28 Φεβρουαρίου 2014

Πότε η δίαιτα του καναπέ μπορεί να κάνει καλό στον οργανισμό μας. Τι υποστηρίζει μια έρευνα


Στο μυαλό των περισσότερων, ο καναπές και το φαγητό είναι ένα "θανάσιμος" συνδυασμός, εξ αιτίας του οποίου έχει αυξηθεί δραματικά το ποσοστό των υπέρβαρων ανθρώπων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία ενός ατόμου που έχει ξεχάσει ν' ασκεί τα μέλη του σώματός του εκτός από το στόμα του, την ώρα - αν όχι τις ώρες - που παρακολουθεί τα αγαπημένα του τηλεοπτικά προγράμματα ή κάνοντας ζάπινγκ. Μια έρευνα-έκπληξη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Apetite, υποστηρίζει ότι η "δίαιτα του καναπέ" (couch potato diet) θα μπορούσε ν' αποδειχθεί πολύ πιο ωφέλιμη για την υγεία μας απ' όσο φανταζόμαστε.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου St. Bonaventure της Νέας Υόρκης επισημαίνουν ότι ο συνδυασμός καναπέ και φαγητού μπορεί τελικά να οδηγήσει τους ανθρώπους σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, αρκεί να γίνει σωστή αξιοποίηση. Τι είναι αυτό που ωθεί τους ανθρώπους να επιλέξουν το φαγητό στον καναπέ αντί για μια ώρα περπάτημα ή ασκήσεις στο γυμναστήριο; Κατά κύριο λόγο είναι η τεμπελιά ή έστω η αφομοίωση ενός τρόπου ζωής που περιορίζεται στην ελάχιστη προσπάθεια. Συνήθως, οι άνθρωποι αυτοί απλά ανοίγουν το ψυγείο, παίρνουν ό,τι βρουν μπροστά τους και του δίνουν να καταλάβει. Εδώ είναι και το μυστικό, λοιπόν: τι υπάρχει μέσα στο ψυγείο. 
Οι ερευνητές έκαναν το εξής πείραμα. Ζητήθηκε από άνδρες και γυναίκες διαφόρων σωματοτύπων, οι οποίοι δεν είχαν φάει πρόσφατα, να καθίσουν μόνοι τους σ' ένα τραπέζι και να περιμένουν την άφιξη των ερευνητών. Στο τραπέζι υπήρχαν δύο τύπου σνακ: ένα μπολ με κομμάτια μήλου και ένα μπολ με ποπ κορν - το πρώτο μια αρκετά υγιεινή διατροφή, ενώ το δεύτερο όχι και τόσο. Σε ορισμένους από τους συμμετέχοντες κοντύτερα βρισκόταν το ποπ κορν, ενώ σε άλλους το μπολ με τα μήλα. Υπήρχε και μια τρίτη κατηγορία ατόμων, όπου οι δύο τροφές βρίσκονταν σε ίση απόσταση.
Η πλειοψηφία δοκίμασε λίγο και από τις δύο τροφές. Ωστόσο, η ποσότητα που κατανάλωσαν από την καθεμιά, διαφοροποιούνταν ανάλογα με την απόσταση. Εκείνοι που είχαν δίπλα τους το ποπ κορν το προτίμησαν σημαντικά περισσότερο από τα μήλα, ενώ το ακριβώς αντίστροφο παρατηρήθηκε σε όσους είχαν καθίσει δίπλα στα φρούτα. Επομένως, αν έχουμε ένα ψυγείο γεμάτο με φρούτα αντί για γλυκά, η δίαιτα του καναπέ δεν θα είναι το ίδιο καταστρεπτική - χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να υποτιμούμε τη σημασία της άσκησης. 
Κι αν είναι κάπως πιο δύσκολο για έναν ενήλικα να σταματήσει να προμηθεύεται "επικίνδυνες" τροφές από το σουπερμάρκετ, μπορεί πάντως να ελέγξει σ' ένα σημαντικό βαθμό τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού του, που - κυρίως στις μεγάλες πόλεις - περνάει τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο του μπροστά στην τηλεόραση τρώγοντας. Τουλάχιστον, μπορεί να συνηθίσει να τρώει πιο υγιεινές τροφές, οι οποίες θα υπάρχουν στο ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου