6 Φεβρουαρίου 2014

Σε τι διαφέρουν οι εφιάλτες των ανδρών από εκείνους των γυναικών;


Οι εφιάλτες έχουν φύλο; Ερευνητές του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ θέλησαν να το ανακαλύψουν, να διαπιστώσουν δηλαδή αν σε γενικές γραμμές οι άνδρες και γυναίκες βλέπουν ίδιους εφιάλτες, όταν κοιμούνται - κι αν όχι, πού διαφέρουν. Τα συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Sleep.

Κάθε πρωί, οι συμμετέχοντες στην έρευνα (περίπου 300 άτομα) έπρεπε να καταγράφουν όσα όνειρα είχαν δει κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, ενώ αυτό διήρκεσε για πέντε ολόκληρες εβδομάδες. Κατ' αρχήν, από την έρευνα προέκυψε η τάση των γυναικών να είναι πιο περιγραφικές με τους εφιάλτες τους, καθώς έγραφαν πολύ περισσότερα στοιχεία στο καθημερινό τους ημερολόγιο ονείρων. Όμως, οι διαφορές των δύο φύλων δεν περιορίζονται μόνο στην ποιότητα της ανάμνησης που έχουν ξυπνώντας, αλλά και ως προς το περιεχόμενο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εφιάλτες των ανδρών αφορούσαν κυρίως φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, πυρκαγιές) ή κάποιον πόλεμο. Αντίθετα, οι εφιάλτες των γυναικών ήταν κυρίως συναισθηματικής φύσης και αφορούσαν καβγάδες, ψέματα ή απιστίες. Τα όνειρα αυτά, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, προκαλούν μεγάλη συναισθηματική ανταπόκριση, με αποτέλεσμα να ξυπνάει ξαφνικά, όποιος τα βλέπει. 


Βέβαια, οι άνδρες και οι γυναίκες δεν διαφέρουν μόνο από το είδος των εφιαλτών που έχουν τα βράδια, αλλά και από άλλα ιατρικά στοιχεία. Διαβάστε περισσότερα εδώ: Σε τι διαφέρουν οι άνδρες και οι γυναίκες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου