19 Φεβρουαρίου 2014

Πώς το facebook προβλέπει το ξεκίνημα, αλλά και το τέλος μιας σχέσης


Μέσα στις πολλές ανατροπές που έφερε στις ζωές των "δικτυωμένων", το facebook δημιούργησε και έναν νέο ερευνητικό κλάδο. Επιστήμονες αναλύουν τα δεδομένα των χρηστών του fb και καταλήγουν σε διάφορα συμπεράσματα για τις κοινωνικές συμπεριφορές τους. Μία από τις αναλύσεις υποστηρίζει ότι είναι δυνατή η πρόβλεψη για το αν μια σχέση γεννιέται ή πεθαίνει μεταξύ δύο χρηστών του fb, βάσει της συχνότητας των μηνυμάτων που ανταλλάσσουν.

Μία έρευνα ανέλυσε τα προφίλ ζευγαριών, που άλλαξαν το στάτους τους από "ελεύθερος" στο "σε σχέση" την περίοδο μεταξύ 11 Απριλίου 2010 και 21 Οκτωβρίου 2013. Μιλάμε μόνο για ζευγάρια που είχαν και οι δύο προφίλ στο facebook και μόνο για όσο προσδιόρισαν μια συγκεκριμένη ημερομηνία μεταξύ της πιο πάνω περιόδου ως ημέρα επίσημης έναρξης της σχέσης τους. 
Όπως διαπιστώθηκε, υπάρχει η τάση για τα μελλοντικά ζευγάρια να μοιράζονται περισσότερα ποστ κατά τις 100 μέρες πριν την έναρξη της σχέσης, με σταδιακή μείωση από τη μέρα εκείνη κι έπειτα. Η κορύφωση έρχεται 12 μέρες πριν την αλλαγή του στάτους με ανέβασμα 1.67 θεμάτων κατά μέσο όρο, ενώ την 85η μέρα μετά την αλλαγή, ο μέσος όρος πέφτει στα 1.53 ποσταρίσματα. 
Πώς εξηγείται αυτό; Σύμφωνα με τον ειδικό στην ανάλυση των δεδομένων του Facebook, Κάρλος Ντιούκ, από τη στιγμή που ξεκινάει επίσημα μια σχέση, "τα ζευγάρια αποφασίζουν να περνάνε περισσότερο χρόνο μαζί, το φλερτ έχει τελειώσει, ενώ οι online επικοινωνίες δίνουν τη θέση τους σε περισσότερες επικοινωνίες στον πραγματικό κόσμο". 
Ωστόσο, αν και μειωμένες σε αριθμό, οι online ανταλλαγές μηνυμάτων γίνονται πιο γλυκές και θετικές. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι την ημέρα αλλαγής του στάτους - ή την επομένη - αυξάνεται κατακόρυφα η χρήση ιδιαίτερα θετικών λέξεων, όπως η "αγάπη". 
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα μ' έναν άλλο ερευνητή του Facebook, τον Άντριεν Φριγκέρι, κατακόρυφη αύξηση στην ανταλλαγή μηνυμάτων σε ποσοστό 225% παρατηρείται την ημέρα τερματισμού μιας σχέσης - πάντα με βάση την ημερομηνία αλλαγής του στάτους. Η εξήγηση είναι απλή. Οι φρεσκοχωρισμένοι "λαμβάνουν υποστήριξη από τους φίλους τους, όποτε την χρειάζονται, είτε με τη μορφή ιδιωτικών μηνυμάτων, είτε με αναρτήσεις στο timeline ή με σχόλια". 
Τα συμπεράσματα αυτά παρουσιάστηκαν με αφορμή την ημέρα των ερωτευμένων στις 14 Φεβρουαρίου και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στους παρακάτω συνδέσμους:
The Formation of Love (του Κάρλος Ντιουκ, για το ξεκίνημα της σχέσης)
When Love Goes Awry (του Άντριεν Φρίγκεν, για το τέλος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου