18 Φεβρουαρίου 2014

Έρευνα: Η μοναξιά σκοτώνει περισσότερο απ' ό,τι η παχυσαρκία


Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Ζώντας αποκομμένος από τους γύρω του, μη έχοντας τη δυνατότητα ν' αλληλεπιδράσει με άλλους ανθρώπους, αυξάνει τον κίνδυνο του φυσικού του τέλους, μια απειλή διπλάσια σε μέγεθος απ' ό,τι συνιστά η παχυσαρκία, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα Βρετανών επιστημόνων, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στον Guardian.

Δύο χιλιάδες άνθρωποι ηλικίας άνω των 50 ετών συμμετείχαν στην εξαετή έρευνα, που έδειξε ότι οι μοναχικοί άνθρωποι (στις συγκεκριμένες ηλικίες) εμφανίζουν κίνδυνο θανάτου σε ποσοστό 14%, που είναι διπλάσιο σε σύγκριση με τον κίνδυνο θανάτου από παχυσαρκία. Πάντως, σημαντικότερη πηγή κινδύνου διαπιστώθηκε ότι αποτελεί η φτώχεια (19%), κάτι που μάλλον ελάχιστους θα εξέπληττε. 
Εξάλλου, πολλές έρευνες έδειξαν κατά το παρελθόν ότι η μοναξιά συνδέεται με σειρά προβλημάτων υγείας, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικά και κατάθλιψη. Βέβαια, το φάρμακο δεν είναι απλά η συνύπαρξη με πολλούς ακόμη ανθρώπους στον ίδιο χώρο, αλλά η αλληλεπίδραση. Μπορεί κάποιος να έχει πολλούς φίλους, αλλά να νιώθει μοναξιά - ή και το ακριβώς αντίθετο. Το ζητούμενο είναι ν' απολαμβάνει κάποιος την ζωή του και να αισθάνεται χαρούμενος στην καθημερινότητά του. 
Όπως επισημαίνει και εκπρόσωπος του φιλανθρωπικού οργανισμού Age UK, "είναι ώρα να πάρουμε στα σοβαρά τη μοναξιά ως απειλή για μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή. Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα για να υποστηρίξουμε τους ηλικιωμένους, ώστε να παραμείνουν κοινωνικά συνδεδεμένοι".

Διαβάστε το δημοσίευμα του Guardian εδώ: Loneliness twice as unhealthy as obesity for older people, study finds | Science | theguardian.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου