16 Φεβρουαρίου 2014

Τα ατυχήματα της Αλίκης Βουγιουκλάκη και το επεισοδιακό καλοκαίρι του 1961, όταν κινδύνεψε να χάσει την ζωή της από ασφυξία


Το καλοκαίρι του 1961 ήταν πολύ φορτωμένο για την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Στις 12 Ιουνίου ξεκίνησαν τα γυρίσματα της ταινίας "Η Λίζα και η άλλη" (ο αρχικός, προσωρινός τίτλος της οποίας ήταν "Ο μπαμπάς μου, η κόρη του κι εγώ"), στα τέλη του ίδιου μήνα έφτασε στην Αθήνα ο σκηνοθέτης Ρούντολφ Ματέ για την ηχογράφηση της μουσικής της τελευταίας του ταινίας και με την ευκαιρία συζήτησε με το Φίνο το ενδεχόμενο μιας διεθνούς συμπαραγωγής με πρωταγωνίστρια την Αλίκη, ενώ στα τέλη Αυγούστου, η ηθοποιός θα έπρεπε να παρευρεθεί στο φεστιβάλ του Εδιμβούργου, όπου προβαλλόταν η ταινία "Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο". Ήταν όμως κι ένα καλοκαίρι επεισοδιακό, καθώς η αγαπημένη πρωταγωνίστρια είχε δύο ατυχήματα, το ένα από τα οποία μάλιστα παραλίγο να της κοστίσει την ζωή, ενώ έκανε και το γύρο του κόσμου.
Ήταν 30 Ιουλίου και στον Ιππικό Όμιλο συνεχίζονταν τα γυρίσματα της ταινίας "Η Λίζα και η άλλη" - είχε ανακοινωθεί λίγες μέρες νωρίτερα και ο νέος τίτλος. Εκείνη την ημέρα γυριζόταν η σκηνή της ιππασίας, όταν το άλογο, στο οποίο καθόταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη, αιφνιδιάσθηκε από τα φώτα των προβολέων και αφηνίασε, με αποτέλεσμα να πετάξει την πρωταγωνίστρια από τη σέλα. Εκείνη κατάφερε να πιαστεί από το λαιμό του αλόγου, το οποίο όμως την έσυρε σε απόσταση περίπου πενήντα μέτρων, μέχρι οι προπονητές του Ιππικού Ομίλου, αλλά και μέλη του συνεργείου να καταφέρουν να το σταματήσουν. Η Αλίκη υπέστη ελαφρούς μώλωπες, όμως το σοκ ήταν τέτοιο, που η υπόλοιπη σκηνή γυρίστηκε με σωσία, μια πρωταθλήτρια της ιππασίας, που εκείνη την ώρα προπονούνταν τυχαία στο ίδιο μέρος. 
Το δεύτερο και σοβαρότερο ατύχημα συνέβη στο Εδιμβούργο, στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, όπου φιλοξενούνταν η εθνική σταρ. Η Αλίκη έφτασε στην πόλη της Σκοτίας στις 2 τα ξημερώματα της 26ης Αυγούστου. Και μπορεί την εποχή εκείνη στην Ελλάδα να σκάει ο τζίτζικας, όμως στη Σκοτία - ειδικά τέτοια ώρα - έκανε πολύ κρύο. Έτσι, όταν η Αλίκη έφτασε στο δωμάτιο, λίγο προτού πέσει για ύπνο, άνοιξε το κλιματιστικό, ώστε να ζεσταθεί ο χώρος. Πράγματι, σε λίγη ώρα κοιμήθηκε, όμως σύντομα άρχισε να αισθάνεται δυσφορία, ενώ κινδύνευσε ακόμη και να πεθάνει από ασφυξία, αφού η πρωταγωνίστρια είχε κατά λάθος γυρίσει το διακόπτη του φωταερίου αντί της θέρμανσης!
Η είδηση δημοσιεύτηκε, όπως ήταν φυσικό, όχι μόνο σε ελληνικές, αλλά και σκοτσέζικες εφημερίδες, ενώ αναφορά υπάρχει ακόμη και σε εφημερίδα της... Αυστραλίας (The Canberra Times, 29.08.1961). Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα των ξένων πρακτορείων ειδήσεων, η Αλίκη σώθηκε χάρη σ' ένα τηλεφώνημα από τη μητέρα της, 10 μόλις λεπτά αφότου είχε αποκοιμηθεί. Το τηλέφωνο την ξύπνησε, ενώ η ηθοποιός άνοιξε το παράθυρο του δωματίου της και κάλεσε το προσωπικό του ξενοδοχείου σε βοήθεια.
Λίγες μέρες αργότερα, η Αλίκη περιέγραψε την εμπειρία της σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοσιογράφο Σταμάτη Φιλιππούλη για την εφημερίδα "Εμπρός" (02.09.1961):
"Έφθασα στο ξενοδοχείο μου γύρω στις 2 το πρωί της περασμένης Κυριακής. Έκανε πολύ κρύο κι εγώ αισθανόμουν εξαιρετικά κουρασμένη από το ταξίδι. Ένιωθα επιτακτική την ανάγκη να κοιμηθώ, αλλά έπρεπε προηγουμένως να μιλήσω με τη μητέρα μου στην Αθήνα, προς την οποία είχα κάνει σχετική τηλεφωνική πρόκληση. Όταν μπήκα στο δωμάτιό μου, είδα μ' ευχαρίστηση να καίει η "ηλεκτρική", όπως φαντάσθηκα, σόμπα... Με γέλασε το "σπιράλ" σύρμα της. 
Μια καμαριέρα ήλθε να τακτοποιήσει το κρεβάτι μου, ενώ εγώ πέρασα για λίγο στο δεύτερο δωμάτιο του διαμερίσματός μου. Όταν επέστρεψα, η καμαριέρα είχε φύγει, αφού προηγουμένως είχε σβήσει τη σόμπα. Πλησίασα, γύρισα τον διακόπτη για να ανάψει πάλι και ξάπλωσα στο κρεβάτι περιμένοντας την τηλεφωνική πρόσκληση. Γρήγορα όμως αισθάνθηκα τα βλέφαρά μου να βαραίνουν - να βαραίνουν παράξενα. Μου φάνηκε πως άρχισα να βυθίζομαι σε περίεργο λήθαργο. Ξαφνικά ακούω το κουδούνισμα του τηλεφώνου. Ήξερα ότι ήταν για μένα κι όμως εκείνη τη στιγμή περνούσε από το μυαλό μου μια σκέψη μονάχα. Να κοιμηθώ. Σαν κάποιος να μου επέβαλε να κοιμηθώ. Ίσως το αίσθημα της αυτοσυντηρήσεως να ήταν αυτό που με ανάγκασε τελικά με μεγάλη προσπάθεια να σηκωθώ. Και τότε, για πρώτη φορά μέσα στην ζάλη μου κατάλαβα τι ακριβώς συμβαίνει. Έκλεισα τον διακόπτη της σόμπας και παραπατώντας προσπάθησα να ανοίξω τα παράθυρα. Δεν μπόρεσα. Κάλεσα την υπηρεσία. Κάποιος υπάλληλος ήλθε. Ο άνθρωπος κατάλαβε αμέσως τι συμβαίνει, έτρεξε, άνοιξε τα παράθυρα και ο φρέσκος αέρας με συνέφερε κάπως. Τότε σήκωσα και το ακουστικό του τηλεφώνου που δεν είχε πάψε να χτυπά. Μίλησα με τη μητέρα μου και της είπα τι μου είχε συμβεί πριν από μερικά λεπτά..."

Η εμπειρία ήταν πραγματικά εφιαλτική και σημάδεψε την παραμονή της εθνικής σταρ στο Εδιμβούργο. Την επόμενη μέρα, η ηθοποιός ζήτησε να συντομεύσει η συνέντευξη τύπου προς τιμή της, ενώ τα υπόλοιπα βράδια της παραμονής της στην πόλη, ακόμη κι όταν άλλαξε ξενοδοχείο της δεύτερη βραδιά, έβλεπε εφιάλτες με σόμπες φωταερίου, όπως εκμυστηρεύτηκε η Αλίκη στην ίδια συνέντευξη, επηρεασμένη και από το γεγονός ότι δυο μήνες νωρίτερα, δυο κοπέλες είχαν πεθάνει με παρόμοιο τρόπο, όπως την είχαν ενημερώσει.
Πάντως, το ατύχημα αποδείχτηκε γούρικο για την Αλίκη Βουγιουκλάκη, καθώς τις επόμενες μέρες, παρόλο που η ταινία της δεν κέρδισε κάποιο βραβείο, κέρδισε τις καρδιές των παριστάμενων δημοσιογράφων. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα που είχε αποστείλει ο αντιπρόσωπος της "Φίνος Φιλμ" στο Εδιμβούργο και δημοσιεύτηκε στις ελληνικές εφημερίδες, "Αι αγγλικαί εφημερίδες δημοσιεύουν εις την πρώτην σελίδα φωτογραφίας της Ελληνίδας πρωταγωνίστριας και ενθουσιώδη σχόλια δι' αυτήν και διά την ταινίαν "Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο" εις την οποίαν πρωταγωνιστεί".
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο, κάποια στιγμή είχε διακοπεί η κυκλοφορία στο κέντρο του Εδιμβούργου, όταν, μετά την προβολή της ταινίας στο διαγωνιστικό τμήμα, το πλήθος αναγνώρισε την Αλίκη και την περικύκλωσε ζητώντας αυτόγραφα. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι ο κύριος λόγος ήταν η είδηση του ατυχήματος που είχε η ηθοποιός μας στο ξενοδοχείο της, το οποίο είχε απασχολήσει εκτενέστατα τις τοπικές εφημερίδες, οι οποίες δημοσίευσαν φωτογραφίες και σκίτσα της Ελληνίδας πρωταγωνίστριας. Το παρακάτω, όχι ιδιαίτερα πετυχημένο σκίτσο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Scotland Tuesday.

Βέβαια, η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε γενικότερα μια τάση για ατυχήματα κατά τα πρώτα χρόνια της κινηματογραφικής της καριέρας. Στην συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο "Εμπρός", η ίδια είχε αποκαλύψει και άλλα ατυχήματα που είχε κατά το παρελθόν. Το 1959, όταν γύριζε την "Αστέρω", έπρεπε να κάνει μπάνιο μέσα σ' ένα ποτάμι για τις ανάγκες της ταινίας, όμως το νερό ήταν τόσο κρύο, ώστε έχασε τις αισθήσεις της και παραλίγο να πνιγεί, όμως σώθηκε από τους ανθρώπους του συνεργείου.
Δύο ακόμη ατυχήματα συνέβησαν στα γυρίσματα της "Μανταλένας", το 1960. Στο ένα, η Αλίκη έπεσε από ένα μουλάρι και κατρακύλησε σε παρακείμενο γκρεμό, όμως τη συγκράτησε ένας θάμνος. Κάποια άλλη στιγμή, όταν γύριζαν μια σκηνή με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, κατά την οποία μάλωναν και έπρεπε να πέσουν στη θάλασσα, η Αλίκη χτύπησε το κεφάλι της και μάλιστα έχασε για αρκετές ώρες τις αισθήσεις της! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου