8 Φεβρουαρίου 2014

11 πράγματα για τη Βόρειο Κορέα που δεν θα μπορούσατε να φανταστείτε


Είναι η πιο μυστηριώδης χώρα του πλανήτη. Ελάχιστοι είναι οι ξένοι που μπορούν να την επισκεφτούν, αλλά ακόμη κι αυτοί δεν έχουν την ελευθερία να επισκεφτούν όποια μέρη επιθυμούν, αλλά παρακολουθούνται από το επίσημο κράτος. Οι περισσότερες πληροφορίες για το τι συμβαίνει στη Βόρειο Κορέα είναι γνωστές είτε από πολίτες που καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα είτε από κατασκοπευτικά δίκτυα. Από τα πολλά που κυκλοφορούν στο ίντερνετ, τα παρακάτω 11 στοιχεία είναι εξακριβωμένα.

1. Στη Βόρειο Κορέα ισχύει η "τιμωρία των τριών γενεών", που πρακτικά σημαίνει ότι αν ένας άνθρωπος σταλεί σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης ως τιμωρία, μαζί του θα οδηγηθεί εκεί ολόκληρη η οικογένειά του, ενώ στο συγκεκριμένο στρατόπεδο θα γεννηθούν και θα ζήσουν όλη τους την ζωή τα παιδιά και τα εγγόνια του.
Σύμφωνα με παλιότερα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της χώρας βρίσκονται περίπου 50.000 άτομα, ενώ, σύμφωνα με πρώην φρουρό που αυτομόλησε, κάθε χρόνο χάνουν την ζωή τους σ' αυτά εξ αιτίας κακής διατροφής γύρω στους 2000 ανθρώπους.

2. Οι άνθρωποι εργάζονται έξι μέρες την εβδομάδα, ενώ η έβδομη δεν είναι μέρα ξεκούρασης, αλλά υποχρεωτικής εθελοντικής εργασίας. Με άλλα λόγια, δεν ξεκουράζονται ποτέ. 
Πάντως, με το που θα τελειώσουν το σχολείο, όλοι έχουν μια δουλειά, την οποία εξασκούν για όλη τους την ζωή. Το πρόβλημα είναι ότι όλη τους η ζωή είναι μόνο η δουλειά.

3. Η διακίνηση, κατοχή και κατανάλωση κάνναβης είναι νόμιμη και μάλιστα το καθεστώς την προτείνει ως υγιεινή εναλλακτική λύση έναντι του καπνού. Μάλιστα, οι (λίγοι) επισκέπτες της χώρας αναφέρουν ότι στα πλάγια των δρόμων μπορεί να δει κανείς δενδρύλλια. 

4. Η προσωπολατρία των τριών κομμουνιστών ηγετών της χώρας ξεπερνάει κάθε φαντασία. Για τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, πατέρα του νυν ηγέτη της Βορείου Κορέας, υποστηρίζεται μεταξύ άλλων - στην επίσημη βιογραφία του - ότι έμαθε να περπατάει σε ηλικία τριών εβδομάδων και ότι πέντε βδομάδες αργότερα μπορούσε να μιλάει. Μέσα σε τρία χρόνια, την περίοδο που ήταν φοιτητής στο πανεπιστήμιο, υποτίθεται ότι έγραψε 1500 βιβλία και έξι όπερες, οι οποίες είναι "οι καλύτερες στην ιστορία της μουσικής".

5. Οι Βορειοκορεάτες εκπαιδεύονται, ώστε, σε περίπτωση που το σπίτι τους πιάσει φωτιά, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σώσουν, να είναι το πορτρέτο του Κιμ Ιλ Σουνγκ - προφανώς δεν νοείται σπίτι χωρίς ένα τέτοιο πορτρέτο. Μάλιστα, υπάρχουν ειδικά καταφύγια για να προφυλάξουν τα αγάλματα των κομμουνιστών ηγετών της χώρας, σε περίπτωση πολέμου.

6. Σύμφωνα με τους Βορειοκορεάτες ερευνητές, η Βόρειος Κορέα είναι η δεύτερη πιο ευτυχισμένη χώρα του πλανήτη μετά την Κίνα.

7. Όλοι οι δάσκαλοι της χώρας πρέπει να παίζουν καλό ακορντεόν. Μάλιστα, δεν παίρνουν άδεια για να διδάξουν, αν προηγουμένως δεν έχουν δίπλωμα ακορντεόν.

8. Στη Βόρειο Κορέα δεν βρίσκονται στο έτος 2014, αλλά στο 103, αφού τόσα χρόνια έχουν περάσει από τη γέννηση του Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ιδρυτή του κομμουνιστικού κράτους.

9. Μέχρι τη δεκαετία του 1970, η οικονομία της Βορείου Κορέας ήταν σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με της Νότιας. Ωστόσο, σήμερα η εικόνα είναι τελείως ανεστραμμένη, αφού το βορειοκορεατικό ΑΕΠ εκτιμάται μόλις στο 2.5% του νοτιοκορεατικού. 

10. Κάθε 5 χρόνια πραγματοποιούνται εκλογές, όμως στα ψηφοδέλτια αναγράφεται μόνο ένα όνομα. Θεωρητικά, αυτό που μπορούν να κάνουν οι πολίτες είναι να ασκήσουν βέτο στον μοναδικό υποψήφιο σημειώνοντας ένα σταυρό στο όνομά του, αλλά δεν είναι εξακριβωμένο κατά πόσο μπορεί αυτό να γίνει στην πράξη, αν δηλαδή η εκλογική διαδικασία είναι πραγματικά ελεύθερη.

11. Μοιάζει ειρωνικό, όμως σύμφωνα με το άρθρο 67 του Συντάγματος της Βορείου Κορέας, "Στους πολίτες εγγυάται ελευθερία του λόγου, της συνάθροισης, των διαδηλώσεων και του συνεταιρίζεσθαι. Το Κράτος θα εγγυηθεί τις προϋποθέσεις για τις ελεύθερες δραστηριότητες των δημοκρατικών πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών οργανισμών.



Άλλα θέματα για τη Βόρειο Κορέα από το μπλογκ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου