28 Φεβρουαρίου 2014

Είναι σεξιστικά και ρατσιστικά τα doodles της Google;

πηγή: Google Doodle

Τετρακόσια σαράντα πέντε (445) doodles, που αφορούσαν ιστορικά πρόσωπα, δημοσιεύτηκαν στην homepage της μηχανής αναζήτησης της Google μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών (από το 2010 μέχρι και το 2013). Ένας όμιλος, που αγωνίζεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων των κοριτσιών και έχει την ονομασία SPARKS Movement, κατέγραψε ένα προς ένα και τα 445 αυτά πρόσωπα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Google έχει την τάση να αναδεικνύει προσωπικότητες γένους αρσενικού. 

Συγκεκριμένα, το 82.5% των doodles με ιστορικά πρόσωπα αφορούσαν άνδρες, ενώ οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 17.5%. Η διαφορά των ποσοστών είναι χαοτική. Ο αντίλογος βέβαια είναι ότι για πολλούς αιώνες οι γυναίκες ήταν θύματα των κοινωνικών προκαταλήψεων, με αποτέλεσμα να είναι σαφώς μικρότερος και ο αριθμός των προσωπικοτήτων που άσκησαν καταλυτική επίδραση στην εξέλιξη της ανθρωπότητας μέσα στο πέρασμα των αιώνων. Πόσες γυναίκες ζωγράφοι υπήρχαν την εποχή της Αναγέννησης, πόσες γυναίκες έγραψαν τραγωδίες στην αρχαιότητα ή πόσες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της Γαλλικής Επανάστασης - για ν' αναφέρω ορισμένα παραδείγματα. Όχι γιατί ήταν ανίκανες ως γυναίκες - κάθε άλλο! - αλλά γιατί αυτό επίτασσαν οι στρεβλές αντιλήψεις που επικρατούσαν τότε και ήθελαν τις γυναίκες στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής. 
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του SPARKS Movement δεν περιόρισαν την έρευνά τους μόνο στο φύλο των προσώπων αυτών, αλλά και στη φυλή. Τα αποτελέσματα έδειξαν ακόμη μια πολύ ενδιαφέρουσα διάκριση, αφού η κυριαρχία της λευκής φυλής ήταν υπέρμετρη μέσα στην τετραετία. Το 62% των ανθρώπινων doodles ήταν άνδρες με λευκό χρώμα δέρματος, το 18% ήταν άνδρες με μαύρο χρώμα και ακολουθούσαν οι λευκές γυναίκες με 12%, οι μαύρες γυναίκες με ποσοστό μόλις 4%, ενώ ένα 3% ήταν άνδρες αβέβαιου χρώματος δέρματος, ενώ υπήρχε και ποσοστό 1% με γυναίκες επίσης αβέβαιου χρώματος. 
Η Google παρουσιάζει "μια διαστρεβλωμένη και άνιση εικόνα του ποιος δημιουργεί τη γνώση. Λέει στ' αγόρια και τα κορίτσια ότι οι άνθρωποι που έχουν προσφέρει στον κόσμο μας είναι λευκοί άνδρες", δήλωσε εκπρόσωπος του  SPARKS Movement. Το πρόβλημα παραδέχτηκε και ο Ράιαν Γκέρμικ, επικεφαλής της ομάδας Doodles της Google, ο οποίος όμως τόνισε το προφανές, αυτό που με άλλα λόγια έγραψα και πιο πάνω: "Ιστορικά οι γυναίκες έχουν υποεκπροσωπηθεί σε όλα σχεδόν τα πεδία. στην επιστήμη, τα σχολικά προγράμματα, τις επιχειρήσεις, την πολιτική - και δυστυχώς στα doodles".
Η αλήθεια είναι ότι τα ποσοστά θα μπορούσαν να είναι ελαφρώς πιο δίκαια, όμως το στοίχημα για το γυναικείο φύλο σήμερα δεν θα έπρεπε να είναι ο αφορισμός τόσων αιώνων - έως χιλιετηρίδων - ανθρώπινης ιστορίας, αλλά το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας. Όλα τ' άλλα, από ένα σημείο και μετά, καταλήγουν να μοιάζουν με γκρίνια χωρίς νόημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου