Σόλαν και Λούντβιγκ. 
Ο Σόλαν είναι μια μαύρη πάπια, αρκετά αισιόδοξη και εξωστρεφής και ο Λούντβιγκ είναι ένας γκρινιάρης, συντηρητικός σκαντζόχοιρος, ενώ οι δυο τους μπλέκουν σε διάφορες περιπέτειες. Στη συγκεκριμένη ταινία, η μικρή πόλη Flåklypa έχει έλλειψη χιονιού. Ένας εφευρέτης κατασκευάζει μια χιονομηχανή, που όμως πέφτει στα λάθος χέρια και η πόλη απειλείται με παγετώνα. Θα έρθει τελικά η ισορροπία στην πόλη;
Τις περιπέτειες του Σόλαν και του Λούντβιγκ παρακολούθησαν 822.470 θεατές, πάρα πολλοί περισσότεροι από τους 397.491, που παρακολούθησαν το δεύτερο μέρος της κινηματογραφικής τριλογίας "Χόμπιτ". Το τοπ5 του κινηματογραφικού 2013 της Νορβηγίας συμπληρώνεται με τις ταινίες "Hunger Games: Φωτιά" (317.309 εισιτήρια), "Iron Man 3" (292.340 εισ.) και "Fast & Furious 6" (274.385 εισ.). 
Στο τοπ10 βρέθηκε ακόμη μία νορβηγικά παραγωγή, η οικογενειακή ταινία δράσης "Gåten Ragnarok" ("Το αίνιγμα Ράγκναροκ", μεταφράζεται στα ελληνικά), όπου ένας αρχαιολόγος μαζί με τα παιδιά του και δύο συναδέλφους του ανακαλύπτουν το καλά κρυμμένο μυστικό ένας παλιού, νορβηγικού μύθου, που συνδέεται με το τέλος του κόσμου. Η ταινία έκοψε 250.570 εισιτήρια. 
Γενικά, οι Νορβηγοί έδειξαν την προτίμησή τους σε εγχώριες παραγωγές, που απευθύνονταν σ' όλη την οικογένεια. Τρίτη εμπορικότερη νορβηγική ταινία της χρονιάς αναδείχθηκε η "Karsten og Petra blir bestevenner" ("Κάρστεν και Έμμα - Φίλοι για πάντα") με 218.133 θεατές, παρόλο που οι βασικοί πρωταγωνιστές είναι δυο κοριτσάκια 5 ετών. Η υπόθεση της ταινίας είναι πολύ απλή. Η Πέτρα έχει τα γενέθλιά της και για δώρο θέλει ένα σκύλο, κάτι με το οποίο διαφωνεί η μητέρα της, που θεωρεί ότι η Πέτρα πρέπει να μεγαλώσει πρώτα. Εν τω μεταξύ, ο Κάρστεν, ένα αγοράκι στην ίδια ηλικία, έρχεται στο νηπιαγωγείο, όπου πηγαίνει και η Πέτρα και οι δυο τους γίνονται φίλοι. 
Τέταρτη εμπορικότερη νορβηγική ταινία του 2013 ήταν ακόμη μία οικογενειακή ταινία με τίτλο "Mormor og de 8 ungene" ("Η γιαγιά και τα 8 παιδιά"), που έκοψε 187.970 εισιτήρια και είναι βασισμένη σε ομότιτλη σειρά παιδικών βιβλίων της Anne-Cath. Vestly. Αντίθετα, στην πέμπτη θέση μεταξύ των νορβηγικών ταινιών βρέθηκε ένα θρίλερ συνωμοσίας με τίτλο "Pionér" ("Πρωτοπόρος"), που διαδραματίζεται στις αρχές της δεκαετίας του 1980, την εποχή που είχε ξεκινήσει το μεγάλο boom στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου στις ακτές της Βόρειας θάλασσας, με αποτέλεσμα να διακυβεύονται πολλά συμφέροντα. Παρά το ενδιαφέρον σενάριο, η ταινία έφαγε τη σκόνη των family movies, κόβοντας 169.177 εισιτήρια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου