12 Φεβρουαρίου 2014

Πώς θα φτιάξετε σούπα καλαμποκιού... χωρίς καλαμπόκι!

Η γεύση είναι μια έννοια σχετική. Μπορεί ένα φαγητό να είναι φτιαγμένο με κοτόπουλο και να έχει τη γεύση του φουά γκρα. Μπορεί ένα ποτό να φτιάχνεται από τσάι, αλλά να έχει τη γεύση μιας.. μπύρας. Το μυστικό είναι ο σωστός συνδυασμός των διάφορων συστατικών, αλλά και η κατάλληλη επεξεργασία τους, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό γευστικό αποτέλεσμα. Δεν είναι απλά θεωρίες, αλλά ένας Ιάπωνας καθηγητής, ο δρ. Κιγιόσι Τόκο του πανεπιστημίου Κυούσου, τιμήθηκε από την ιαπωνική κυβέρνηση με το Μετάλλιο Τιμής της Μοβ Κορδέλας, χάρη στις πετυχημένες συνεισφορές του στον τομέα της "υπολογιστικής γεύσης". Μάλιστα, το πανεπιστήμιο Κυούσου εξέδωσε και μια λίστα με διάφορους τροφικούς συνδυασμούς βάσει των αποτελεσμάτων των σχετικών ερευνών, που φιλοδοξούν ν' αλλάξουν τη σχέση μας με το φαγητό και τη μαγειρική.

Ένας παράδειγμα είναι η δημιουργία ενός πιάτου που θα έχει τη γεύση φουά γκρα, αλλά θα αποτελείται από νεφρό κοτόπουλου και όχι πάπιας. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Σύμφωνα με την επίσημη "συνταγή", αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι ν' αφήσουμε 15 γραμμάρια νεφρού από κοτόπουλο (χωρίς αίματα) να μουλιάσει σε παγωμένο νερό για 30 λεπτά και στη συνέχεια να το αλείψουμε με μαγιονέζα. Δεν το μαγειρεύουμε αμέσως, αλλά πρέπει να το αφήσουμε να "καθίσει" για ένα βράδυ. 
Ένας άλλος συνδυασμός δείχνει τον τρόπο για να φτιάξουμε ένα φαγητό που θα έχει τη γεύση καλαμποκόσουπας, χωρίς να προσθέσουμε ίχνος από καλαμπόκι.  Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ζεστάνουμε 100cc γάλατος, χωρίς όμως αυτό να βράσει, και στη συνέχεια να προσθέσουμε λεπτοκομμένες φέτες νταϊκόν τουρσί - το νταϊκόν είναι μια ιαπωνική ρίζα σαν το ραπανάκι, αλλά δεν εγγυώμαι για το γευστικό αποτέλεσμα, αν χρησιμοποιήσετε ένα οποιοδήποτε είδος ραπανιού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου