5 Ιανουαρίου 2014

Όταν το "f*ck" πάει σύννεφο - Τα κινηματογραφικά ρεκόρ της πιο γνωστής αγγλικής βρισιάς


Από τις πρώτες λέξεις που μαθαίνει ένας ξένος που επισκέπτεται την Ελλάδα είναι μια πολύ συνηθισμένη βρισιά, η λέξη "μαλάκας". Από την άποψη της συχνότητας στη χρήση, η αντίστοιχη λέξη της αγγλικής γλώσσας είναι το "fuck", το αγγλικό "γαμώτο", που ταιριάζει με όλα και ακούγεται ακόμη και στους πιο ευφάνταστους συνδυασμούς. Επειδή, όμως, οι Αμερικανοί είναι κι ένας βαθύτατα πουριτανικός λαός, αυτό αντικατοπτρίζεται στην αμερικανική βιομηχανία του θεάματος. Κάθε φορά που εκστομίζεται η "βόμβα f" από τα χείλη ενός σταρ, προκαλούνται ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις, πολύ περισσότερο όταν η λεκτική "βόμβα" εκστομίζεται στα πλαίσια της τέχνης. Συνεργάτης της Wikipedia μέτρησε πόσες φορές έχει ακουστεί η λέξη "fuck" σε διάφορες ταινίες και ιδού τα αποτελέσματα.

Αν εξαιρέσουμε το ντοκιμαντέρ "Fuck", που αναφέρεται, όπως καταλαβαίνει κανείς κι από τον τίτλο, στην επίδραση της λέξης αυτής στην αμερικανική κοινωνία, η ταινία (με σενάριο) στην οποία ακούγεται περισσότερες φορές η συγκεκριμένη λέξη βγήκε πρόσφατα στις αίθουσες και δεν είναι άλλη από το "Λύκο της Γουολ Στριτ" του Μάρτιν Σκορσέζε με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο ντι Κάπριο. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το "fuck" εκστομίζεται 506 φορές μέσα σε 179 λεπτά. Βέβαια, κανείς δεν περιμένει από τους γεμάτους άγχος και ένταση χρηματιστές να μιλάνε comme il faut, επομένως δεν προκαλεί εντύπωση το ιδιότυπο αυτό ρεκόρ της ταινίας. Ίσα-ίσα, θα μπορούσε κανείς να πει ότι η συχνότητα είναι και μικρή, κρίνοντας από την τρίωρη διάρκεια, που αντιστοιχεί σε 2.83 "fuck" το λεπτό.
Σύμφωνα με το New York Magazine, στη συγκεκριμένη ταινία ακούγονται: 358 "fucking", 169 "fuck", 69 "shit", 18 "motherfucker", 16 "fucked", 8 "dick", 7 "bitch" και "bullshit", 5 "cock" και "cocksuckerin/ing", 4 "fucksville", "prick" και "pussy", 3 "cunt", 2 "shitty" και "twat" κι από 1 "bitching", "fuckface", "fuckheads", "fuckers", "fuckity" και "shitkicker"
Εν τω μεταξύ, με βάση τη συχνότητα επανάληψης σε σχέση με τη διάρκεια, τα πρωτεία φέρεται να έχει - και πάλι αν εξαιρέσουμε το ντοκιμαντέρ του Στιβ Άντερσον - η σχετικά άγνωστη, αν και πολυβραβευμένη, ταινία "Nil by Mouth" του Γκάρι Όλντμαν, παραγωγής 1997, που αφηγείται τη βίαιη καθημερινότητα μιας οικογένειας, που ζει στο παρηκμασμένο νοτιοανατολικό Λονδίνο. Στη συγκεκριμένη ταινία, οι πρωταγωνιστές ρίχνουν 428 "fuck" μέσα σε 128 λεπτά - ή 3.34 ανά λεπτό. Σε απόλυτα νούμερα, το "Nil by Mouth" κατατάσσεται στην τρίτη θέση των πιο f-ταινιών, πίσω από το "Λύκο της Νέας Υόρκης", που αναφέρθηκε πιο πάνω, και το "Καλοκαίρι του Σαμ" του Σπάικ Λι, όπου η συγκεκριμένη βρισιά ακούγεται 435 φορές. 
Βέβαια, αν δεν περιοριζόταν το μέτρημα μόνο στις ταινίες που μιλάνε αγγλικά και μόνο στη λέξη από "f", αλλά συνολικά σε κάθε βρισιά, πολύ πιθανόν στις πρώτες θέσεις να περιλαμβάνοντας και ελληνικές ταινίες, όπως π.χ. το "Σπιρτόκουτο" του Γιάννη Οικονομίδη, αρκεί κάποιος να έχει τις απαραίτητες ταχυδακτυλουργικές ικανότητες να καταγράψει όλες τις βρισιές που ανταλλάσσουν οι πρωταγωνιστές... 
Σε ό,τι έχει να κάνει με τον αγγλόφωνο κινηματογράφο - Χόλιγουντ και made in UK - περισσότερα εδώ: List of films that most frequently use the word "fuck" - Wikipedia, the free encyclopedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου